От х:

Днес в x:

6 °C

Средновековен пръстен печат с пожелание пазят в РИМ-Хасково

  Пръстени печати, които масово са се ползвали през Средновековието, изработиха по свой модел децата, които се включиха днес в последния модул от инициативата „Лято в музея“ на Регионалния-исторически музей в Хасково. В работата им помагаха днес археологът Данаил Огнянов, екскурзоводът Мария Ангелова и куратора на работилниците -Антония Петрова.

  Идеята, върху която децата работиха, бе всяко от тях да измисли своя собствена монограма. След като свършиха с тази нелека задача, разтопиха восък и от пръстена печат оставиха своя следа върху документ, изработен в калиграфски стил в работилницата през миналата седмица. И така се пренесоха в атмосферата на средновековните гравьори.

  Печатите са били ползвани от богатите хора-тези, които са били близки до двора, които са водили кореспонденциите и са имали право да сключват договори. Пръстените са били масивни, всеки индивидуално е изработван по поръчка. Всяка монограма е комбинация от взаимно свързани букви, като формата може да бъде различна. Трябва да се получи в крайна сметка графика, а целта е монограмата да бъде разпознаваема и характерена за този, който поставя печата. Тоест знакът трябва да е завършен и да образува друг, нов знак със свое собствено значение. Обикновено за него служат инициалите-първите три букви от името на човека, който слага печата, но има и случаи на образи, обясни в разказа си за печатите Данаил Огнянов.

  Папите например са ползвали до средата на 19-ти век пръстени печати с гравиран апостол Петър.

  Интересни са случаите, в които монограмите са били пожелание. Именно пръстен с монограма, намерен в с.Капитан Андреево от 10-11 век, е сред интересните артефакти от фонда на Регионалния исторически музей в Хасково. Върху него е изписано „Боже, пази своя раб“ . Предполага се, че е бил собственост на висш сановник. Археологът днес показа този пръстен, за да могат децата от работилничката да го разгледат отблизо.

  Всъщност монограмата се появява като наченка още преди повече от две хиляди години върху монети. Пръстени с подобни надписи е имало още в древността, в Египет. Малко по-късно, през I век след Христа, владетелите на Рим украсявали монограми с медали и стандарти. Няколко века по-късно римските императори започват да използват монограмата като свой собствен подпис и личен символ. Колкото по-изкусен е бил гравьорът й, толкова по-изразителен отпечатък остава от печата.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Да
   да попитам
   2 -9
   17:36, 18 авг 2020
   Директорът на музея отиде ли на лов с пушката на К... Виж коментара
  • 2
   От
   отговарям
   0 -4
   23:07, 18 авг 2020
   по един печат на гъ*зъ да си ударят вместо татуиро... Виж коментара
  • 3
   За
   Завистлив Мирянин
   0 -1
   01:20, 19 авг 2020
   А
   Кардинал Ники Ролекса имал на пръстена печат
   лика на Боци Маймуната и надпис
   "За теб Братиньо бих си дал и гххха !

  Още новини

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини