От х:

Днес в x:

Старите занаяти пленяват деца в ранна възраст и им дават нови знания и умения

    Старите занаяти с уменията, които те развиват у децата, допирът с естествените материали и усещането, което носи музейната зала с подредените артефакти в нея, буквално омагьосаха децата от градина №16 „Славейче“ в Хасково.

    Възпитаниците на 4 група от сграда „Ежко Бежко“ се включиха днес в една от инициативите по проекта на Регионалния исторически музей „Ревита“, който се изпълнява в партньорство с Алианс за регионално сътрудничество и партньор от Исландия. Децата участваха в работилници за тъкане на стан, която ръководи Калина Братоевска.

    Александър е на 6 години и половина. Той обича да е на футболното игрище по принцип, но днес в зала „Възраждане“ на музея в Хасково, сподели че се чувства много добре. Докато заплита вълнените нишки между конците на станчето си, момчето обяснява за любимите си цветове:жълто, оранжево и зелено.

    В заниманието си децата научават, че навремето хората сами са тъкали килимите, завивките си и дори дрехите си, защото е нямало магазини откъдето да си ги купят. Александър разбира, че това е било доста трудно и е отнемало много време на хората. Така улисани в работата си за него и останалите деца, неусетно идва времето за край на приятното занимание. Възпитаниците на госпожа Ирина Запрянова и колежката й в групата правят уговорка да дойдат пак в музея. Учителката им пък разказа за огромната промяна, която е видяла у малчовците, особено при по-буйните, докато са в залата и работят: „Четири години сме с децата и ги познаваме добре, но се оказа, че когато се занимават с нещо приятно и сред атмосферата в музея, те успяват да се променят коренно. Дори и по-буйните не мръднаха от становете във времето докато бяхме тук".

    Така се оказва, че инициативата е много успешна и учи деца на трудолюбие, като ги поставя по-близко до традициите. По естествен начин те учат за старите занаяти и с интерес изпробват различните техники. "Тези занимания дават на децата повече  знания за българските корени, за цветовете, нов вид концентрация, която идва и от допира с естествените материали", обяснява за забелязаната промяна и ръководителката на тъкачницата Калина Братоевска.

    Работилничката със становете ще посреща желаещи да се включат в нея до април 2024 година. Всяко училище и клас имат възможност да се включат и извън определените предварително дни, стига да се обадят и да заявят участие, кани всеки, който желае да опита да тъче на станче Калина Братоевска.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Бо
      Борислава
      0 0
      01:05, 22 ное 2023
      Здравейте,

      прекрасна инициатива.
      Може ли да споделите от къде могат да бъдат закупени такива станове за деца, като на снимката, за лична употреба?

    Още новини

    Последни новини