От х:

Днес в x:

Граничен полицай спаси Разпятието в Свиленград, 7-годишен Йордан влезе в Марица за здраве край Димитровград

  На много места в Хасковска област днес беше изпълнен ритуалът по символичното спасяване на Разпятието на Богоявление.

  35-годишният граничен полицай Стефан Гадьов извади Христовият кръст от река Марица край Свиленград. Той бе най-бърз сред общо десетимата смелчаци, хвърлили се за кръста във водата.

  Преди това Божествена света литургия бе отслужена в църквите в града и селата от общината. В слънчевото и топло време много свиленградчани се събраха на стария мост над Марица и на двата бряга на реката, за да наблюдават традиционния ритуал с хвърлянето и спасяването на кръста.

  Сред гостите на празника в Свиленград бе генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров.

  На днешния ден бе спазена и дългогодишната традиция да се извърши водосвет за здраве и успех през новата 2022 г. в сградата на Общинската администрация.
  В Димитровград 7-годишният Йордан беше най-малкият участник в ритуала за спасяване на Разпятието в река Марица край Димитровград. Момченцето само поискало да влезе във водата за здраве на имения си ден, разказа баща му, който също се казва Йордан. С подкрепата на родителя си днес първокласникът беше част от литийното шествие от църквата „Свети Димитър“ до брега на реката и след това смело се включи в Богоявленската традиция.

  Общо 29 смелчаци скочиха във водите на Марица. Кръстът извади 30-годишният Валентин Илиев, който по професия е строител. Той участва в ритуала на Йордановден не за първи път. Спасителят на Христовото разпятие получи по традиция от кмета на община Димитровград парична награда, вино и питка. С награди си тръгнаха и всички участници. Общината осигури за присъстващите на ритуала топли напитки.

  Димо Димов от Казанлък пък извади кръста в Ивайловград.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Бр
   Браво Стефане
   2 0
   21:24, 6 яну 2022
   Истински и смел мъж!!!
  • 2
   36
   3666
   0 -6
   00:49, 7 яну 2022
   По време на пандемия са събрали 50 човека без маск... Виж коментара
   • Да
    Да, ама не
    2 0
    09:41, 7 яну 2022
    Тях Господ ги закриля и наистина, който скача за кръста след това рядко боледува! Браво за смелостта и издръжливостта.
  Последни новини