От х:

Днес в x:

Мюсюлмани и християни дариха пред джамиите след петъчния намаз за пострадалите след земетресенията

    Десетки мюсюлмани дариха средства след петъчния намаз. В храмовете в цялата страна, включително и в тези в Хасково, мюфтиите и имамите призоваха хората да помогнат за пострадалите при земетресенията от понеделник.

    Един от първите дарители след молитвата в Чарши джамия в Хасково е Рамадан Мустафа, който работи като охрана там.

    „Днес се усеща, че хората нямат настроение, тъжни са, притеснени са след тази трагедия, която се случи. Но и християни и мюсюлмани-всички правим, каквото можем, за да допринесем за доброто на пострадалите. При такива трагедии сме сплотени. От Пловдив първи тръгнаха спасители към Турция, горд съм с това като българин!“

    Само за два дни в Мюфтийството в Хасково са събрани парични дарения за около 16 хил. лева.

    Освен мюсюлмани, да пуснат своята лепта в кутията за пострадалите до Чарши джамия дойдоха днес и християни.

    „С най-добри мисли и чувства се включваме трябва да си помагаме хора сме. Станахме свидетели, че всичко може да изчезне за един миг“, казва и млад мъж на излизане от джамията.

    Имамът на Хасково Мюмюн Рамадан изказа благодарности на всички, които подават ръка в този труден момент на пострадалите от бедстващите райони.

    “Хиляди благодарности на всички хора от Хасково и областта. Благодарен съм и на мюсюлмани, и на християни за помощта към пострадалите от земетресението. Молим се да няма повече подобни бедствия никъде по света. Трябва да семе заедно и в радостта и в трагедията“, каза имамът. „Има хора, които имат възможност да помогнат със средства, тези които нямат-да се молят, защото и молитвата е голяма помощ“, допълни той.

    Себахатин Хасан, който е председател на мюсюлманското настоятелство в Хасково също е разчувстван от огромната вълна на съпричастност.

    “Наистина много хора ни помагат в набирането на паричните дарения. Много от нашите приятели християни дойдоха и ни помагат. Трябва да сме съпричастни и милостиви. Хора сме и няма значение кой каква народност е и каква религия изповядва. Всяка една религия учи на доброта и съпричастност.“

    Кампанията по набиране на средства в джамиите в Хасково ще продължи до 20 февруари.

    Междувременно от Движението за права и свободи обявиха кампания за събиране на детски играчки. Та е насочена към най-малките пострадали в тази трагедия и стартира с надеждата за връщане усмивките на лицата им в следващите нелеки дни и месеци, които очакват децата от земетръсните райони.

    Играчките може да предавате във вече отворените областните координационни центрове.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини