От х:

Днес в x:

22 °C

Хасковци от миналия век си падали по здравословното хранене, политиката и културните прояви

Изображение 1 от 4

  Манията по биопродуктите и здравословното хранене никак не е ноу-хау за съвременния човек. Веганската кухня, така модерна напоследък, е имала своето място сред хасковци от миналия век, разказва историкът и уредник в отдел “Нова история“ на Регионалния музей Милен Вълчев.

  Събирайки информация за живота на местните хора от началото на 20-ти век, в дигиталната колекция на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ той попада на няколко любопитни факта, свързани с храненето и предпочитанията на хасковци във вестник "Хасковски гласъ". Вестникът е седмичник за култура, информация и стопанство и е излизал във времето от 1934-1935 г. Отговорни редактори са били Р. Николов, Димитър Дамянов и Ст. Бекяров. От едно от рекламните карета на първа страница в брой 8-ми на изданието от 15-ти декември 1934 година става ясно, че в града се предлага вегетарианска храна. Текстът в карето гласи: „Здрава храна само при Народна вегетар. гостоприемница“. Рекламата е публикувана на първа страница на вестника и в близост до водещото му заглавие, което пък означава, че това заведение е вървяло явно добре, храната в него се е радвала на почитатели и собственикът му е печелил достатъчно, за да може да си позволи едно от най-скъпите рекламни места“, обяснява Вълчев, който преди да стане част от екипа на РИМ-Хасково, дълги години беше журналист вестникар.

  Архивът на стария периодичен печат е безценен, защото само с един поглед на първа страница можем да добием представа за начина на живот на хората десетилетия назад, казва Вълчев и продължава с примерите от същия брой осми на "Хасковски гласъ". В противовес на веганите, например, от дописка, пак на първа страница, става ясно, че преди 86 години на всеки хасковец средно се е падало по 2.75 кг. месо. По данни на НСИ през 1934 г. в Хасково наброява 27 860 жители. Публикувана е любопитна статистика от местната ветеринарна служба за закланите в общинската кланица животни и добитото от тях месо. Данните не включват птичето и дивечовото месо. От публикацията е видно, че най-консумирано месо е овчето. Само през месец ноември на 1934 година са били заклани 1910 глави добитък-прасета, биволи, крави, овце, волове, кози и ярета, телета.

  Но не само храната е приоритет на хасковци от това време. Съобщенията за културни събития изобилстват-само на първа страница в този брой има две съобщения за кинопрожекция и Хайдушка рапсодия в театър „Роялъ“ и „Одионъ“.

  Политиката също присъства сред водещите нови. На първа страница се съобщава за началото на конфискацията на партийни имоти, обнародвана в Държавен вестник. Тази информация е пряко свързана с преврата на 19-ти май същата година, осъществена от политическия кръг „Звено“ и военния съюз с помощта на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политечските партии.

  И накрая, но не на последно място вестниците преди близо сто години са имали донякъде и функцията на социална мрежа. Така например, от първа страница на 15-то декемврийския брой на "Хасковски гласъ" адвокат Никола Марчевъ съобщава, че няма да приема на имения си ден. И тук не става въпрос за кантората му и за работата, а за гостите, които евентуално се канят да го посетят, защото по онова време този начин на изразява е типичен за хасковци.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Вл
   Владевь
   14 -3
   18:34, 22 юли 2020
   А спомняте ли си малката гара ? Смомняте ли си стария хамам и как после го показваха по прегледите как военни сапьори и артилеристи го разрушават, защото бе много здрава постройка.
   Комунизма по съветски модел разсипа за дълъг период от време, не само Хасково но и цялата държава. И сега все още берем плодовете от мисленето и манталитета на "социалистическата народна република!"
  • 2
   Къ
   Към
   8 -1
   18:47, 22 юли 2020
   протестиращите-обърнахте ли внимание-отмяна на конституцията,забрана на политическите партии и разпускане на народното събрание.Доста актуално.Само дето сегашните военни не са като тогавашните,клели се пред Бога,царя и отечеството.
   • Вл
    Владевь
    8 -2
    19:40, 22 юли 2020
    Точно през този период българският лев става златен и ценен в цяла европа. Търсела се е работна ръка и тогава от Германия са идвали не само инженери предприемачир но и обикновени работници- немска работна ръка. От този период е израза "Изпаднал германец"! Израз който комунистическият режим в последствие пресвои и преиначи.
   • До
    До Владев
    6 -1
    19:49, 22 юли 2020
    Това което си написал не отговаря на истината. По това време Германия набира скорост и е в икономически подем, световната криза е зад гърба на германците. Изразът изпаднал германец се отнася за друг период.
   • Обясни
    ни на нас простите
    Кво е Царството Господне - за което е писано в Библията ?
    .....
    Май че е нещо като Комунизма ???
  • 3
   Др
   Дрогата
   6 -1
   23:35, 22 юли 2020
   А сега градът е пълен с малки непълнолетни курви, ниски заплати и малко работни места, лихвари и казина. Живот ли е баце
  • 4
   Вземете почистете Кучкарника на Бай Добри
   ....
   че скоро ще сте му обитатели :))
  • 5
   Г-
   Г- н Михайлов
   0 0
   19:29, 23 юли 2020
   Хасковци или Хасковлии?? Май има правото този дето ви нарича мисирки, аз ще добавя- неграмотни! Ряката е плитка, няма смисъл да се мятате там, но поне дипломите подарени от ********* и Доганчо, си ги хвърлете !

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  21 сеп 2020
  Последни новини