От х:

Днес в x:

Тракийки с кулинарна изложба на Игнажден, посрещнаха добри гости

    Представителки на хасковското Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ организираха кулинарна изложба.

    Сръчните домакини бяха приготвили вкусни ястия и десерти. На трапезата имаше традиционна тракийска баница, сарми, гозба с боб, гозба с нахут, тикълници, ябълков пай, баклава с локум.

    Поздравления към кулинарките отправи председателят на читалище „Тракия“ Димитрийка Христова, която също участваше в изложбата.

    За най-добрите домакини бяха предвидени отличия.

    Кулинарната изложба съвпадна с Игнажден, който е един от най-тачените празници България. Според народното поверие, от този ден започват родилните мъки на Божията майка. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване“. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година.

    „Ако е добър, благочестив, щедър, късметлия, такава ще бъде и годината на семейството в дома. Ние сме радостни, че на този ден в нашето читалище и в нашето дружество влязоха толкова много хубави хора - хора с положителна енергия, емоции, талантливи, участващи в инициативи. Така, че да се надяваме, че и следващата година, ще бъде богата, плодородна, късметлийска“, пожела Димитрийка Христова.

    Това е поседната за годината изява за хасковските тракийци, които си пожелаха светли коледни и новогодишни празници.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини