От х:

Днес в x:

С аплодисменти турците изпращат българските пожарникари след спасителната им мисия в земетръсните зони

    Виктор Костов от Столична дирекция „Пожарна безопасност“ е пожарникар от 11 години. Той е част от българския модул, който включва 78 огнеборци и спасители от различни формирования в цялата страна, който пристигна в Турция, за да се включи в спасяването на хора след опустошителното земетресение на 6-ти февруари. В късния следобед днес екипът се завърна отново на родна земя през ГКПП „Капитан Андреево“.

    „Идваме от място, на което хората са преживели и преживяват психически и физически срив. Не сме ние героите, смятам, че тези хора са героите, стига да успеят да се възстановят от това, което им се случи. Смятам, че ние изпълнихме просто човешкия и професионалния си дълг“, сподели Виктор Костов.

    В Турция огнеборците ни прекарват в базисният център в град Бесни 11 дни. Днес на граничния пункт ги посрещна лично директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов.

    „Това е най-радостният момент през последните 11 дни. Колегите се прибраха живи и здрави. Организацията беше перфектна и реакцията на екипа ни навременна. Намесата им беше на място, точно, когато имаше най-много нужда от тях. Същевременно момчетата показаха, че могат да работят съвместно с останалите европейски модули. Те са истински професионалисти и на първо място истински хора!“, с нескрита гордост коментира края на акцията на българските спасители главеният комисар Александър Джартов.

    Той обясни, че миналата година български модул е участвал в гасенето на горските пожари в Гърция, но в бедствие от такъв мащаб, като това в Турция, се включва за първи път.

    Българските пожарникари участваха в една от най-дългите спасителни акции и след 22 часа работа на терен, заедно с колегите си от полското формирование, успяха да извадят жива жена изпод руините на една от рухналите жилищни сгради в град Бесни. Калоян Дончев, ръководител на българския екип огнеборци, разказа за тежката ситуация и не скри радостта си от факта, че жената вече се възстановява в клиника. Той обаче няма да забрави болката, тъгата в очите на хората, огромните разрушения, които са видели очите му и е запечатало сърцето му в Турция. Гледката, заварена от българския екип в земетръсната зона при съседите, е била тежка и впечатляваща. Наред с мъката обаче, с колегите си няма да забравят и моментите на надежда и радост, когато са успявали да извадят от руините жив човек.

    В редиците на българските огнеборци за Турция пътува и д-р Веселин Йолов от Медицинския институт на МВР. Той заминава с пожарникарите като лекар на екипа, но също става един от героите в него. "Всички момчета са герои. Не се чувствам по-специален от тях", казва медикът, докато пожарникарите с гордост го изтикват по-напред към журналистите, за да говори. Той участва в една от най-покъртителните акции по спасяването на затрупан човек. Негов колега-полски хирург го търси за помощ, за да вземат заедно тежкото решение дали да ампутират ръката на затиснат под отломките мъж или да се опитат да я освободят. За да стигнат до човека лазят метри и в крайна сметка се стига до решението за ампутация, която се налага, за да  спасят живота на пострадалия. Интервенцията двамата медици извършват на практика под руините с огромен риск за собствения си живот. Трудно ще преглътнем мъката на хората, сподели д-р Йолов. След няколко дни почивка медикът се връща на работа в болницата още идния понеделник. Без двоумения той би се включил отново с екипа на пожарникарите при нужда за спасяването на човешки животи.

    Петър Петров, заместник ръководителят на българския модул в Турция, е пожарникар от 10 години. Той е от Пловдивския екип. За работата на терен в Турция и за това как се преодолява шока от видяното, разказа:“В една такава ситуация се събираш и даваш всичко възможно от себе си. Оставяш емоциите на страни, за да бъдеш полезен на терен. Сега обаче, когато сме на родна земя, вече се усеща завръщането на чувствата и емоциите от преживяното“.

    Според българските огнеборци турския народ е силен. Срещнали са в разрушените райони хора, потопени от мъка, загубили семействата си в руините, които обаче са им носили храна на терен и са ги подкрепяли.

    Турците ги посрещат като герои, така и ги изпращат на връщане по пътя към България днес: „Спираха по улиците и ни ръкопляскаха. С колите си по магистралите ни настигаха и ни поздравяваха с клаксоните. Това също не се забравя-благодарността на хората“, довършва разказа Калоян Дончев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини