От х:

Днес в x:

Ваня Дерменджиева и посмъртно - Борис Младенов са новите почетни граждани на Хасково, Александър Милушев-с почетен знак. Свикват работна група за изработване на нов правилник

    Председателят на Общинския съвет на Хасково Таня Захариева ще сформира работна група за изработване на нов правилник за обявяване на почетни граждани на Хасково. Това заяви тя, след искане на общинския съветник Георги Пеев да се прецизират правилата и да се изработи по-консервативен правилник. Той призова де се спре номинирането „по смъртно“, а почетното звание да се връчва на живи хора, за техните заслуги в близкото минало и настоящето. Освен това, призова и да се прецизират решенията за връчване на званието „Почетен гражданин“ до две на година, освен при изключителните случаи, за да не се изпразва от съдържание то.

    Темата беше повдигната покрай трите докладни, които общинските съветници гласуваха на сесията си днес, за удостояване на трима хасковци с почетното звание- Ваня Дерменджиева и Александър Милушев и посмъртно на Борис Младенов.

    Беше решено да бъде присъдено званието „Почетен гражданин“ на двама от тях-Ваня Дерменджиева и Борис Младенов.

    Присъждането на почетното звание за баскетболната ни националка Ваня Дерменджиева е за заслугите й за местния и родния спорт е предложено от Организационен комитет.

    Дерменджиева е неизменна част е от състава на България при девойките, а между 1974 и 1989 година и в този на жените. Тя извежда хасковския баскетболен женски тим до елитната група през 1975 година. Била е част от първенствата на Франция, Германия, Швеция и Турция.

    Европейски вицешампион е с отбора на България от първенството в Будапеща през 1983 година, а през 1989 година националките ни, в състава с Ваня Дерменджиева, стават бронзови медалистки.

    В кариерата си Дерменджиева има и три балкански шампионски титли. Участва и в националния отбор на България на Олимпиадата в Сеул през 1988 година, където тимът ни става пети.

    100-годишнината от рождението на Борис Младенов, оставил светла диря в летописа на певческото изкуство на града и общината, е поводът за удостояването му като почетен гражданин на Хасково. Предложението е направено от Инициативен комитет, съставен от почетните граждани на Хасково Георги Граматиков, Ана Димитрова, Тодор Кожухаров, Васко Димов и Вела Казакова.

    Борис Младенов е роден в Тополовград, започва трудовия си път в Народна работническа опера в Сливен през 1946 г. От 1954 г. до 1956 г. работи като диригент в град Дупница. В Хасково идва през 1956 г., като първоначално ръководи смесения хор „Ереван“ при Арменската организация и турския ансамбъл при читалище „Мустафа Субхи“. През 1957 г. поема като диригент Смесен хор „Родна песен“ при читалище „Заря“. Под негово ръководство хористите стават 120, но той променя не само като численост състава, а изменя формацията като стил на работа и същевременно преобръща и мисленето на градската управа за значението на хоровото изкуство.

    През 1969 г. за първи път хорът изнася концерт в столичната зала „България“, което повишава авторитета на музикално Хасково. Хорът е награждаван многократно на републикански фестивали със златни медали.
    През 1973 г. Борис Младенов става главен художествен ръководител на ансамбъла за народни песни и танци „Китна Тракия“. След серия успехи през 1979 г. под негово ръководство ансамбълът получава най-голямото си признание, присъдено му е званието „Представителен“.

    Борис Младенов е награждаван многократно с държавни награди – ордените „Червено знаме на труда“, „Кирил и Методий“ първа, втора и трета степен, златни медали от републиканските фестивали. Ръководил е и на женския хор при Окръжна болница – Хасково, девическия хор при Икономическия техникум – Хасково, народния хор при Техникум по облекло „Ана Май“ – Хасково.

    Предложението за удостояването му с почетното звание срещна подкрепата на дейци на културата, както и от Тракийското дружество в Хасково.

    Предложението секретарят на читалище „Заря“ Александър Милушев да бъде удостоен с почетното звание „Почетен гражданин на Хасково“ е във връзка с неговата 65-годишнина. То е направено от УС на читалището и Инициативен комитет.

    По предложение на Постоянната комисия по образование, култура и вероизповедания обаче и с подкрепата на вносителя на докладната-Таня Захариева, той ще бъде удостоен с Почетен знак на Община Хасково, реши Общинският съвет.

