От х:

Днес в x:

0 °C

Работници по газопровода България и Гърция три месеца без заплати

  Работници, останали без заплати вече три месеца, излязоха на протест пред базата на гръцката фирма "Джей&Пи Авакс" край Хасково, която отговаря за за проектирането и изграждането на газовата връзка между България и Гърция.

  Служителите днес не отидоха на работните си места, защото от седмици получават само обещания за изплащането на трудовите им възнаграждения и извънредните. И така ден след ден- без резултат. „В понеделник ни лъжат за петък. Когато дойде петък, казват, че ще ни преведат парите в понеделник, но вече тези лъжи минават границите“, казват ощетените.

  „Работим извънредно, понякога и в събота и неделя. Получили сме само малка част от заплатата си и то за май. Нито лев за извънредния труд“, коментира Антон Димитров.

  Три месеца без да получат пълните си заплати са около 20 от работниците, наети по дейностите, свързани с изграждането на интерколектора. Работата на българите е предимно по полагането на тръбите и е много тежка. Десетина не издържали и напуснали заради къртовския труд без пари.

  Гръцките им колеги работят основно на машините. И при чужденците имало известно забавяне в плащанията, но в петък гърците се похвалили, че сумите им вече са изрядни.

  „Гърците си получиха всичко, а се оказва, че ние сме втора ръка хора в собствената си държава. Трябваше да взема около 1000 лева за май месец, а получих 575 лв. И това са всички пари, които са ми преведени за 670 изработени часа за три месеца.“, казва и Веска, която е част от екипа в базата. Жената обяснява, че сега й е разпоредено 170 часа да си стои вкъщи, без това да й се плаща, за да се нормализира надвишеното работно време. Платен отпуск обаче не й дават. „Имам ипотечен кредит и нямам никаква представа как ще се справя“, кахъри се жената.

  Вторият Антон от екипа пък се оплаква, че от два месеца не е плащал наема за квартирата си и вече хазяите го предупредили, че ще го изгонят.

  „Нито можем да получим парите си, нито можем да започнем нова работа, защото не искат да ни съкратят. Поставени сме до стената“, ядосва се Антон.“Не може в собствената си държава да нямаме права! Да няма кой да ни защити! Гърците към техните си са изрядни, а ние сме бели роби“, казва Веска.

  Работниците потвърдиха, че в базата днес има началници- гърци и италианци. Никой от тях обаче не излезе от офисите, за да обясни проблема и да се наеме с разрешаването му пред протестиращите.

  Единственият от шефовете, който се опита да внесе някаква яснота, бе отговорника по логистиката Христос Икономидис. Той призна, че неговата заплата също е със забавяне от два месеца. И коментира, че от това, което знае, до края на днешния ден дължимите трудови възнаграждения ще бъдат преведени.

  „Искаме си целите суми, не само по основен щат, а заедно с дължимото и за извънредния труд. Трудът ни е къртовски и заслужаваме да разполагаме с това, което сме си изработили“, категорични са работниците. Всеки от протестиращите днес има да получава по около 5 хиляди лева.

  Гръцката "Джей&Пи Авакс" отговаря за изграждането на газовата връзка, под шапката на финансиращото дружество "Ай Си Джи Би" (ICGB), в което акционери са БЕХ, гръцката държавна газова компания и италианската "Едисон".

  Този проект неведнъж беше посочен, че е приоритетен и за правителството на България, и за гръцкото. Реализирането на проекта създава възможности за пренос на над 1 милиард кубика азерски газ през газопровода Гърция – България и газопреносната система на “Булгартрансгаз” ЕАД към страните в Югоизточна и Централна Европа.

  Финансирането е осигурено чрез капитал на акционерите, заем от Европейската инвестиционна банка в размер на 110 млн. евро с държавна гаранция и грантове в размер на 39 млн. евро по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. За целите на проекта са осигурени и 45 млн. евро от Европейската енергийна програма за възстановяване.

  Точно преди седмица българският министър-председател Бойко Борисов заедно с енергийният си министър Теменужка Петкова минаха инкогнито по трасето на строящия се газопровод при с.Манастир-работното място на повечето от протестиращите днес заради неизплатените им заплати. Премиерът се възхити в типичен стил от това, което вижда и от работата, която се движи в срок.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (19)

