От х:

Днес в x:

Уникален каталог с добавена реалност ще разказва за чудесата на Хасково

Изображение 1 от 2

    Уникален каталог с добавен реалност ще събера част от архитектурно-историческите забележителности на Хасково. Той ще бъде подготвен по проекта „Културна съкровищница“ на Регионалния исторически музей с финансиране по програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег между България и Турция. Партньор от турска страна в разработката е Областната дирекция по култура и туризъм на Къркларели.

    Експерти Хасково ще подберат десет от най-добре запазените забележителности в нашия регион, до които има изградена и добра инфраструктура. Толкова обекта ще бъдат публикувани в каталога и от турска страна, обясни директорът на РИМ-Хасково Пенко Добрев.

    Заложените снимки в каталога ще се визуализират посредством приложение, които също тепърва ще бъде разработено.

    Проектът е подаден през 2018 година и до този момент в България подобен каталог не беше правен, посочи пиарът на хасковския музей Антония Петрова.

    По същия проект РИМ-Хасково ще финансира и закупуването на 3D принтер, който ще се използва за разпечатването на триизмерни изображения на знаковите крепости и стари обекти от региона, но вече във възстановени им вида, в който те са били при възникването си.

    Този начин на представяне на културно-историческите ценности на региона ще е много полезен за незрящите туристите, които посещават музея ни. По релефите те ще добиват по-реална представа за това, което чуват от разказите на гидовете.

    Освен това, обмисляме по-широка приложимост на принтера. След приключването на проекта ще можем да го използваме и за разпечатването на макети за подготовката на учениците в часовете по история, например, обясни още Пенко Добрев.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Чу
      чудесата са ясни
      3 -1
      15:20, 19 окт 2020
      хиляди заминали на проституция от хасково в западна европа. и нееееее. не си мислете че са от етноса. хиляди българки. нищо че бащите им тук обясняват как са шефове на фирми и омъжени за богаташи. истината е друга
    • 2
      Ак
      ако знаеха за какво
      1 0
      15:21, 19 окт 2020
      скачат преди време нямаше да го правят. не само това. а на ******а лостов щяха да му наврът кратуната в задника
    • 3
      Ве
      вече е късно
      4 0
      15:22, 19 окт 2020
      каквото беше беше. заводите и фабриките ограбени и разпродадени.
    Последни новини