От х:

Днес в x:

Силвия Предова: Не трябва да позволяваме вратата на детското въображение да се затвори твърде рано

    Всеки е различен и уникален, роден под небето, за да бъде такъв. С думи като тези  актрисата и майсторица на кукли Силвия Предова стимулира децата, с които работи и учи как да си направят сами кукли.

    Тези кукли са с добра енергия и е хубаво, когато децата си ги занесат у дома, казва пълната с идеи и раздаваща позитивна енергия Силвия.

    Днес тя постави началото на първата от няколко работилнички за изработка на парцалени кукли с фолклорни елементи от тракийската носия. Те са част от проекта“Ревита“ на Регионалния исторически музей, който си партнира по него с Алианс за регионално сътрудничество и исландски партньор.

    Заниманието се проведе в музея, а в него с удоволствие се включиха деца и тейнейджъри.

    Не може да се повтори кукла, всяка от тях носи характер, различна е-като нас хората. В разнообразието е красотата, убедена е Силвия Предова. От подготвените от нея материали-конци, прежда, разноцветни ивици плат, чорапи, акрилни боички, игла и конец, изпод ръцете на децата, които пък „донесоха“ своята фантазия, се родиха герои и играта започна. Не се изискват скъпи материали, за да си направиш саморъчно парцалена кукла. Харесва ми това, че се получава накрая нещо красиво буквално от нищо, сподели актрисата.

    Детето носи магията в себе си, чрез играта я превръща в истинско чудо. Но колкото и банално да звуча, ми прави впечатление, че днес децата получат всичко наготово през таблетите и телефоните, а много бих искала повече да рисуват, да играят, да имат умения, чрез които да творят и да развиват въображението си. Не трябва да позволяваме тази магия да се губи. Точно това е и целта на проекта,  който развиваме чрез различните работилници-да не позволим врата на детското  въображение да се затвори твърде рано.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ми
      Митко гъбаря
      2 -6
      20:30, 28 ное 2023
      епа като не трябва да се затваря рано, да почнат д... Виж коментара
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини