От х:

Днес в x:

2 °C

Средновековен пръстен печат с пожелание пазят в РИМ-Хасково

  Пръстени печати, които масово са се ползвали през Средновековието, изработиха по свой модел децата, които се включиха днес в последния модул от инициативата „Лято в музея“ на Регионалния-исторически музей в Хасково. В работата им помагаха днес археологът Данаил Огнянов, екскурзоводът Мария Ангелова и куратора на работилниците -Антония Петрова.

  Идеята, върху която децата работиха, бе всяко от тях да измисли своя собствена монограма. След като свършиха с тази нелека задача, разтопиха восък и от пръстена печат оставиха своя следа върху документ, изработен в калиграфски стил в работилницата през миналата седмица. И така се пренесоха в атмосферата на средновековните гравьори.

  Печатите са били ползвани от богатите хора-тези, които са били близки до двора, които са водили кореспонденциите и са имали право да сключват договори. Пръстените са били масивни, всеки индивидуално е изработван по поръчка. Всяка монограма е комбинация от взаимно свързани букви, като формата може да бъде различна. Трябва да се получи в крайна сметка графика, а целта е монограмата да бъде разпознаваема и характерена за този, който поставя печата. Тоест знакът трябва да е завършен и да образува друг, нов знак със свое собствено значение. Обикновено за него служат инициалите-първите три букви от името на човека, който слага печата, но има и случаи на образи, обясни в разказа си за печатите Данаил Огнянов.

  Папите например са ползвали до средата на 19-ти век пръстени печати с гравиран апостол Петър.

  Интересни са случаите, в които монограмите са били пожелание. Именно пръстен с монограма, намерен в с.Капитан Андреево от 10-11 век, е сред интересните артефакти от фонда на Регионалния исторически музей в Хасково. Върху него е изписано „Боже, пази своя раб“ . Предполага се, че е бил собственост на висш сановник. Археологът днес показа този пръстен, за да могат децата от работилничката да го разгледат отблизо.

  Всъщност монограмата се появява като наченка още преди повече от две хиляди години върху монети. Пръстени с подобни надписи е имало още в древността, в Египет. Малко по-късно, през I век след Христа, владетелите на Рим украсявали монограми с медали и стандарти. Няколко века по-късно римските императори започват да използват монограмата като свой собствен подпис и личен символ. Колкото по-изкусен е бил гравьорът й, толкова по-изразителен отпечатък остава от печата.

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Да
   да попитам
   2 -9
   17:36, 18 авг 2020
   Директорът на музея отиде ли на лов с пушката на К... Виж коментара
  • 2
   От
   отговарям
   0 -4
   23:07, 18 авг 2020
   по един печат на гъ*зъ да си ударят вместо татуиро... Виж коментара
  • 3
   За
   Завистлив Мирянин
   0 -1
   01:20, 19 авг 2020
   А
   Кардинал Ники Ролекса имал на пръстена печат
   лика на Боци Маймуната и надпис
   "За теб Братиньо бих си дал и гххха !

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  03 мар 2021
  Последни новини