От х:

Днес в x:

Хореографът Иван Иванов представи книгата „Традиционни фолклорни хора от Хасковско“

    Книгата „Традиционни фолклорни хора от Хасковско“ бе представена днес в зала „Хасково“. Автор е хасковлията Иван Иванов - хореограф на Представителен танцов ансамбъл „Китна Тракия”.

    Книгата е тип сборник. В нея са включени 42 фолклорни хора от Хасковския регион на Тракийската етнографска област, както и техните стил и характер на изпълнение и композиционно представяне. В труда са изложени и кратки исторически и етнографски сведения за региона. 

    В книгата има хора от стари изследователи от 50-те и 70-те години. В книгата се обяснява стъпка по стъпка хората, какъв е захванат, движението в пространството, битът на народа от региона. Има историко-географски сведения за самия регион от дълбоки времена. Публикувана е информация за народната носия от нашия регион, с отделните части, с отделните елементи, по какъв начин е шита, тъкана или не.

    „Идеята е чисто професионална и емоционална. Емоционалната част е, че аз съм си един истински тракиец, с корени на бежанци от Беломорска Тракия, но съм роден в Хасково. Чисто професионално - просто когато реша да направя някакво произведение от Хасковския регион ми беше много трудно да намеря конкретно хоро или нещо, на което мога да стъпя и да го развия, за да мога да направя танцовото произведение. Тези двете неща в съвкупност ме провокираха да събера информация за една малка част от танцовата култура на нашия регион”, каза авторът.

    Хореографът Иван Иванов е роден през 1974 г. в Хасково. От малък е закърмен с българските народни танци.

    Редактор на книгата е Недялко Бакалов, а рецензент е доц. д-р Димо Енев.

    Премиерата на книгата бе част от празничната програма на Община Хасково за Деня на града. Събитието се организира от хасковското Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“, чиито председатели Кирил Сарджев и Димитрийка Христова отправиха поздравления към автора на книгата. Сред присъстващите беше консулът на България в Одрин Атанас Димов, който е от Хасково.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини