От х:

Днес в x:

2 °C

Хасковци от миналия век си падали по здравословното хранене, политиката и културните прояви

Изображение 1 от 4

  Манията по биопродуктите и здравословното хранене никак не е ноу-хау за съвременния човек. Веганската кухня, така модерна напоследък, е имала своето място сред хасковци от миналия век, разказва историкът и уредник в отдел “Нова история“ на Регионалния музей Милен Вълчев.

  Събирайки информация за живота на местните хора от началото на 20-ти век, в дигиталната колекция на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ той попада на няколко любопитни факта, свързани с храненето и предпочитанията на хасковци във вестник "Хасковски гласъ". Вестникът е седмичник за култура, информация и стопанство и е излизал във времето от 1934-1935 г. Отговорни редактори са били Р. Николов, Димитър Дамянов и Ст. Бекяров. От едно от рекламните карета на първа страница в брой 8-ми на изданието от 15-ти декември 1934 година става ясно, че в града се предлага вегетарианска храна. Текстът в карето гласи: „Здрава храна само при Народна вегетар. гостоприемница“. Рекламата е публикувана на първа страница на вестника и в близост до водещото му заглавие, което пък означава, че това заведение е вървяло явно добре, храната в него се е радвала на почитатели и собственикът му е печелил достатъчно, за да може да си позволи едно от най-скъпите рекламни места“, обяснява Вълчев, който преди да стане част от екипа на РИМ-Хасково, дълги години беше журналист вестникар.

  Архивът на стария периодичен печат е безценен, защото само с един поглед на първа страница можем да добием представа за начина на живот на хората десетилетия назад, казва Вълчев и продължава с примерите от същия брой осми на "Хасковски гласъ". В противовес на веганите, например, от дописка, пак на първа страница, става ясно, че преди 86 години на всеки хасковец средно се е падало по 2.75 кг. месо. По данни на НСИ през 1934 г. в Хасково наброява 27 860 жители. Публикувана е любопитна статистика от местната ветеринарна служба за закланите в общинската кланица животни и добитото от тях месо. Данните не включват птичето и дивечовото месо. От публикацията е видно, че най-консумирано месо е овчето. Само през месец ноември на 1934 година са били заклани 1910 глави добитък-прасета, биволи, крави, овце, волове, кози и ярета, телета.

  Но не само храната е приоритет на хасковци от това време. Съобщенията за културни събития изобилстват-само на първа страница в този брой има две съобщения за кинопрожекция и Хайдушка рапсодия в театър „Роялъ“ и „Одионъ“.

  Политиката също присъства сред водещите нови. На първа страница се съобщава за началото на конфискацията на партийни имоти, обнародвана в Държавен вестник. Тази информация е пряко свързана с преврата на 19-ти май същата година, осъществена от политическия кръг „Звено“ и военния съюз с помощта на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политечските партии.

  И накрая, но не на последно място вестниците преди близо сто години са имали донякъде и функцията на социална мрежа. Така например, от първа страница на 15-то декемврийския брой на "Хасковски гласъ" адвокат Никола Марчевъ съобщава, че няма да приема на имения си ден. И тук не става въпрос за кантората му и за работата, а за гостите, които евентуално се канят да го посетят, защото по онова време този начин на изразява е типичен за хасковци.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Вл
   Владевь
   14 -3
   18:34, 22 юли 2020
   А спомняте ли си малката гара ? Смомняте ли си стария хамам и как после го показваха по прегледите как военни сапьори и артилеристи го разрушават, защото бе много здрава постройка.
   Комунизма по съветски модел разсипа за дълъг период от време, не само Хасково но и цялата държава. И сега все още берем плодовете от мисленето и манталитета на "социалистическата народна република!"
  • 2
   Къ
   Към
   8 -1
   18:47, 22 юли 2020
   протестиращите-обърнахте ли внимание-отмяна на конституцията,забрана на политическите партии и разпускане на народното събрание.Доста актуално.Само дето сегашните военни не са като тогавашните,клели се пред Бога,царя и отечеството.
   • Вл
    Владевь
    8 -2
    19:40, 22 юли 2020
    Точно през този период българският лев става златен и ценен в цяла европа. Търсела се е работна ръка и тогава от Германия са идвали не само инженери предприемачир но и обикновени работници- немска работна ръка. От този период е израза "Изпаднал германец"! Израз който комунистическият режим в последствие пресвои и преиначи.
   • До
    До Владев
    6 -1
    19:49, 22 юли 2020
    Това което си написал не отговаря на истината. По това време Германия набира скорост и е в икономически подем, световната криза е зад гърба на германците. Изразът изпаднал германец се отнася за друг период.
   • Обясни
    ни на нас простите
    Кво е Царството Господне - за което е писано в Библията ?
    .....
    Май че е нещо като Комунизма ???
  • 3
   Др
   Дрогата
   6 -1
   23:35, 22 юли 2020
   А сега градът е пълен с малки непълнолетни курви, ниски заплати и малко работни места, лихвари и казина. Живот ли е баце
  • 4
   Вземете почистете Кучкарника на Бай Добри
   ....
   че скоро ще сте му обитатели :))
  • 5
   Г-
   Г- н Михайлов
   0 0
   19:29, 23 юли 2020
   Хасковци или Хасковлии?? Май има правото този дето ви нарича мисирки, аз ще добавя- неграмотни! Ряката е плитка, няма смисъл да се мятате там, но поне дипломите подарени от ********* и Доганчо, си ги хвърлете !

  Хороскоп за 03.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С отговорно отношение към делата си ще пристъпите към изпълнението им. Добрата ви организация е гаранция за свършена в срок работа и още нещо. Благодарение на изградения си авторитет ще защитите позициите си по наболели въпроси, както на работното място, така и в държавното управление.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Приключване на започнат проект ще ви натовари със срокове и допълнителни изисквания. Запазете спокойствие и не си го изкарвайте на сътрудниците или роднините. Занимаващите се с бизнес ще получат предимство. Съвместните действия с конкуренти, ако не ви донесат пари, то поне ще се запознаете с нивото на работата им.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще постигнете значителни успехи в деловата сфера. Използвате максимално откритите шансове, което ви дава значителни финансови постъпления. Изненадайте вашия любим човек с приятен жест вечерта.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  От позицията на по-силния ще следите поведението на приближените си, давайки съвети и препоръки. Запазете добрия тон и не пропускайте да насърчите активността им, това ще се оцени. Затруднения от технически характер ще възпрепятстват започната задача, но с нечия добронамерена помощ ще се справите.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Професионалистите не позволяват на емоциите да диктуват поведението им. Ако считате себе си за такива трябва да се освободите от всичко, което пречи на трезвата ви преценка за нещата. Помислете добре върху възможностите си и в случай, че не ги преценявате, като добри, променете тактиката. Вярвайте в себе си, работата ви скоро ще даде резултат.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Освободете се от напрежението и мислете за по-приятни неща. Домашните ангажименти ще ви подтикнат към преосмисляне на приоритетите ви, върху какво да съсредоточите вниманието си през следващите дни. Има неща, които не търпят отлагане, зимата чука на вратата. Отвърнете на доброто с добро.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Работата ви днес ще е напрегната и ще е свързана с много хора и ангажименти. Въпреки всичко запазете спокойствие и бъдете сигурни, че ще успеете да осъществите голяма част от плановете си за деня. Възможно е да ви се наложи да изоставите нещо ненадеждно. Част от вас имат шанса да започнат нова сърдечна връзка и това обяснява прекалената ви емоционалност.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С подходящи аргументи ще убедите някого да се включи в изпълнение на ваша задача. Организацията и ефективността на работното място налагат промени, които могат да ви противопоставят с колегите. Не прибързвайте с оценките, има по-елегантни начини за справяне със ситуацията, бъдете дипломатични.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Бързо се ориентирате в нова и сложна ситуация, в която сте изпаднали. Мнозина на ваше място биха се отчаяли, но вие веднага намирате няколко варианта за изход. Благоприятна в случая е и позицията, в която се намирате.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  03 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работата ви днес ще върви по обичайния начин. Имате възможност да осъществите намеренията си, но ще ви е необходимо търпение. Контактите ви с влиятелни личности могат да ви отворят много врати, но от вас зависи как ще използвате предоставените ви шансове. В интимен план ще се чувствате обградени с любов и сигурност, което ви зарежда с нови сили.
  03 дек 2020
  Последни новини