От х:

Днес в x:

Хасковци от миналия век си падали по здравословното хранене, политиката и културните прояви

Изображение 1 от 4

    Манията по биопродуктите и здравословното хранене никак не е ноу-хау за съвременния човек. Веганската кухня, така модерна напоследък, е имала своето място сред хасковци от миналия век, разказва историкът и уредник в отдел “Нова история“ на Регионалния музей Милен Вълчев.

    Събирайки информация за живота на местните хора от началото на 20-ти век, в дигиталната колекция на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ той попада на няколко любопитни факта, свързани с храненето и предпочитанията на хасковци във вестник "Хасковски гласъ".

    Вестникът е седмичник за култура, информация и стопанство и е излизал във времето от 1934-1935 г. Отговорни редактори са били Р. Николов, Димитър Дамянов и Ст. Бекяров. От едно от рекламните карета на първа страница в брой 8-ми на изданието от 15-ти декември 1934 година става ясно, че в града се предлага вегетарианска храна. Текстът в карето гласи: „Здрава храна само при Народна вегетар. гостоприемница“.

    Рекламата е публикувана на първа страница на вестника и в близост до водещото му заглавие, което пък означава, че това заведение е вървяло явно добре, храната в него се е радвала на почитатели и собственикът му е печелил достатъчно, за да може да си позволи едно от най-скъпите рекламни места“, обяснява Вълчев, който преди да стане част от екипа на РИМ-Хасково, дълги години беше журналист вестникар.

    Архивът на стария периодичен печат е безценен, защото само с един поглед на първа страница можем да добием представа за начина на живот на хората десетилетия назад, казва Вълчев и продължава с примерите от същия брой осми на "Хасковски гласъ".

    В противовес на веганите, например, от дописка, пак на първа страница, става ясно, че преди 86 години на всеки хасковец средно се е падало по 2.75 кг. месо. По данни на НСИ през 1934 г. в Хасково наброява 27 860 жители. Публикувана е любопитна статистика от местната ветеринарна служба за закланите в общинската кланица животни и добитото от тях месо. Данните не включват птичето и дивечовото месо. От публикацията е видно, че най-консумирано месо е овчето. Само през месец ноември на 1934 година са били заклани 1910 глави добитък-прасета, биволи, крави, овце, волове, кози и ярета, телета.

    Но не само храната е приоритет на хасковци от това време. Съобщенията за културни събития изобилстват-само на първа страница в този брой има две съобщения за кинопрожекция и Хайдушка рапсодия в театър „Роялъ“ и „Одионъ“.

    Политиката също присъства сред водещите нови. На първа страница се съобщава за началото на конфискацията на партийни имоти, обнародвана в Държавен вестник. Тази информация е пряко свързана с преврата на 19-ти май същата година, осъществена от политическия кръг „Звено“ и военния съюз с помощта на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политечските партии.

    И накрая, но не на последно място вестниците преди близо сто години са имали донякъде и функцията на социална мрежа. Така например, от първа страница на 15-то декемврийския брой на "Хасковски гласъ" адвокат Никола Марчевъ съобщава, че няма да приема на имения си ден. И тук не става въпрос за кантората му и за работата, а за гостите, които евентуално се канят да го посетят, защото по онова време този начин на изразява е типичен за хасковци.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Вл
      Владевь
      17 -3
      18:34, 22 юли 2020
      А спомняте ли си малката гара ? Смомняте ли си стария хамам и как после го показваха по прегледите как военни сапьори и артилеристи го разрушават, защото бе много здрава постройка.
      Комунизма по съветски модел разсипа за дълъг период от време, не само Хасково но и цялата държава. И сега все още берем плодовете от мисленето и манталитета на "социалистическата народна република!"
    • 2
      Къ
      Към
      8 -1
      18:47, 22 юли 2020
      протестиращите-обърнахте ли внимание-отмяна на конституцията,забрана на политическите партии и разпускане на народното събрание.Доста актуално.Само дето сегашните военни не са като тогавашните,клели се пред Бога,царя и отечеството.
      • Вл
        Владевь
        9 -2
        19:40, 22 юли 2020
        Точно през този период българският лев става златен и ценен в цяла европа. Търсела се е работна ръка и тогава от Германия са идвали не само инженери предприемачир но и обикновени работници- немска работна ръка. От този период е израза "Изпаднал германец"! Израз който комунистическият режим в последствие пресвои и преиначи.
      • До
        До Владев
        8 -2
        19:49, 22 юли 2020
        Това което си написал не отговаря на истината. По това време Германия набира скорост и е в икономически подем, световната криза е зад гърба на германците. Изразът изпаднал германец се отнася за друг период.
      • Обясни
        ни на нас простите
        Кво е Царството Господне - за което е писано в Библията ?
        .....
        Май че е нещо като Комунизма ???
    • 3
      Др
      Дрогата
      6 -1
      23:35, 22 юли 2020
      А сега градът е пълен с малки непълнолетни курви, ниски заплати и малко работни места, лихвари и казина. Живот ли е баце
    • 4
      Вземете почистете Кучкарника на Бай Добри
      ....
      че скоро ще сте му обитатели :))
    • 5
      Г-
      Г- н Михайлов
      2 -1
      19:29, 23 юли 2020
      Хасковци или Хасковлии?? Май има правото този дето ви нарича мисирки, аз ще добавя- неграмотни! Ряката е плитка, няма смисъл да се мятате там, но поне дипломите подарени от ********* и Доганчо, си ги хвърлете !

    Още новини

    Последни новини