От х:

Днес в x:

Библиотекарите от Хасково в Националния протест:Достойно заплащане за будителите!

Изображение 1 от 3

    На днешния първи ноември-Ден на народните будители библиотекарите от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий"в София и от още няколко града на страната, включително и от Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково, обявиха символичен протест.

    Недоволството им е срещу ниските бюджети и това, че в браншовия рамков договор само техните заплати не са обвързани с минималната работна заплата и Министерството на културата отказва подписване на споразумение със служителите на библиотеките за актуализиране на възнагражденията им при нарастване на минималната работна заплата за страната.

    „Във всички други сектори на културата у нас това вече е факт-има подписани споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната. Няма причина нас да ни отделят с обяснението, че възнагражденията ни могат да бъдат индексирани единствено при наличие на средства. Обидени сме от това отношение и категорично подкрепяме протеста“, коментира директорът на РБ в Хасково „Христо Смирненски“ Анна Щилянова.

    Организатор на недоволството е управителния съвет на независимата синдикална организация "Култура" към КНСБ. Общото мото на протеста е "Долу Винету!"

    На днешния празник библиотеките в страната не работят. В знак на недоволството обаче на входовете на библиотеката в Хасково още в събота бяха поставени надписи „Достойно заплащане за будителите!“.

    Анна Щилянова увери, че протестът ще е символичен и от утре отделите на библиотеката ще работят в редовен график с читателите си при спазване на противоепидемичните мерки.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      О,
      О,неразумни....
      2 -2
      15:57, 1 ное 2021
      ......ти който си засадил тия дръвчета точно там,пред паното ,посветено точно на народните будители.Какво ще се получи според вас приятели,когато тия дръвчета пораснат.Или идеята е да скрием всичко това..
    • 2
      Гр
      Гражданин
      2 -1
      20:33, 1 ное 2021
      Това са рози и ще стане много хубаво!
    • 3
      Ис
      Истина
      1 -1
      12:02, 2 ное 2021
      Кажете колко реално читатели има през деня а не измислени
    Последни новини