От х:

Днес в x:

Кметът на Тополовград Божин Божинов се включва като доброволец в пострадалия район в Турция

    „Тръгвам със свита душа като знам къде отивам. Но и с с надежда, че с общи усилия ще можем да помогнем и да видим още оцелели след кошмара“. Думите са на кмета на Тополовград Божин Божинов малко преди да излети от аерогара София към Турция.

    Кметът замина днес като доброволец на терен в земетръсния район на Турция. Божин Божинов, който е част от Доброволческото формирование в Тополовград, е в групата от 20 българи, организирани от Националната асоциация на доброволците, които отпътуваха за пострадалите от земетресението райони в южната ни съседка. На терен има вече 28 доброволци от „Аварийно спасяване – Пловдив“, „Пловдив 112“, Доброволно формирование „Мейдей“ и ДФ на Столична община.

    От София Божин Божинов тръгна със своя приятел -бизнесменът от Пловдив Кирил Кочаджиев. Двамата са организирали сами и със собствени средства оборудването, което ще им трябва на терен. Доброволците, които заминават днес летят до Истанбул, а там ще бъдат разпределени по места за най-пострадалите от земетресението райони.

    „Не знаем още къде ще бъдем разпределени. Подготвени сме добре-имаме термокостюми, купихме си и палатки, тъй като доброволците нощуват на открито буквално край руините. Тръгваме не със страх, а с огромна надежда да видим оцелели. Съпричастни сме към съседите и бедата, която ги сполетя. Отново ще занеса добрите пожелания на моите съграждани и всички българи към пострадалите за  възстановяване“, каза още Божин Божинов. Той е част от Доброволческото формирование на Тополовград, създадено през 2012 година, основно да помага при пожарите. Обясни, че макар и подготвени, доброволците могат да останат на терен не повече от 7-8 дни и това е по разпореждане на местните власти. Разпределението е такова, тъй като доброволците не са професионалисти и повече дни на полеви условия биха били тежки и рисковани за самите тях.

    В момента доброволците в Тополовград са 15 души. Те са хора с различни професии и с големи сърца. Така ги описа техният координатор Иван Замов. Доброволците са минали през различни обучения, не са участвали в помощ след земетресение, но са били на демонстративни занятия как да действат при подобни условия. Имат опит обаче като част от спасителните групи при наводненията в Добрич и Карловско, помагали са и за разчистването там след природната стихия. При тези акции е бил част и от екипа на Тополовградските доброволци и кметът Божин Божинов. Преди десетина години кметът отиде и в Крим при размириците там с морална мисия – да подкрепи българската общност. По време на най-тежката вълна на Ковид кризата се включи и като доброволец в Окръжната болница на Ямбол.

    Сега Божин Божинов тръгва само два дни след като дъщеричката му е претърпяла операция и всъщност интервенцията с детето му го е забавила от по-ранно включване в спасяването на пострадалите на терен в Турция. „Сега съм спокоен за моето дете и се надявам да помогна и други родители да намерят своите деца в пострадалите райони“.

    От Тополовградска община с помощта на местните хора към Свиленград днес е изпратено и хуманитарно дарение. Хората в Тополовград събират и парични дарения. За целта има поставени кутии в сградата на общинска администрация.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини