От х:

Днес в x:

На рождената дата на проф. Недялка Симеонова Хасковският музей представя филм за нея

    Регионалният исторически музей на Хасково ще представи два от 10-те епизода на филмовата поредица "Загадки и истории в музея". Пред публика те ще бъдат излъчени за първи път в събота в 16 часа в залата на театъра.

    Двете ленти са посветени на емблематични имена от музикалната сцена не само на Хасково и България, но и Европа-шлагерният певец Аспарух Лешников-Ари и цигуларката проф.Недялка Симеонова.

    Денят съвпада и с отбелязването на рождението на именитата цигуларка. Проф. Симеонова е родена на 2-ри декември през 1901 година. Професионалният и житейският й пътища ще бъдат представени чрез сина -й големия български саксофонист Димитър Симеонов. Да присъства на премиерата на филма в събота вечер в Хасково е поканен синъa му и внук на Недялка Симеонова -Филип Симеонов.

    Популярни пиеси от репертоара на проф. Симеонова ще изпълнят музикантите Любомир и Любослава от Дуо „Аморозо“.

    Във втория филм, който зрителите ще могат да гледат утре вечер, в ролята на определяния от музикалната критика като „рицарят на горното фа“ Аспарух Лешников влиза гайдарят от Хасково Филип Филипов.

    Лентата е посветена на емоционалното завръщане на Ари след години турнета из цяла Европа отново в родния Хасково. Срещите му са разказани през очите на свидетели за първи път.

    Режисьор на филмите е Николай Скерлев, сценарист е историчката д-р Веселина Узунова, автор на музиката пианистът и композитор Данаил Петков, който също е родом от Хасково.

    Филмовата поредица от 10 епизода е реализирана по проект „Ревита“ с подкрепата, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектът е на Регионалния исторически музей-Хасково и се изпълнява в партньорство неправителствената организация „Алианс за регионално сътрудничество и развитие“ и партньор от Исландия.

    Излъчването на всички 10 серии започва и по eTV от началото на януари 2024 година.

    Ето и пълния списък с епизодите:

    1. „Сърцето на вярата и търговията“ (Узунджовски панаир и църквата-джамия – Възраждане); „Тайната на древния символ“ (Комплекс „Глухите камъни“ – Археология)

    2. „Легенди за любовта – светилището на каменната нимфа“ (Нимфеумът при Каснаково – Археология); „Легенда за силата на глигана“ (Археология); „Старата часовникова кула“ (Възраждане и Нова история).

    3. „Златният орден“ (орден „Г. Димитров“ – Най-нова история); „Загадката на златните мъниста“ (златното съкровище, изложено в Музея на Тракийското изкуство“ – Археология); „Да живееш за музиката“ (Авиокатастрофата от 1971 г. и Недялка Симеонова – Нова и Най-нова история)

    4. „Безсмъртие в камък“ (откриването на Александровската гробница, историята през очите на д-р Г. Китов); Кутия за мечти (първият български телевизор – Най-нова история)

    5. „Нежна и добра“ (ролята на жената в различните епохи – Етнография); „Ески Джамия – живата памет на Хасково“ (Средновековие, Нова и Най-нова история)

    6. „Изворът на живота“ (крепостта „Свети дух“ – Археология); „Църквата „Сурп Степаннос“ (арменската общност в Хасковския край – Нова история)

    7. „За славата на бойното знаме“ (паметникът на Незнайния войн – Нова история); „Отровната война“ (ПСВ и химическата война – Нова история)

    8. „Скалните църкви“ (Михалич и Маточина – Археология); „Пътят на поклонника“ (хасковските хаджии – Възраждане)

    9. „Да срещнеш Аспарух Лешников“ (Най-нова история)

    10. „Непокорните Шишмановци“ (основаването на съвременно Хасково, Шишмановия род, църквата „Св. Богородица“ – Средновековие и Възраждане).

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини