От х:

Днес в x:

Почти двоен скок на дивидентите за фирмите

Почти два пъти е нараснал декларираният дивидент от дружествата в областта през 2021 година в сравнение с 2020-та, съобщават от офиса на НАП в Хасково. Според данъчните има връзка между стартиралата кампания по осветляване на касови наличности и интензивното изплащане на дивиденти.

От НАП припомнят, че още през юли започнаха кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. В рамките на първите 1800 проверки бе установена липса на 215 млн. лв. в касите на 271 фирми в страната, а други 182 дружества декларираха, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в срока за това.

След кампанията на НАП, само в област Хасково местните дружества са декларирали и разпределили 6,1 млн. лв. дивидент, докато през предходната 2020 г. той беше 3,3 млн. лв.

От НАП обясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели – скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността на дружеството. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка от страна на НАП парите не могат да бъдат представени. Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивидент към физическите лица, които са собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, припомнят от приходната агенция.

Друг видим ефект от контролната кампания на НАП е, че все повече счетоводни кантори отказват да правят неправилни счетоводни операции, свързани с касова наличност.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ло
    Лошо 🤔
    1 0
    21:24, 6 яну 2022
    Много лошо!
  • 2
    ..
    ..гмфк
    0 0
    08:39, 7 яну 2022
    215 млн от 271 фирми е WOW почти по 800 000 хиляди на фирма ...
Последни новини