    Александър Милушев е завършил Института за подготовка на Културно-просветни кадри в Хасково с профил „Хореография“ през 1979 г. и ПУ „Паисий Хилендарски“ със специалност „Управление на културата“, специализирал е журналистика през 1997 година. Александър Милушев поема читалище „Заря“ през 2002 г.

    Творческата му биография включва редица награди от наши и международни конкурси и фестивали, като основател, участник и ръководител на танцови състави.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (14)

    • 1
      Кх
      КХасково
      7 -2
      15:49, 30 юли 2021
      В магазини Милушев винаги им е прясна мръвката!
    • 2
      Ba
      Bat 🦇
      17 -6
      16:28, 30 юли 2021
      Стига вече с посмъртни почетни граждани! Толкова ли няма достойни живи, та търсите между умрелите? Браво на Пеев!
      • Ив
        иван
        11 -7
        16:36, 30 юли 2021
        Истински заслужилите преживе не ги признават бе простак. Простак е и твоя ПЕЕфф.
      • Ва
        Василев
        4 -1
        07:22, 31 юли 2021
        Въпросът е малко изместен.Тези достойни хора следва приживе да им се отдава дължимото за техня принос.
    • 3
      Ха
      Хасковлия
      23 0
      16:52, 30 юли 2021
      Има една народна поговорка," на народ угаждане няма и жена от любов не умира" Болно ми е,че нашия град пред очите ни опростява! След години може би ще чупим пръсти , ще охкаме или ахкаме, но ще бъди късно. Ох,дано примера на личностите ,които са били наистина любящи Хасково да
      зарази новото поколение. Дано.Иначе града ни ще заприлича на общество облечено в анцунги, широки потници и бездуховни лица, за които
      кръчмата е всичко и училище и църква и родина. Гледайте мои съграждани,че това е самата истина . Да плачим ,сега , а не догодина!
    • 4
      Др
      Друг Хасковлия
      17 -1
      17:12, 30 юли 2021
      Има една книжка написана доц Граматиков " Хасково преди 100 години"
      Прочете я. Дано Ви впечатли, а сигурно и заболи, че Хасково е имало достойни хора, стремащи се към ценности. Горди Хасковлии. Боже, боже ,къде са тези хора? Как бързо се изродихме и защо , нямам отговор!
      Това ли е бъдещото на нашите деца? Защо сме безгрижни,към опростяването
      на нашия град. Защо, защо нали както казва поета Стоян Михайловски
      "Напред народността не пада ,там дето знанието живей" Това мои съграждани, тъгата е малко иска се мерак , воля и можене!
    • 5
      Аб
      Абе
      15 -1
      17:19, 30 юли 2021
      Вие подигравате ли се?Някои кандидати трябва да се изпитват с диктовка колко са грамотни:))))
    • 6
      Ва
      Ванко
      10 -1
      17:25, 30 юли 2021
      Я , още не е изтрит коментара !
    • 7
      Ха
      хахахахихихи
      12 -3
      18:35, 30 юли 2021
      На Гришо майката кога ще стане почетен гражданин. Тя го е родила, а направиха бащата. Даже и акушерката да направят почетен гражданин.
    • 8
      Хр
      Христо митев
      12 0
      19:57, 30 юли 2021
      Сега Сашо Милушев като върне почетния знак, Захариева да му мисли, защото и нейния
      акъл е като неговия.
    • 9
      Ма
      Майката на Гришо
      8 -1
      23:25, 30 юли 2021
      Едно време се жалвала, че един от директорите на езиковата не я взел на работа. Ами тя не е добър спортист, просто е известна с това , че е майката на Гришо. Какъв почетен гражданин ? Луди ли сте?
    • 10
      Го
      Гошо
      11 -1
      00:50, 31 юли 2021
      Стига с тия почетни граждани бе.Баба ми повече заслужава.48 год.в ТКЗК трудов стаж.Отгледа 4 внука и удисваше за всичко на татко и дядо.Гледаше 126 овце и 7 крави и никога не се оплака за нещо.На море не е ходила никога а за чужбина да не говорим.Предлагам я посмъртно
    • 11
      По
      Порча
      5 -2
      07:27, 31 юли 2021
      Предлагам всички кметове след 10- ти ноември да бъдат удостоени с това почетно отличие..
    • 12
      Д-
      Д-р Янакиев
      1 0
      13:54, 31 юли 2021
      Винаги на линия! Най-големият доктор! Който е записан при него да му мисли! Симпатяга! Натегач! И станал с едно голямо самочувствие сякаш е министъра на света! А бе, мухльо!
    Последни новини