От х:

Днес в x:

24 °C

Ивайло Каменов: Вярата, която човек носи в себе си, е всъщност душата му

  В самото начало на октомври галерия „Форум“ в Хасково представя след 20-годишното му отсъствие от изложбените зали Ивайло Каменов. Авторът е роден през 1967 година в София. Учил е монументална живопис в Художествената академия, възпитаник на проф. Димо Заимов. Много от произведенията му са в частни колекции, а негови стенописи има както на обществени места, така и в частни домове. Като член на Сдружението за обществена подкрепа през 2010 година благотворително изработва стенописите на Арт клуба в Централния софийски затвор. Темата на повечето от произведенията му е физическата и духовната борба на човека.

  Тази тема присъства и в платната, които представя в Хасково и изложбата „Пробуждане“. Тя е споделяне до разголване на душата му. Ивайло Каменов казва, че лесно споделя с публиката си, но само с изразните средства на изобразителното изкуство, думите не са неговото амплоа. Картините са неговите думи.

  Монументалната живопис намества на платното също лесно, защото казва, че това е неговото усещане за света-в мащаб. Но това не означава, че е космополит, в съвременния смисъл на разбиране на понятието. „Всъщност на мен ми харесва това което ни дава вярата, но не тази, заради която хората ходят на църква и палят свещи, а онази, която човек носи в себе си като усещане. Това е всъщност е душата на човек“.

  Споделя, че не се е представял в изложбена зала от близо две десетилетия, понеже не е усещал потребност от това. Сега е тук в галерия „Форум“ в Хасково заради изпитаната необходимост от друг вид общуване с публиката. А нея не разделя на експертна и друга. „Според мен всеки човек е експерт. Изкуството е нещо, което ти харесва или не. Смятам, че всъщност изкуството се избира от самия човек. А ние -авторите сме родени да даваме.“

  Експозицията „Пробуждане“ в галерия „Форум“ се осъществява с подкрепата на Институт за културно наследство България-Италия и Община Хасково.

  А платното „Истински доброто“ на Ивайло Каменов остава в Хасково и след края на гостуването му тук, като част от богатия фонд на Градската художествена галерия „Атанас Шаренков“. Откупката обяви тази вечер директорът на галерията Татяна Форева. „С радост и чест тази картина става част от фонда на галерия “Шаренков“, посочи тя.

  „Изключително горда съм, че за втори път от представените от нас съвременни художници се прави откупка от художествената галерия в Хасково“ директорът на Института за културно наследство България – Италия Мариела Павлова.


  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 23.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
  23 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
  23 юни 2021
  Последни новини