От х:

Днес в x:

Дарение от Германия попълни фонотеката на Хасковската библиотека с ценни дискове класическа музика

    Ценни издания компакт и DVD дискове със записи на световноизвестни музиканти и оперни певци попълниха колекцията в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. Те са изпратени от Германия. Дарението е от българка, която от години живее в град Халберщат.

    Вайолет Пенева е благодетел на хасковската библиотека от години. Тя е професионален музикант, свири на контрабас. Любопитното за нея е, че от рода на Хаджи Димитър. Нейна роднина е и ученичката на голямата хасковска цигуларка Недялка Симеонова-Димитрина Табакова, разказа библиотекарят Росица Тодорова, с която Пенева е поддържала връзка за уточняване детайлите по дарението. Дисковете са пристигнали в библиотеката буквално преди дни-на 9-ти януари. Предстои те да бъдат инвентаризирани и след това ще могат да бъдат ползвани от заемната в отдел „Изкуство“.

    Един от най-ценните записи в дарената колекция дискове е този на операта „Трубадур” от Верди. Той е правен през 1956 г. в оперния театър в Милано „Ла Скала“. Диригент е една от най-големите звезди на австрийската школа Херберт фон Караян, а солисти са двама от най-известните оперни певци в света за всички времена-Джузепе ди Стефано и Мария Калас, на която през 2023 година ще се честват 100 години от рождението, допълва Росица Тодорова.

    Друга от ценностите, вече собственост на Регионалната библиотека в Хасково, е DVD с балета „Лебедово езеро”. Прима балерината на Кралския балет в Лондон Марго Фонтейн и брилянтният Рудолф Нуреев изпълняват главните роли в постановката на Виенската опера. В нея освен танцьор, Нуреев е и хореограф, и това прави записа още по-ценен.

    Изпратената от българката колекция на практика е разходка в музикалната класика от втората половина на 20-и век. Подборът, който е направила Вайолет Пенева, е на изпълнения на някои от най-великите класически певци, пианисти и цигулари от това време. Има записи на Пласидо Доминго, на легендарното сопрано Мирела Френи-съпруга на българския световноизвестен оперен певец Николай Гяуров.

    В дисковете са и записи на актуални млади изпълнители, носители на много награди. Единият от тях е руският пианист с български корени Даниил Трифонов, който е носител на шест награди Грами за най-добро класическо инструментално соло и за най-добър компендиум албум.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ба
      Бат Танас общественик
      5 -16
      08:53, 12 яну 2023
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • До
        До бат танас
        13 0
        12:23, 12 яну 2023
        Явно ти си от тия дето нито книги четат, нито класическа музика слушат. Слушай си чалгата!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини