От х:

Днес в x:

Ген. Янко Янев представи книгата си „През лабиринта на живота“ в Хасково

Изображение 1 от 5

    О.з. бригаден генерал инж. Янко Янев представи първата си автобиографична книга „През лабиринта на живота“ в Хасково.

    Ген. Янко Янев е роден в хасковското село Динево. Завършил е Техникума по механотехника в Хасково, бил е курсант във ВНВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, след което е получил първо офицерско звание лейтенант. През 1983 г. завършва Военната академия „Г. С. Раковски“ в София, а по-късно и Военната академия на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия. Той е магистър по икономика след завършването си във Великотърновския университет със специалност „Счетоводство и контрол“.

    Преминал е през всички командни и щабни длъжност – началник на оперативното отделение, зам.-началник на щаб на мотострелкова дивизия, началник-щаб на дивизия, началник оперативен отдел на армия, командир на бригада, командир на Учебна база „Христо Ботев“ в Плевен, командир на 17-а мотострелкова дивизия в Хасково, последователно зам.-командир по бойната подготовка на Трети и Втори армейски корпуси. Награждаван е многократно с морални и материални награди от висшестоящи щабове. През 2003 г. е удостоен с висше военно звание бригаден генерал.

    След пенсионирането си работи като главен експерт в МИС и офицер в МВР. От 2009 г. е председател на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Пловдив и член на Централния съвет на съюза.

    В книгата си той е включил спомени от работата си, включително и от казармения живот в Хасково. Разказва забавни случки от миналото си. Главният герой в книгата е полковник Иван Ванчев.

    „В книгата представям своя живот, който смятам, че е обобщен образ на всеки български офицер, стигнал до званието български генерал. Тази книга не е само за мене, тя е за моите колеги, за тези, които са служили в армията, които са били около мене, които са ме подкрепяли и заедно сме изпълнявали своите задачи по време на службата си“, разказа ген. Янко Янев.

    Той обясни, че най-хубавите спомени от живота му са именно в Хасково, където е прекарал около 20 години. „Най-радостните моменти в службата ми са били, когато съм изпълнил успешно някоя задача, когато съм получил съответните благодарности на моите началници. Ние тогава служихме не само за пари, за да изхранваме семействата си, но просто служихме за чест и достойнство“, заключи ген. Янко Янев, който получи много поздравления от близки, познати, приятели, почитатели.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Еф
      Ефрейторов
      5 -4
      21:19, 6 окт 2020
      Този е нарушил клетвата си да служи вярно на Партията и на Народна Република България.
    • 2
      Во
      Войник
      7 -3
      22:13, 6 окт 2020
      Страхотен човек и офицер .Спомням си го мн добре, когато беше още майор през 1989 /90 .
    Последни новини