  • 1
   Ма
   Мария
   61 -10
   13:40, 6 авг 2020
   По-важното е, че тиквоча е минал на проверка уж инкогнито. Хората кучета ги яли!
   • Ти
    Тиквоча
    38 -4
    14:38, 6 авг 2020
    Аз си имам чекмедже
   • Ку
    КУМГЕЙТ
    32 -2
    16:01, 6 авг 2020
    Катастрофата на ГЕРБ е факт кораба потъва БОЙКО БОРИСОВ е особен вид политически вампир модела от горе се прилага в Хасково тези които сте свързани в Хасково с Делян Добрев махайте се от него мъките ще са големи, Хасковския - КУМГЕЙТ изсмуква хората употребява ги по най-бруталния начин за благото на техните семейства и ги изхвърлят на боклука. Искането за лоялност срещу пари е = страдание и нищета. Примерите са много на първо място е непоклатимия Цветан Цветанов на който отрязаха главата за да не падне Борисов така прави и Добрев в името на неговата лична власт и да живее семейството му в благини и разкож ще потопи всимко и всеки не зачита никого и нищо само за да остане до обществените поръчи. Скоро хасковския герб ще стане новата ЦВЕТАНОВА партия и тогава ще започне войната. Всички до добрев ще изгорят.
   • До
    Добрев Крадеца
    25 -2
    16:13, 6 авг 2020
    След посещението на интерконектопа до Борисов ясно стана че човека който краде на местно ниво преди явен сега скрит чакащ да премине бурята е Делян Добрев и неговия КУМ гейт кранци и престъпници безкруполни. Да не забравяме КУМГЕЙТААААА. ИСКАМ да питам какво стана преди бяха повдигнали обвинение на Добрев за 23млн че ги е откраднал някой знае ли защо спля да се шуми ?
   • Кр
    Крадлив - Общински съвет
    27 -1
    16:29, 6 авг 2020
    Хора знаете ли че Таня Захариева взема 15000лв на месец общо заплатИ.
    - 3000лв е заплата и като предцедател на общински съвет Хасково.
    - 10000лв взема, защото е в бодра на деректорите в Булгртрансгаз
    - 1000лв взема защото е Юрист Консулт на Хасковската Болницата
    - 1000лв също защото е юрист консулт защото на здравна каса!!!!
    Като я гледам не е особен юрист
   • Ху
    Хулиган
    18 0
    17:53, 6 авг 2020
    Нали преди 3 4 дни Тулупа беше там! Той им се радваше, те го поздравяваха!
   • Би
    Бивш Гяур
    9 0
    20:47, 6 авг 2020
    В Америка
    а същата работа Профсъюза не ги пуска работниците да бачкат
    за по-малко от 10 000 долара на месец
    ....
    Обаче в Мутристана Шефката на Агенцията по Прходите Димитрова е
    жена на Шефа на КНСБ Димитров :)))
    ....
    Затова се махнах , а ако се върна ще се лее много мутренска и бейска кръв :))
  • 2
   Kомпакт
   50 -7
   13:53, 6 авг 2020
   Хахахаха поредния фарс на партия Герб, ми питайте местния координатор Делян Добрев къде са ви заплатите и защо не са ви изплатени нали Бойко Борисов редовно навестява строежа на тръбите и се тупаше по гърдите ... И какво излезна накрая работниците без заплати всичката работа на Герб е такава и после пак гласувайте под строй за тях ...
  • 3
   Сс
   СССС
   33 -3
   13:55, 6 авг 2020
   Офисите и фундаментите отзад са незаконни защо общината и рднск не ги премахват.как гърците работят в незаконни сгради. Гръцката фирма няма никакви разрешителни да работи в българия.
  • 4
   На
   Народен човек
   34 -2
   14:57, 6 авг 2020
   Това е тъжно и жалко. Хората честно с тежък физически труд си изкарват хляба и накрая никаква признателност и по важното никакви заплати. Това е гавра спрямо българите! И в хасковската инспекция по труда ги изпращат в София, те нищо не можели да направят. Срам ме е и от държавната администрация, които вечно за всичко вдигат рамене и нищо не знаят и не разбират и все те препращат някъде другаде. Затова хората протестират! А ******* само се тупа в гърдите. Всичките му проекти са такива. Преди години като строяха и автомагистрала Марица фирма АБ-АД пак не даваше заплати на работниците с години. Някои водеха дела за да си вземат парите, а други пиха по една студена вода.
  • 5
   Ба
   Бай Ганьо
   28 -1
   15:47, 6 авг 2020
   Трепеш се по цял ден от къртовска работа на открито под жаркото слънце за жълти стотинки и накрая и тях не ти плащат... И всичко това под носа на Бългаски енергиен холдинг, който е един от съсобствениците на дружеството и на газопровода... Това е недопустимо!!!Повръща ми се от помийната яма, в която е превърната българската държава! Лай*яна държава с още по-лай*яни български псевдодържавници...
  • 6
   Ве
   Вече съм за ГЕРБ
   4 -14
   17:22, 6 авг 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
   Ин
   Инспекцията по труда
   19 -1
   17:23, 6 авг 2020
   ГЕРБ ви превърнаха в БЕЛИ НЕГРИ пичове ! За удоволствие на олигарсите.
  • 8
   Ге
   ГЕРБ Победа Завинаги
   13 -4
   17:28, 6 авг 2020
   Ние напълнихме нашите чекмеджетата с вашите заплати !
  • 9
   Ив
   Иван
   12 0
   19:56, 6 авг 2020
   Къде е инспекцията по труда в този момент. Къде под климатика се скрил оня директор мишка от Димитровград дето докараха. Праща инспекторите да мачкат местни фирми, нищо лошо, но какво ще прави сега ще го видим
  • 10
   Какво става момчета ГЕРБ и вас ли ви обрулиха ? Три месеца без заплата това и в Африка го няма !
  • 11
   Во
   вода
   5 0
   21:37, 6 авг 2020
   Пуснете да има вода ма.....ви да е...ба
  • 12
   Во
   вода
   4 0
   21:38, 6 авг 2020
   Мръсна
  • 13
   Та
   Таня Захариева
   5 0
   05:59, 7 авг 2020
   Относно нея ще ви кажа, че много слаб юрист, но в момента има възможност и взема такава заплата- нейните колеги не я обичат точно заради това, казват, че това си е законна кражба. Пък какви сватове има, майко мила ,европейска! Такива селяндури и в Долно Ботево няма- клошари! Захариева, дай им малко пари да си пооправят външния вид , излагат те, пък ти си имала голяма къща с басейн, ами пусни ги малко и на плаж! Скръндза

  Хороскоп за 28.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Професионалните ви ангажименти да ви занимават и през почивните дни. Това едва ли ви изненадва и още по-малко разочарова. Работата ви носи удовлетворение, пък и не е толкова натоварена, колкото интересна. Посветете й се и днес, заслужава си. Благоприятен период за нови начинания и планиране на дългосрочни проекти.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Сега енергията ви е в изобилие, затова отрано се замислете как най-добре да използвате тази благодат. Придобивате нови познания и умения. Любовта ви се усмихва, затова е твърде вероятно да пренебрегнете част от професионалните си задължения, за да прекарате времето си с любимия човек.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще станете съпричастни на чуждите проблеми и ще им посветите голяма част от времето си днес. Не пренебрегвайте задачите си, особено онези, които са със срок днес. Неотложни решения ще ви подтикнат към адекватни и бързи реакции. За много от вас денят се свързва и със спонсорство и реализирани финансови сделки.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса,одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Умората ще ви подтикне да потърсите тихо място за отмора. Уважавайте желанието и на другите да се чувстват спокойни, отнесете се с разбиране към проблемите им. Новини, свързани с финансите ви ще подобрят настроението ви, но и ще ви направят по-активни в уреждане на срещи и други делови задачи.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Грижейки се за интересите си, ще проявите разбиране към работата и проблемите на околните, с което ще ги приобщите към работата си. Без да се оставяте на случайността, ще действате съобразно новите условия, както на работното място, така и в обществено-политически план. Предложение за работа или обучение в чужбина за други.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Здравето ви ще ви застави да потърсите нетрадиционни методи на лечение. Любим човек също би ви помогнал да се разтоварите от напрежението и да се заредите с позитивни мисли. Дайте си сметка, че умората засилва притесненията ви, като ви прави нервни и раздразнителни. По-леко ще ви стане и от новината, която ще ви поднесат вечерта.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С лекота ще осъществявате идеите си днес. Ще очаровате с присъствието си и ще срещате разбиране и съпричастност. Няма да се затрудните и в общуването с деловите си партньори. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. За здравето трябва да се погрижите, съществува опасност от настинки и хронични страдания.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се противопоставяйте сляпо на нововъведенията около вас. Изслушайте застъпниците им, може би наистина имат право. Насочете енергията си в позитивна насока. Изявете потенциала си. Възможности за това не липсват, просто трябва да вдигнете поглед. Близост и хармония с човек от обкръжението ви.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С поведението си респектирате околните и така съзнателно ги подчинявате на волята си, спестявайки си изненади. С навременните си действия по интересуващ ви въпрос ще благоприятствате професионалното си развитие. Не позволявайте да се показвате отегчени пред някой, който ви интересува.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви решаването на важен въпрос. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек, на когото бихте могли да се доверите. Вечерта се заемете с нещо приятно и разтоварващо. Работата не е за предпочитане.
  28 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят е удачен за експерименти от всякакъв род. Ентусиазмът ви е заразителен и отваря всички врати пред вас. Великодушието ви ще ви спечели нови приятели. Отдайте се на желанията си - днес почти всичко ви е позволено.
  28 яну 2021
  Последни новини