От х:

Днес в x:

Църквата „Св. Харалапмпий“ в Черногорово отбеляза храмов празник и 160 г. от създаването си

    Църквата „Св. Харалапмпий“ в димитровградското село Черногорово отбеляза храмов празник и 160 г. от създаването си. По този повод бе отслужена тържествена света литургия. Ритуалът водеше архиерейският наместник на Хасковска духовна околия отец Георги Тодев. Свещеникът припомни и историята на църквата, която е най-старата в община Димитровград и една от най-старите в областта. Изградена е от камък, включително и покривът.

    Да запалят свещ и да се помолят дойдоха много миряни, предимно възрастни хора, които изпълниха храма. Сред тях бяха кметът на община Димитровград Иво Димов и кметът на Черногорово Живко Янков. Двамата управници поздравиха имениците и присъстващите в храма. След църковната служба, кметът Иво Димо подари на местния управник книгата „Църкви и параклиси на хасковска духовна околия“, издадена от хасковския свещеник Димитър Евтимов през миналия месец. Градоначалникът връчи на църковното настоятелство снимка – копие на оригиналния ферман, с който е дадено разрешение за изграждане на църквата в Черногорово.

    „Положихме доста усилия и труд, за да го намерим в Държавен архив – Хасково. Мисля, че това нещо излиза на бял свят за първи път. Така, че Църковното настоятелство има един уникален документ“, каза Иво Димов.

    Храмът в Черногорово е издигнат на мястото на старо килийно училище, когато преди повече от век и половина местните хора, за да получат разрешение за строеж на църква прибягват до хитрост и пишат на султана, че в селото има много гърци, за да разреши издигането на православен храм. В селото по това време е нямало дори един грък, но местните получават разрешението с ферман на султан Абдул Хамид I да издигнат своя църква. Строежа й започва през 1857 г. и е завършена през 1863 г. Преди години с дарения бе възстановена старата ограда на храма и съхранен автентичния й вид. Традиционно на храмовия празник на името на Св. Харалампий - покровител на меда и пчеларите, местните хора оставят буркани с мед от предната вечер, за да бъде осветен с молитва и да стане лековит. За празника в село Черногорово бяха приготвени 100 буркана с мед, който бе раздаден на миряните.

    На 10 февруари имен ден празнуват: Харалампи, Валентин, Вальо, Валентина, Валя, Валери, Валерия.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини