От х:

Днес в x:

17 °C

205 години от рождението на първия български екзарх Антим I отбелязаха тракийци

  Изложба с публикации, посветени на първия български екзарх-Антим I и снимки, запечатали мигове от посещението им на паметника му в българската църква в Одрин, подредиха от читалище "Тракия" и Тракийското дружество "Г.Сапунаров".

  Изложбата "Екзарх Антим I- син на Тракия" е посветена на 205-ата годишнина от рождението на видния висш български православен духовник.

  В салона на дружеството днес биографията и делото на родения в Лозенград през 1816 г. със светското име Атанас Чалъков и в последствие станал изявен духовен водач на българите, представи Димитър Шалапатов.

  Той припомни, че Чалъков се замонашва в Хилендарския манастир в Атон, където приема името Антим през 1837 г. Възпитаник е на най-реномираното светско училище в Османската империя. Завършва духовната академия в Москва.

  След завръщането си в Цариград, преподава богословие и за кратко дори е ректор на богословското училище на о.Халки. През 1861 г. е назначен за Преславски митрополит. По-късно става Видински митрополит. Подкрепя цариградските българи и отхвърля каноническото подчинение на Вселенската патриаршия през 1868 г.

  През 1871 година се провежда Народния църковен събор, на 16-ти февруари 1872 г. Антим I е избран за първи екзарх на Българската екзархия. Обявяваме нашата екзархия за автокефална, заради което ни е наложена схизма, която е свалена чак през 1945 година.

  След Априлското въстание Антим прави всичко възможно, за да бъдат запознати международната общественост и чуждите дипломати в Цариград за извършените от турците произволи и жестокости при потушаването на въстанието.

  Заради тази политическа дейност султанът го сваля от поста му на екзарх, осъждат го на заточение в Анкара.

  След Освободителната война е освободен и отново поема ръководството на Видинската митрополия.

  Председателства учредителното Народно събрание в Търново и Великото народно събрание през 1879 година.

  По време на Сръбско-българската война, при обсадата на Видинската крепост през 1885 година отказва да бяга и остава до край на поста си, като показва своята непримиримост и независимост. Първият български екзарх Антим I почива три години по-късно, на 1 декември 1888 година.

  Мавзолеят му се намира в двора на Видинската митрополия. Но освен него в България допреди няколко години са липсвали паметници, които да напомнят на поколенията за този велик българин, отбеляза Димитър Шалапатов. Затова, по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България, през 2009 година се организира кампания за събиране на средства за издигането на паметник на Антим I. Правят два паметника-единият е в София, а другият е в църквата "Св.св. Константин и Елена“ в Одрин.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.06.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
  16 юни 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
  16 юни 2021
  Последни новини