От х:

Днес в x:

13 °C

Литургия за Свети Иван Рилски на храмовия празник в Конуш

  Тържествена литургия бе отслужена днес за празника Свети Иван Рилски Чудотворец в едноимения храм в хасковското село Конуш. В светата обител службата водеше отец Никола Николов.

  Да се помолят за здраве и изцерение на днешния християнски празник дойдоха миряни от селото, предимно възрастни хора.

  Църквата в Конуш е на 95 години. Строителството й е започнало през 1923 година, но е осветена на 2 декември 1925 година от пловдивския викарий Арсений, разказа 87-годишният родолюбец Марчо Запрянов, който преди години е бил кмет на селото, а днес дойде за храмовия празник. Преди около 20 години местни жители пък са финансирали изографисването на църквата, чиято ограда е уникална с това, че част от нея е направена от щикове, участвали в сражения през Балканската война.

  Марчо Запрянов предлага в храма да се изгради камбанария и да се монтира втора камбана, която била дарена на селото преди години и се съхранява там, без да се ползва. Идеята му е да звучи различен звън за печални поводи и за празници. За осъществяване на идеята обаче трябва да се намерят дарители.

  Свети Иван Рилски е един от най-известните български духовници, лечители, основател на Рилския манастир, патрон на българските лекари, които днес имат професионален празник.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ян
   Янко Митев
   5 -5
   15:14, 19 окт 2020
   И защо е без маска в закрито помещение?
   • За
    Защото
    5 -1
    15:56, 19 окт 2020
    Защото ТРЯБВА ДА УВАЖАВАМЕ хората, които се борят за нашето духовно и физическо здраве! Честит празник!
   • Ма
    Маската ти къде бе
    1 -1
    21:35, 19 окт 2020
    Глобете ги бе
   • Из
    изчезни
    0 0
    00:20, 20 окт 2020
    Янко, кукловодец мръсен, скрий се. Такива като теб в момента на никого не са нужни. Цял живот се занимаваш с глупости.
  • 2
   Са
   Самсара
   1 0
   18:07, 19 окт 2020
   Каквото се е сторило през царско време и така си е останало до сега. И пътищата на селото са от царско време.
   • Ай
    айсиктир
    0 0
    00:18, 20 окт 2020
    Самсар, ти живял ли си по царско време. В колиби живееха, къщи нямаха, за какви пътища говориш.

  Хороскоп за 25.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
  25 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
  25 яну 2021
  Последни новини