От х:

Днес в x:

Елка Няголова представи „Парапет за душата“, обявена за най-добра поетична книга

    Поетесата Елка Няголова представи книгата си „Парапет за душата“ в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково. В нея има 88 нови стихотворения, посветени на обич към отечеството, любовта между мъж и жена, любов към децата, любов към внуците.

    „Това е една книга общо казано за душата. Тази книга се роди във времето на голямото принудително мълчание, в началото на Ковид годината. В началото още бяха започнати тези 88 стихотворения. Всички са нови. Няма стихове, които да са преминали в предходни книги. Това време от една страна даде възможност да надникнем в себе си, където рядко надникваме. Това е пределно откровено време – на сбогувания, на равносметки, на много смърт. Това винаги обостря сетивата и дава възможност да доловим и онова, което е много тихо прошепнато. В тоя смисъл книгата е много съкровена. Аз с удивление виждам, че читателите я дописват по някакъв начин, припознавайки себе си в нея“, каза авторката на книгата. Тя заяви, че са направени 3 допечатки на творбата, тъй като томовете са били изчерпани.

    Книгата е срещнала добър прием и сред професионалните литератори. Тя беше обявена за 2021 г. за най-добра поетична книга. През настоящата година получи още една награда – за родолюбива поезия на името на Георги Джагаров.

    „Разбира се за всеки автор е приятно, когато неговата „рожба“ срещне добър прием“, каза Няголова. Тя сподели още, че една част от стиховете в книгата й, 17-18 от тях, са влезли в книга в Сърбия, като са били преведени.

    На събитието присъстваха директорът на библиотеката Анна Щилянова, поетесата Мина Карагьозова, Ирина Чавдарова – родственица на авторката, писателят Хубен Стефанов, приятели, почитатели. За добрата атмосфера на представянето на книгата допринесе Хор „Орфей“ с диригент Елена Цветкова.

    Елка Няголова много пъти пали огъня на поезията на „Южна пролет“ в Хасково. Тя е родена в Добрич през 1952 г. Завършва филология в София. Работи дълги години в централния периодичен печат. Член е на Съюза на българските писатели. Авторка е на романа „Немите камбани“, както и на още 20 поетични книги, публикувани в България. Издала е още 11 книги в други държави.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини