От х:

Днес в x:

Изграждането на интерконектора България-Гърция напредва

    Изграждането на газовата връзка България-Гърция върви по план. Това обяви при поредната инспекция на невралгичните точки по трасето в българската част служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той проведе работна среща, на която е обсъден напредъка на интерконектора с участието на представители на фирмата строител “Авакс”, ICGB, Булгартрансгаз, МРРБ, МОСВ и ДНСК.

    Срещата мина конструктивно. Фокусът е бил върху оперативните работи, обясни той. По-добра координация и мобилизация между главния изпълнител ICGB и строителя на конектора „Авакс” със министерствата, ангажирани по темата от българска страна, отчита министър Христов. 

    Все още обаче има доста работа, която трябва да бъде свършена, коментира енергийният министър.

    Графикът е доста сгъстен, но за момента няма изоставане от него. 

    Като цяло нещата вървят по план и през следващата седмица се очаква приключването на част от поставените задачи. Има работа по документацията, която трябва да бъде свършена, с местните власти на общините, през които минава газопровода. И най-малкото изоставане от начертания план обаче може да доведе до отклонение в цялостния график, предупреди министър Христов. Той съобщи, че през следващата седмица е поканил на визита министъра на енергетиката на Гърция, както и колегата си от Румъния, за да бъде обсъдено цялостното развитие на проекта и успешното му завършване през септември, така че през октомври да се премине към търговска експлоатация на интерконектора.

    С министрите от съседните държави министър Христов ще води разговори и за проблемите с доставките на газ.

    Всички строителни дейности са приключили. Остават две задачи: вертикалната планировка на диспечерския център край Хасково и изпълнението на предписание на пожарната за газоизмервателната станция в Стара Загора. Това посочи Теодора Георгиева, изпълнителен директор на ICGB от българска страна. „Считаме, че по график ще се завършат тези задачи в края на август“, посочи тя.

    До 8-9 септември Скадата, която е в контролния център край с. Стамболийски също ще е готова. Най-голямото предизвикателството е документацията, която трябва да бъде предоставена пред ДНСК предварително, както беше договорено преди седмица. В проектната кампания вече са предоставени 80 % от документите, допълни Георгиева. В Гърция се планират реципрочни действия. „Работим активно и се движим по заложения график, за да сме готови до първи октомври“, посочи  колегата й Георгиос Сатлас, който е изпълнителен директор на ICGB от гръцка страна.

    По повод преговорите с "Газпром" за доставките на синьо гориво енергийният министър Росен Христов посочи, че такива ще се водят само в рамките на сега съществуващия договор. Според него страната ни има договорени 3 млрд. куб.м. на година, от които задължително трябва да използваме 80 %. Това означава, че дали ще използваме или не, трябва да платим 2,4 млрд. куб. метра. За момента страната ни е използвала 1 млрд.куб.м. Според министър Христов това означава, че задължително отиваме на арбитраж с Русия и страната ни може да загуби огромни суми. А според него малко възможно е България да спечели в случай на арбитраж срещу Русия.

    „Нещата са ясни-имаме договор, по който, ако не изпълним договореното, дължим умопомрачителни санкции. А от друга страна по този договор можем да получим газ, който е един от най-евтините, който може да се намери на пазара. Разбирам икономика и геополитика, но колкото повече смесваме нещата, толкова по-зле стават те  за крайния потребител", коментира още по темата министър Христов. 

    Той допълни, че правителството продължава да търси и други алтернативни източници на газ.

    На коментара на Кирил Петков относно това, че не са използвани възможностите за участие в търгове за слотове на Ревитуса за разтоварването на 7-те договорени танкера, енергийният министър отговори, че става въпрос за слотове, свободни от следващата година. А за предстоящите зимни месеци налични са били слотове само през посредници.

    Росен Христов посочи, че за септември газ има, за октомври се разчита на азерския и доставката от танкера. Не се очаква недостатък на газа, посочи той. 

     
     
     
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Лъ
      лъжат
      15 -5
      14:58, 25 авг 2022
      Ха да видим кога ще тръгне скадата.Всичко възможно правят да вземаме от газпром газ.Президента Радев го мразим от душа.Да се готви да си пътува към Русия.Пълен резил.
      • Ба
        Бай Танас
        6 0
        17:19, 25 авг 2022
        Не само че лъжат но и на арбитражен съд ще дават държавата за да плащаме на руснаците. Зимата не само че газ няма да има а и ще опостят държавата заради Румен Радевите протежета крадящи и лъжеше ни до последно.
        И сегашното правителсво същите дренки е! Гълъб Донев пуска снимки от екскурзии из целия свят. Един обикновен чиновник като него как е плащал световните дестинации и скъпи хотели на петте континента обикаляйки ги фамилно. ? Положителното в случая е че разпускал семейно а не с любовници както другите правителствени маскари.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини