От х:

Днес в x:

17 °C

Средновековен пръстен печат с пожелание пазят в РИМ-Хасково

  Пръстени печати, които масово са се ползвали през Средновековието, изработиха по свой модел децата, които се включиха днес в последния модул от инициативата „Лято в музея“ на Регионалния-исторически музей в Хасково. В работата им помагаха днес археологът Данаил Огнянов, екскурзоводът Мария Ангелова и куратора на работилниците -Антония Петрова.

  Идеята, върху която децата работиха, бе всяко от тях да измисли своя собствена монограма. След като свършиха с тази нелека задача, разтопиха восък и от пръстена печат оставиха своя следа върху документ, изработен в калиграфски стил в работилницата през миналата седмица. И така се пренесоха в атмосферата на средновековните гравьори.

  Печатите са били ползвани от богатите хора-тези, които са били близки до двора, които са водили кореспонденциите и са имали право да сключват договори. Пръстените са били масивни, всеки индивидуално е изработван по поръчка. Всяка монограма е комбинация от взаимно свързани букви, като формата може да бъде различна. Трябва да се получи в крайна сметка графика, а целта е монограмата да бъде разпознаваема и характерена за този, който поставя печата. Тоест знакът трябва да е завършен и да образува друг, нов знак със свое собствено значение. Обикновено за него служат инициалите-първите три букви от името на човека, който слага печата, но има и случаи на образи, обясни в разказа си за печатите Данаил Огнянов.

  Папите например са ползвали до средата на 19-ти век пръстени печати с гравиран апостол Петър.

  Интересни са случаите, в които монограмите са били пожелание. Именно пръстен с монограма, намерен в с.Капитан Андреево от 10-11 век, е сред интересните артефакти от фонда на Регионалния исторически музей в Хасково. Върху него е изписано „Боже, пази своя раб“ . Предполага се, че е бил собственост на висш сановник. Археологът днес показа този пръстен, за да могат децата от работилничката да го разгледат отблизо.

  Всъщност монограмата се появява като наченка още преди повече от две хиляди години върху монети. Пръстени с подобни надписи е имало още в древността, в Египет. Малко по-късно, през I век след Христа, владетелите на Рим украсявали монограми с медали и стандарти. Няколко века по-късно римските императори започват да използват монограмата като свой собствен подпис и личен символ. Колкото по-изкусен е бил гравьорът й, толкова по-изразителен отпечатък остава от печата.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Да
   да попитам
   2 -9
   17:36, 18 авг 2020
   Директорът на музея отиде ли на лов с пушката на К... Виж коментара
  • 2
   От
   отговарям
   0 -4
   23:07, 18 авг 2020
   по един печат на гъ*зъ да си ударят вместо татуиро... Виж коментара
  • 3
   За
   Завистлив Мирянин
   0 -1
   01:20, 19 авг 2020
   А
   Кардинал Ники Ролекса имал на пръстена печат
   лика на Боци Маймуната и надпис
   "За теб Братиньо бих си дал и гххха !

  Още новини

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  23 сеп 2020
  Последни новини