От х:

Днес в x:

37 °C

Прегледи и беседи за превенция срещу онкозаболяванията, купуват апарат за лимфодренаж

  Хасковското сдружение Българска асоциация на хора с онкологични и други заболявания „Живот“ стартира кампания за превенция на онкологичните заболявания, съобщи председателят на организацията Минка Арабаджиева.

  Одобрен е проект „Възстановяване, промоция и превенция на онкологичното здраве по време на пандемия“ към организация „TELUS International Europe“ в България. Той е с практическа насоченост. Целта е да се повиши обществената осведоменост и превенция.

  Предвидени са 4 дейности. Първата предвижда психологическа и емоционална подкрепа – групови терапии, както и възстановяване на хора, засегнати от негативните последици на онкозаболяването и коронавируса.

  Втората дейност включва провеждане на ранна диагностика за превенция за рака на млечната жлеза. Тя е насочена към жени под 50-годишна възраст, които обикновено по-рядко отделят време за преглед и профилактична консултация при специалист. Именно при по-младите жени ракът на гърдата се развива агресивно и е труднолечим. В тази връзка през септември тази година ще се проведат профилактични прегледи.

  Трета дейност предвижда кампания за провеждане на профилактика и за превенция на рака на маточната шийка. Тази тема е по-трудна за обсъждане, тъй като е свързан с половия живот. Освен това, този рак е единственият заразен от 100-те вида онкозаболявания. Той засяга по-младите жени – на възраст от 30 до 44 години. По данни на Националния статистически институт средно 43 жени на ден се диагностицират с рак на маточната шийка и поне една жена на ден губи битката с коварното заболяване.

  „Основното правило е когато рано бъде открито което и да е онкологично заболяване, то може да бъде лекувано и човек да има по-дълга преживяемост“, каза Минка Арабаджиева. Тя поясни, че за това заболяване няма никакви предварителни симптоми, а когато се появят е вече твърде късно и лечението става по-трудно. Допълни, че трябва да се правят профилактични прегледи с цитонамазка, чрез която да се установи евентуално наличие на човешки папиломавирус, който на 99,7% е причинител на рак на маточната шийка.

  В тази връзка през есента е предвидена кампания в гимназии с младите хора, защото мъжете са преносители на вируса, а жените са тези, които се разболяват и страдат. Лекар-гинеколог ще изнесе здравни беседи пред младежи.

  Четвъртата дейност включва закупуване на апарат за извършване на лимфодренаж след операция за рак на гърдата. Покупката му трябва да стане в началото на следващия месец, а самата работа ще започне в края на юни и ще се извършва от рехабилитатор.

  Проектът е с продължителност 6 месеца. Изпълнението му ще започне на 7 юни и ще продължи до 7 декември 2021 година. Стойността му е 14 880 лева, като покупката и оборудването на апарата ще струва около 2500-3000 лева.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Уч
   Ученик
   4 -3
   14:01, 20 май 2021
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 2
   Ха
   хасковски фен
   3 -2
   15:20, 20 май 2021
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
   Го
   Голям боклук е
   6 -1
   18:52, 20 май 2021
   Тая
   • Па
    Паржу
    4 -2
    22:32, 20 май 2021
    Заместника в болницата е по-голям
  • 4
   Са
   Санчо
   5 -2
   20:30, 20 май 2021
   Куха организация за усвояване на едни пари.Всичко е за усвояване на едни 14880 лв.Реално нищо няма да се направи.
   • Па
    Панса
    3 0
    22:54, 20 май 2021
    Който е здрав, да е жив и здрав, който е болен ще го лекуват докато умре.
  Последни новини