От х:

Днес в x:

10 г. след създаването на Инвазивната кардиология: Наполовина спадна смъртността от инфаркти

    10 г. се навършиха от създаването на Инвазивната кардиология в МБАЛ-Хасково днес, съобщи на брифинг директорът на лечебното заведение д-р Георги Гелов. Той уточни, че тя е разкрита с помощта и съдействието на бившия шеф на болницата д-р Славчо Близнаков, който сега е директор на УМБАЛ „Света Анна“ в София, но дойде в областния град днес.

    По повод годишнината, д-р Гелов отчете, че Ивазивната кардиология се развива и работи добре. В отделението се оперират и лекуват пациенти от цялата Хасковска област.

    Годишно през Инвазивната кардиология преминават по 1200-1300 пациенти, от които близо 1/3, около 300-400 пациенти са с остър коронарен инцидент.

    „Като гледам в момента Кардиологията работи пълноценно и е една от най-добрите в страната“, каза д-р Близнаков. Той поясни, че УМБАЛ „Света Анна“ има добра колаборация с МБАЛ-Хасково. Уточни обаче, че са малко пациентите, които се нуждаят от допълнителна диагностика и лечение извън тукашната болница.

    „Д-р Близнаков вкара хасковската кардиология в 21 век“, каза началникът на Кардиологията д-р Антони Гогов. Той уточни, че за 10-те години са преминали около 3000 пациенти с така наречените истински инфаркти. Поясни, че болничната смъртност преди разкриването на Ивазивната кадиология в Хасково е била 15%, а след разкриването й е спаднала на 7%, което е допринесло за спасяване на човешки животи. Доболничната смъртност е 30% в цял свят.

    От хасковската болница заявиха, че през годините са имали двама пациенти на по 19 години с инфаркти, един от които е починал. Най-възрастната им пациентка е на 92 години, която е била приета снощи.

    „Хората трябва да се наблюдават и кардиолозите, които работят, да изпращат хората навреме, включително и личните лекари“, каза д-р Георги Стамболийски. Той поясни, че най-много инфаркти има при хора на средна възраст, като значително повече са диабетици.

    „Инвазивната кардиология намалява двойно смъртността от инфаркти, но тя има огромно значение за всички други кардиологични заболявания, защото предотвратява настъпването на инфарктите, преди да са се случили“, каза д-р Близнаков.

    На пресконференцията присъстваха още д-р Васил Гегусков - началник на Клиника по кардиохирургия в УМБАЛ „Света Анна“ и хасковският кардиолог д-р Севдалин Топалов.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини