От х:

Днес в x:

Първата хуманитарна пратка от гражданското обединение в Хасково е вече в Турция

    Хиляди стоки от първа необходимост, събрани за бедстващите райони в Турция от гражданите на Хасково, които се обединиха от каузата, подета още в първия ден след разрушителния трус, са вече в Одрин.

    Акцията, която организираха д-р Станимир Банчев и колегите му Регионалната колегия на зъболекарския съюз във вторник мобилизира стотици хасковлии.

    За бързото преминаване на дарението и насочването му в приемателния пункт на организирания кризисен център в турския град съдейства на съгражданите си консулът ни там Атанас Димов. Това е мой човешки дълг, коментира той.

    Тази сутрин дарителите от Хасково бяха посрещнати лично от него с обещанието съвместната работа в добрата кауза да продължи. На място с разтоварването на пратката помогнаха местните хора.

    Само за два дни от гражданското обединение в Хасково бяха събрани храни, бебешки пюрета, памперси, топли завивки, дрехи, възглавници, чаршафи, обувки, палатки, спални чували, принадлежности за лична хигиена, палатки.

    Няколко фирми, които работят на територията на града, се включиха с дарения в тази кауза от джобни фенери и генератори-нещо, което в момента е много нужно в пострадалите райони, където хората са без покрив, без ток и елементарни условия за битуване. Два от генераторите са дарение от граждани, три от фирми, един беше закупен със средства, които бяха събрани от зъболекарската гилдия и техни пациенти.

    Хора от близки и далечни точки на града направиха своите дарения от сърце и без дори да кажат имената си, така както казва и д-р Банчев “доброто иска тишина“, с очи пълни със сълзи, но и с пожелания за надежда да отнесат тези, които на място ще пристигнат с дарението в пострадалата държава.

    Много емоции и много емпатия обедини хората тази дни. Подетата акция продължава и със събиране на помощи за пострадалите райони в Сирия. В двора на дома на д-р Банчев вече има пратки, дарения, които ще бъдат насочени към доброволческите формирования в Пловдив, а от там предадени в посолството на Сирия у нас, откъдето пък ще бъдат преразпределени.

    Продължава набирането на неща от първа необходимост и за следващата пратка, която ще бъде изпратена от гражданите на Хасково  към бедстващите в Турция. От приоритетна необходимост са ръкавици, надуваеми дюшеци, походни легла, разтворими храни и консерви, газови бутилки, бебешки храни, прибори за еднократна употреба.

    Източник: Haskovo.NET

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини