От х:

Днес в x:

Граничен полицай спаси Разпятието в Свиленград, 7-годишен Йордан влезе в Марица за здраве край Димитровград

    На много места в Хасковска област днес беше изпълнен ритуалът по символичното спасяване на Разпятието на Богоявление.

    35-годишният граничен полицай Стефан Гадьов извади Христовият кръст от река Марица край Свиленград. Той бе най-бърз сред общо десетимата смелчаци, хвърлили се за кръста във водата.

    Преди това Божествена света литургия бе отслужена в църквите в града и селата от общината. В слънчевото и топло време много свиленградчани се събраха на стария мост над Марица и на двата бряга на реката, за да наблюдават традиционния ритуал с хвърлянето и спасяването на кръста.

    Сред гостите на празника в Свиленград бе генералният консул на България в Одрин Борислав Димитров.

    На днешния ден бе спазена и дългогодишната традиция да се извърши водосвет за здраве и успех през новата 2022 г. в сградата на Общинската администрация.
    В Димитровград 7-годишният Йордан беше най-малкият участник в ритуала за спасяване на Разпятието в река Марица край Димитровград. Момченцето само поискало да влезе във водата за здраве на имения си ден, разказа баща му, който също се казва Йордан. С подкрепата на родителя си днес първокласникът беше част от литийното шествие от църквата „Свети Димитър“ до брега на реката и след това смело се включи в Богоявленската традиция.

    Общо 29 смелчаци скочиха във водите на Марица. Кръстът извади 30-годишният Валентин Илиев, който по професия е строител. Той участва в ритуала на Йордановден не за първи път. Спасителят на Христовото разпятие получи по традиция от кмета на община Димитровград парична награда, вино и питка. С награди си тръгнаха и всички участници. Общината осигури за присъстващите на ритуала топли напитки.

    Димо Димов от Казанлък пък извади кръста в Ивайловград.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Бр
      Браво Стефане
      2 0
      21:24, 6 яну 2022
      Истински и смел мъж!!!
    • 2
      36
      3666
      0 -6
      00:49, 7 яну 2022
      По време на пандемия са събрали 50 човека без маск... Виж коментара
      • Да
        Да, ама не
        2 0
        09:41, 7 яну 2022
        Тях Господ ги закриля и наистина, който скача за кръста след това рядко боледува! Браво за смелостта и издръжливостта.
    Последни новини