От х:

Днес в x:

Изложбата “Родопски алтъни“ показва наниз от есенни картини в галерия „Форум“

    Седем автори представят Златоград в красиви есенни багри в хасковската галерия „Форум“. Техните произведения са рисувани в различни години, част от тях са от пленер, състоял се в красивия родопски край.

    Съпричастна към неподправената искряща красота на Родопа планина с бита на хората и онези есенни замечтани пейзажи, хасковската публика прави Мариела Павлова, директор на Института за културно наследство България - Италия.

    Обединяващата сюжетна тема в маслените платна е "Старият град на Златоград", където е еманацията на българските възрожденски къщи в Родопите.

    „Не мога да не споделя тези картини-алтъни от най-магичната планина -Родопа с публиката на Хасково, която е толкова жива и духовна“, призна Мариела Павлова.

    Авторите в изложбата: Николай Русев, Марина Варенцова-Русева, Венцислав Марков, Христина Маркова, Румен Жеков Елена Петрова са от цялата страна, а местният представител е Камбер Камберот с.Седефче.

    Експозицията отваря и темата за децентрализацията на изкуството у нас и показва, че и в малките населени места има много талантливи автори, които са от световна величина.

    „Смятам, че нашата съвместна работа-на Института с галерия „Форум“ и община Хасково има точно тази мисия-да показваме в градове, различни от петте големи града в страната, че се случва култура и духовност, че там хората също са толкова стойности и са запазили чистотата в себе си“, категорична е Мариела Павлова.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини