От х:

Днес в x:

Общинският съвет отряза бизнесплана на ВиК, в който е заложено увеличението на водата. Изпраща декларация до Парламента

Изображение 1 от 3

    Общинският съвет реши кметът на Хасково, който ще е представител на Общото събрание на Асоциацията на ВиК на 3-ти август, да гласува категорично „против“ съгласуването на бизнес плана на ВиК-Хасково. В него е заложено увеличение на водата между 2022 и 2026 година до 4,47 лева. Планът вече е депозиран пред КЕВР, който в крайна сметка последно ще има думата. Решението си съветниците обосноваха с липса на реални инвестиции, както и с липсата на качественото подобряване на услугата, която предлага ВиК -Хасково.

    Съветниците на Хасково приеха и Декларация, която ще бъде изпратена до народните представители и до Националното сдружение на общините, до КЕВР и МС. В нея се настоява за промяна в Закона за водите, която да уреди възможността за диференцирана цена на водата.

    За момента ВиК -Димитровград отказва да влезе консолидирано в Асоциацията на ВиК-Хасково именно с такова искане.

    На заседанието си вчера Общинският съвет на Димитровград реши и да бъде даден отрицателен вот за консолидацията от техния представител на предстоящото на 3-ти август заседание на Асоциацията.

    На сесията си на 28-ми юли и Общинският съвет на Свиленград даде отпор на намеренията водата да поскъпва макар и плавно в следващите пет години. Съветниците делегираха право на кмета на общината инж. Атанас Карчев да гласува на предстоящото АВиК във вторник с „против“.

    Междувременно от ВиК-Хасково разпространиха становище в отговор на отправените преди дни обвинения за лошо управление от страна на областния управител Минко Ангелов.

    Становище:

    Във връзка със зачестили напоследък изказвания и публикации в публичното пространство, относно дейността на дружеството, изразяваме следното становище, чиято цел е да представи на обществеността обективна информация за състоянието на дружеството.

    Относно управлението на дружеството сме длъжни да изясним следното:

    инж. Тодор Марков е управител на "ВиК" ЕООД гр. Хасково от края на м. 01.2015 г. Ръководи дружеството вече 6 години. От тези шест години, пет от тях дружеството е на печалба и една единствена 2019 г. е на загуба, кaто тенденциозно се цитира само тя в писмото на Областния управител. След като се представя информация, нека се представя цялата, а не извадка от една година. Да, през 2019 г. дружеството е на загуба, която обаче се базира основно на скока в цената на електроенергията през 2019 спрямо 2018 г., като увеличението е с 27 %.

    Отделно от това от последната актуализация на цените през 2012 г., МРЗ се е повишила от 310 на 610 лв.

    Нормалната икономическа логика следва, че няма как при такова драстично увеличение на два от основните ценообразуващи елементи, дружеството да не реализира загуба, тъй като към 2019 г. действащите цени на ВиК услугите са одобрените от КЕВР през 2012г. През всички останали години от 2015-2020 г. дружеството реализра печалба. Това тенденциозно представяне на информацията от страна на институция като областна управа, буди в нас недоумение. През периода от 2015-2020 г. "ВиК" ЕООД гр. Хасково няма просрочени задължения към доставчици, в т.ч. и към енергодоставчиците, към НАП и към банки. Всички задължения са плащани в срок. Единствените просрочени задължения са към Басейносва дирекция, като се отнасят за периода 2012-2016 г. Заемът, който се наложи дружеството да изтегли е основно за покриване на тези задължения. Към 01.01.2015 г. дружеството има дългове в размер на 8 500 000 лв., а към 31.12.2020 г., дори след изтеглянето на въпростния заем, дълговете са намалели до 7 000 000 лв.

    Както цялата общественост знае през 2017 г. в гр. Хасково бяха установени завишени стойности в питейната вода по показател естествен уран. По предписание на РЗИ, в продължение на 3 години, се доставяше питейна вода с водоноски за населението. След като бяха отпуснати средства от правителството се изградиха дублиращи кладенци и допълнителни водопроводи, с което се постигна смесване на водата за да бъде тя в норми. След предаването на новоизградените съоръженията за експлоатация от Община Хасково на "ВиК" ЕООД - Хасково, проблемът с качеството на водата в областния град беше решен. Със Заповед на РЗИ от 18.05.2020 г. водата беше разрешена за ползване за питейни цели. И към днешна дата водата за населението се изследва чрез учестен мониторинг и вече в продължение на повече от година отговаря на показателите за качество по Наредба № 9.

    Град Хасково се водоснабдява основно от 80 броя тръбни и шахтови кладенци, разпределени в 6 броя водоснабдителни зони. След забраната за водочерпене от 10 броя кладенци, поради влошени качества на естествен уран през месец април 2017г., беше премахната цяла водоснабдитлна зона – „Градска Градина“ и беше намален капацитета на „ПС 1“ на 50%. За компенсиранe на тези водни количества бяха дублирани 8 броя компрометирани съществуващи кладенци в 3 други зони. За да бъде извършено смесване и подобряване на качеството на водата при краен потребител, „ВиК“ ЕООД гр. Хасково, изгради нови връзки и реорганизира цялата схема на водоподаване в периода от 2018 до края на 2019 г. В резултат на това, последните близо 2 години водата при краен потребител в гр. Хасково е със стойности по показател естествен уран в нормите съгласно Наредба № 9.

    От 2017 г. гр. Хасково се водоснабдява от всички възможни свои водоизточници, като няма никакъв резерв. Дружеството е запознавало многократно за този огромен проблем всички институции по компетентност – АВиК, МОСВ и МРРБ.

    В началото на 2015 г. „ВиК“ ЕООД гр. Хасково разполага с 4 броя актуални разрешителни за водовземане и нито една учредена и/или приета санитарно-охранителна зона (СОЗ). Към м. 07.2021 г. „ВиК“ ЕООД гр. Хасково има учредени и приети 7 броя СОЗ и 16 бр. актуални разрешителни за водовземане. Всяка една от тези процедури по издаване на нови разрешителни отнема време и значителен финансов ресурс.

    Процеса по изработване и предаване на регионални генерални планове (РГП) е бил приключен на 02.2014 г. Тези планове са били възложени от МРРБ на частни проектански фирми, с които „ВиК“ ЕООД гр. Хасково е нямало договорни отношения. Дружеството е подавало необходимата налична информация. Към 2017 г. са били изтекли всички срокове за отстраняване на забележки по приетите в началото на 2014 г. документи, което прави корекцията на тези документи сложна и задължително инициирана от първоначалния възложител - МРРБ.

    Цената на електроенергията, както и цената на водата се регулират от „КЕВР“. Поради големия процент, който разхода за електроенергия заема от всички разходи на дружеството (35%), всяка негативна промяна на цената на електроенергията води до моментално дестабилизиране на финансовото състояние на дружеството. В последните години цената непрекъснато расте от 116 лв. за 1 MWh за 07.2020 г. до 220 лв. за 1 MWh за 07.2021г.

    Относно проблемите с Електроразпределение Юг ЕАД, "ВиК" ЕООД гр. Хасково е положило всички необходими усилия, относно изясняване собствеността на въпросните стълбове и за всички активи. За активите, които сме имали документи за собственост са описани в списъците на активите, които са предадени на общините, в качеството им на собственик на тези активи. За съоръженията, на които собствеността не е изяснена, ВиК оператора при аварийни ситуации реагира своевременно за отстраняване на авариите, въпреки, че същите не са предадени за стопанисване. Всичко това е с цел да не се стигне до дългосрочно прекъсване на водоподаването към населените места.

    Позицията на "ВиК" ЕООД гр. Хасково по този въпрос, съвпада с позицията на Областна управа Хасково. Приключването на процеса по консолидация е изключително важен и достатъчно отлаган във времето и трябва да бъде приключен в най-кратни срокове.

    Информираност

    Интересно е как Областна администрация гр. Хасково, разполага с цялата тази информация, която не е била изрично изискана от „ВиК“ ЕООД гр. Хасково и в същото време твърди, че дружеството умишлено е прикривало същата тази информация. Категорично смятаме, че последните 6 години сме информирали своемвременно и адекватно за всеки проблем, който е възникнал и не е от компетенциите на дружеството, институциите които имат ключовете и инструментите за решаването на тези проблеми. Относно твърдението за умишлено укриване на информация, това не отговаря на истината. Всички отчети са представяни пред съответните органи в срок и за всяко предприето действие е уведомяван принципала на дружеството.



     


     


     


     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (12)

    • 1
      Да
      Данката
      32 -6
      15:15, 30 юли 2021
      Тодореее. Айде събирай си багажа и да те няма във ВиК !
      • Jo
        John
        18 -2
        16:21, 30 юли 2021
        узу нов ли точи лиги?
      • Се
        Сега
        14 0
        07:50, 31 юли 2021
        Като чета становището на вик Хасково стигам до извода, че са за прокурор и икономическа !
      • Ха
        ха
        4 0
        16:38, 31 юли 2021
        ВиК като е на пчалба що ще вдига цената на водата? щом е на печалба при 50% неплатени сметки за вода, нека не се чудят как да вдигнат цената, а да измислят как да си съберат неплатените сметки и да редуцират разходите си...
        малиии колко са ни надули цената при предното увеличение ... и не ги е срам да искат ново
    • 2
      На
      Найден
      24 -7
      16:23, 30 юли 2021
      Голямо браво.Обесете Марков на площада.
      • ИО
        И още
        20 -3
        19:27, 30 юли 2021
        Преди да го обесят сто камшика за назидание.4 лева вода,не ги е срам да им го тур...
      • Ка
        Какво
        11 -1
        08:38, 31 юли 2021
        Шест години голямо НИЩО ! Само лапачка! От лежането им сме я докарали до режим на водата! Срам и за децата на Марков…
    • 3
      Ви
      ВиК
      24 -5
      17:13, 30 юли 2021
      И Марков и Лозев са си въобразили, че водоснабдяването
      в града започва от тяхното управление. А са много, много некадърни.
    • 4
      Во
      Вода
      27 -4
      17:56, 30 юли 2021
      Цялото управление на дружеството да си ходи, видяхме какви некадърници са с високи заплати. А началник района щом на една сграда от времето на соца не може да намери спирателния кран от сградното водопроводно отклонение и казва като спрем водата от помпената станция тогава да си прави даден ремонт в сграда на дадена одминистрация.
      Незнам кой ги назначава тези некадърници с фалшивите дипломи. Единият пътен инженер а другия кой знае какво е завършил.
      • 23
        234
        14 -2
        23:02, 30 юли 2021
        Ааа не така уволнявайте шефовете но мацките от ВИК са по хубави от "Плейбой" як конкурс ще е направил шефа им. Как ги е издирил и одобрил не знам но са супер готини всичките като харем са му.
    • 5
      Ма
      Марков
      14 -5
      20:16, 30 юли 2021
      Защо се натискаш още?
    • 6
      Пе
      ПЕТКИН
      19 -4
      21:14, 30 юли 2021
      Некадърник! Ако имаш съвест и морал веднага подавай оставка! Герберска подлога!
    Последни новини