От х:

Днес в x:

Харманли посреща иконата на св. Богородица “Скоропослушница“ от Ананиев

    Харманли е сред седемте града в Старозагорска духовна околия, който посреща чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ от украинския град Ананиев.

    Ликът на Светата Дева тази вечер в Харманли донесе в стария храм на града „Свети Атанасий “, където миряните се поклониха пред светинята, протосингелът на Старозагорската митрополия- архимандрит Богослов. Заедно архиерейският наместник Живко Петров и отец Максим те отслужиха вечерна тържествена литургия.

    Чудотворната икона на Пресвета Богородица „Скоропослушница“ ще остане за поклонение в Старозагорска епархия до 6 октомври.

    Свиленград също е включен в програмата за поклонение. Там иконата ще бъде посрещната на 26 септември в храм „Живоприемний източник“. А до тогава ликът на Богородица „Скоропослушница“ е в Харманли. На 26-и сутринта ще бъде отслужена утреня от 8 ч. и от 9 ч-Божествена св. литургия.

    Иконата е била изписана на Света Гора Атон през 1893 г. в манастира "Св. вмчк Пантелеймон",в нишата над входа на манастирската трапезария. Била е осветена в Дохиарската света обител, където още през X век се е прославил оригиналния чудотворен образ на "Скоропослушница".

    През 1915 г. иконата е дарена на съборния храм, посветен на Св. Александър Невски в град Ананиев в Украйна.

    Светата икона се нарича Скоропослушница, тъй като бързо чува молитвите на вярващите.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини