От х:

Днес в x:

Гласуват възможност за отнемане на званието „Почетен гражданин на Хасково“

Нов правилник  за връчване на отличието „Почетен гражданин на Хасково“ и почетните звания и реда за удостояване с тях, ще гласува на предстоящата си общинска сесия идната седмица Общинският съвет на Хасково. Докладната е внесена от група съветници.

За да се случат промените общинарите ще трябва първо да отменят досега действащия правилник, който е в сила от 2014 година. След това ще гласуват новия, който е съставен  от 7-членна работна група от съветници, с председател Николай Николов. Тя е създадена със заповед на председателя на ОбС Таня Захариева от края на октомври 2021 година, след дискусия по темата на едно от заседанията на местния парламент за по-ясен и конкретен ред за внасяне и разглеждане на предложенията за удостояване с почетните отличия и звания.

Новият правилник запазва връчването на двете категории за признание –отличието „Почетен знак на град Хасково“ и званието „Почетен гражданин на град Хасково“.

Почетното отличие ще се присъжда както на български и чуждестранни граждани, така и на организации и  институции, допринесли за града и гражданите му. За Почетни граждани ще могат да бъдат номинирани освен българи и чужденци, с изключителен принос към Хасково в областта на културата, спорта, науката, образованието, така и хора, които са проявили изключителен героизъм при екстремни или аварийни ситуации.

Най-съществената промяна в новия правилник е възможността за отнемане на званието „Почетен гражданин на град Хасково“. Това ще става с решение на Общинския съвет. Ще се прилага като възможност за лица, осъдени за престъпления с влязла в сила присъда и  за такива, които с постъпките си петнят името на града и страната, или при молба на самия удостоен.

Дискусията около тази промяна се породи около факта, че удостоеният като Почетен гражданин на Хасково фигуристът Максим Ставийски направи катастрофа, карайки пил, и остави прикована на легло и до днес тогава 11-годишната Михаела Горсова. Въпросът званието „Почетен гражданин на Хасково“ да се отнеме от Максим Ставийски като морален акт повдигна в Общинския съвет на Хасково още през 2020 година групата на БСП.

Според новия, правилник предложения за удостояване с Почетен знак и Почетно звание могат да се правят от кмета, от председателя на Общинския съвет, от представителните съветнически групи, от група от минимум петима общински съветници. Гражданите също ще могат да внасят такива предложения чрез Инициативни комитет, съставени от минимум 50 души, имащи компетентност в областта на предложената номинация.

Предложенията ще се разглеждат от Комисия, която ще бъде съставяна в началото на мандата на Общинския съвет. Крайните решения ще се взимат с ¾ от гласовете на членовете й в явно гласуване. Накрая допуснатите предложения ще се гласуват от Общинския съвет.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (10)

  • 1
    Гл
    Глупости на търкалета
    47 -10
    15:49, 10 апр 2022
    1. С какво е допринесъл за града фигуристът?
    2. Да кажем, че с нещо. Защото е руснак и заради войната ли общинарите решиха, че трябва да му се отнеме звание, което са му дали?
    3. Катастрофата не отменя фактът, че е добър спортист, черното петно върху него също си остава, но той не е бил вдъхновение на хората със стореното-ще си живее с това.
    4. Миналата година Григор Димитров дойде с Ковид и събра сума ти деца на кортовете, после изведнъж случаите на заразени скочиха. Той вече беше обявен за почетен гражданин на Хасково, на него ще му отнемат ли званието?
    • Не
      не е
      8 -9
      16:18, 10 апр 2022
      руснак.
    • До
      До Не е
      18 -3
      22:23, 10 апр 2022
      Всеки в уикипедия може да провери какъв е и от кога, както и къде е роден. Много ясно, че защото е руснак. Ако беше украинец, нещата щяха да се изродят до Златен почетен гражданин и пр.
    • Мо
      може би има и друга причина
      2 0
      16:47, 12 апр 2022
      "Предложенията ще се разглеждат от Комисия, която ще бъде съставяна в началото на мандата и т.н." А какво получават за участие съветниците в тази комисия? Парички!!!!! Колко пъти за десетилетията е трябвало да се събере тази комисийка откак има община в Хасково? Един и то защото сега осъзнаха че Максим е лош (нали е руснак). А ако имаше такава комисийка досега доста скромни бедни отрудени общински ... щяха да се облажат.
  • 2
    Ас
    Асен
    26 0
    16:27, 10 апр 2022
    Половината от тези на снимките в Общината на втория етаж в дясно са за махане.
  • 3
    Пр
    Проскубаната
    25 0
    16:53, 10 апр 2022
    Кокошката няма ли да си ходи
  • 4
    Да
    Даа
    25 -2
    17:22, 10 апр 2022
    Да си ходи Панева
  • 5
    Бо
    Борова
    20 -1
    17:33, 10 апр 2022
    И кака Снежка била в списъка като руски шпионин. Под предлог събира помощи донасяла информация на чуждия шпионаж.
  • 6
    Ст
    Стоян
    16 -2
    18:32, 10 апр 2022
    Евроатлантически ценности...Подтекстът е ясен. Btw, защо за някои статии се иска регистрация, а за други-не?
    • Аз
      Аз
      16 -1
      19:11, 10 апр 2022
      Лесен отговор - Цензура .......
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини