От х:

Днес в x:

2 °C

Ивайло Каменов: Вярата, която човек носи в себе си, е всъщност душата му

  В самото начало на октомври галерия „Форум“ в Хасково представя след 20-годишното му отсъствие от изложбените зали Ивайло Каменов. Авторът е роден през 1967 година в София. Учил е монументална живопис в Художествената академия, възпитаник на проф. Димо Заимов. Много от произведенията му са в частни колекции, а негови стенописи има както на обществени места, така и в частни домове. Като член на Сдружението за обществена подкрепа през 2010 година благотворително изработва стенописите на Арт клуба в Централния софийски затвор. Темата на повечето от произведенията му е физическата и духовната борба на човека.

  Тази тема присъства и в платната, които представя в Хасково и изложбата „Пробуждане“. Тя е споделяне до разголване на душата му. Ивайло Каменов казва, че лесно споделя с публиката си, но само с изразните средства на изобразителното изкуство, думите не са неговото амплоа. Картините са неговите думи.

  Монументалната живопис намества на платното също лесно, защото казва, че това е неговото усещане за света-в мащаб. Но това не означава, че е космополит, в съвременния смисъл на разбиране на понятието. „Всъщност на мен ми харесва това което ни дава вярата, но не тази, заради която хората ходят на църква и палят свещи, а онази, която човек носи в себе си като усещане. Това е всъщност е душата на човек“.

  Споделя, че не се е представял в изложбена зала от близо две десетилетия, понеже не е усещал потребност от това. Сега е тук в галерия „Форум“ в Хасково заради изпитаната необходимост от друг вид общуване с публиката. А нея не разделя на експертна и друга. „Според мен всеки човек е експерт. Изкуството е нещо, което ти харесва или не. Смятам, че всъщност изкуството се избира от самия човек. А ние -авторите сме родени да даваме.“

  Експозицията „Пробуждане“ в галерия „Форум“ се осъществява с подкрепата на Институт за културно наследство България-Италия и Община Хасково.

  А платното „Истински доброто“ на Ивайло Каменов остава в Хасково и след края на гостуването му тук, като част от богатия фонд на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Откупката обяви тази вечер директорът на галерията Татяна Форева. „С радост и чест тази картина става част от фонда на галерия “Шаренков“, посочи тя.

  „Изключително горда съм, че за втори път от представените от нас съвременни художници се прави откупка от художествената галерия в Хасково“Директорът на Института за културно наследство България – Италия Мариела Павлова.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 07.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  07 мар 2021
  Последни новини