От х:

Днес в x:

Петър и Павел в село Конуш

Павел Жеков/вляво/ и Петьо Петров започнаха именният си ден в Конуш

Именниците Петьо Петров-шеф на Областната дирекция на МВР и говорителя на окръжна прокуратура Павел Жеков, днес навестиха параклиса в село Конуш на съименниците-апостоли „св Петър и Павел“. От 7 години на възстановеният параклис се прави тържество и курбан за почитане на светците. Иначе от край време, на лековитото аязмо, до което е построен параклиса, се събират християни от близките села.

Днес сред видните гости бяха полицаи, криминалисти , агенти от ДАНС и представители на Темида. Петров и Жеков бяха връзката им с Конуш. Родителите на прокурора били от селото, а майка му-класна на Петьо Петров. Униформените/цивилни в случая/ дойдоха по обяд, когато се предполага че обичайната църковна служба е свършила. Тази година обаче такава нямаше.

Причината за безпрецедентното явление, бе острият дефицит на попове, който налегна хасковско. Местният свещеник, отец Наско бил болен. Архийерейският наместник отец Антоний е на операция на окото си в клиника във Варна. Другите попове били „неоткриваеми“ споделиха хора от селото. Накрая обаче случайно на сбирката се появи отец Митко от храма „Света Богородица“ в Хасково. Най-младият хасковски свещеник се бил запътил на обиколка между божи домове с името „Петър и Павел“това име в стамболовско и Узунджово. В конуш идвал за първи път и от любопитство наобиколил към параклиса. Веднага бе хванат да освещава телешкият курбан дарен по традиция от „Аква 3“.

Г.Христов

В едноименният параклис, свещички палеха деца и възрастни

Липсата на църковна служба, вярващите компенсираха с кръшно хоро пред параклиса

На телешки курбан
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини