От х:

Днес в x:

Пускат пробно 72 часа газ по интерконектора от Гърция към България

Изображение 1 от 6

    72-часови проби на интерконектора България-Гърция започват от днес. Това обяви при инспекцията за готовността пусковият срок -1-ви октомври да бъде спазен служебният министър на регионалното развитие арх. Димитър Шишков. Той проследи изпълнението на довършителните работи при Газоизмервателната станция при Стара Загора и Диспечерския център между Хасково и село Стамболийски заедно с изпълнителния директор от българска страна на компанията, проектант и оператор на тръбата "ICGB" Теодора Георгиева.

    3,6 млн. куб.м. газ бяха пуснати по тръбата още през юни. Закупени са още количества, с които тръбата ще бъде допълнена с до 5 млн. куб. м. Газ сега. Това ще повиши налягането до ниво, което ще е е реалното след първи октомври.

    Пробите ще приключат в четвъртък и в петък, тази седмица, ще бъдат обявени резултатите от тях, посочи Теодора Георгиева.

    Министърът поясни, че резултатите от тях ще бъдат предоставени в инспекцията за строителен контрол и в регионалното министерство. Новото е, че при 72-часовите наблюдения тази седмица газът ще тече и в двете посоки на интерконекторът-по-големи количества ще бъдат подаване от Гърция към България, по-малки от нашата страна към южната ни съседка.

    След 20-ти септември в Гърция се очаква съоръжението да бъде лицензирано, посочи министър Шишков. Според него срокът за издаване на акт 15-до края на тази седмица, а през следващата и на акт 16 за въвеждане в експлоатация на наша територия, е съвсем реалистичен.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ма
      Манго Дърводобива
      3 -3
      16:31, 12 сеп 2022
      Иха газа тоест **** дойде манго щв фалира
    • 2
      Ва
      Ванко
      5 -2
      18:27, 12 сеп 2022
      Сега съобщиха по нова тв.,че тръбите на колектори са пълни от юли м.с газ,а идиотите на радев при проверка казаха,че били празни..като главите им,долни лъжци
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини