От х:

Днес в x:

22 °C

Защо Маджарово носи името на Димитър Маджаров

Изображение 1 от 4
  Тази седмица в рубриката Любопитно от областта ще ви отведем в община Маджарово и ще ви разкажем защо градът носи името на големия тракийски войвода Димитър Маджаров.
   
  През септември на 1913 година, докато българските войници се сражават на бойните полета на Междусъюзническата война, башибозукът и османската армия нахлуват и подлагат хиляди тракийски българи на гонения и изтребление, а цели села биват безкомпромисно опожарени. За да се спасят, те търсят убежище и защита в село Доганхисар, но само няколко дни след като са приютени, отново са нападнати от около 2000 башибозуци. Селото не удържа на атаката и населението побягва в посока Дедеагач, днешен Александруполис. Част от тях търсят защита при гръцкия владика, но за да я получат от мъжете се изисква да се погърчат. Те отказват и се обръщат към европейските консули, но и те не указват съдействие. Междувременно гръцката войска напуска Дедеагач и градът бил зает от османски аскер и башибозук. На 23 септември на българското население е наложено да тръгне в посока град Фере, тогава част от Османската империя. Страхувайки се от това какво им предстои, една част от хората отказват да се подчинят и около 10 човека биват разстреляни на място. Така с бой и плач, хората са принудени да напуснат Дедеагач и да тръгнат на изток към град Фере. Сформираната колона наброява 12 000 души. Те нощуват край село Урумджик, където жените са изнасилвани, а мъжете са бити и ограбвани. След тази кошмарна нощ, изпълнена с писъци и човешко  страдание, колоната продължава пътя си на изток. В този критично-напрегнат момент в помощ на тракийското население се явяват четите на Димитър Маджаров и Руси Славов. Те са предупредени точно откъде ще премине колоната от тракийски българи и предварително проучват удобните позиции в южните покрайнини на град Фере, откъдето устройват изненадваща засада. Четниците успяват да ликвидират водача на османлиите и в създалата се суматоха, приканват населението да бяга към доганхисарския балкан. За кратко населението се изтегля и укрива в гората. По това време башибозукът отмъщава на изостаналите тежкоподвижни селяни, избивайки ги с неподозирана жестокост. 
   
  На 25 септември една група от около 1000 души се отделя от колоната и по ирония на съдбата е пресрещната от османската редовна войска, която е тръгнала от село Батурен към село Пишман, за да прочисти балкана от бунтовнически елементи. Войниците се нахвърлят на жените и децата – грабят, изнасилват и плячкосват. 
   
  На 28 септември Димитър Маджаров събира старейшините и решават да преведат населението от вече приблизително 20 000 души, събрани от околностите, в поход към България. Два дни след това нощуват в балкана на връх Коджаеле, където е валяло сняг, уморени и премръзнали, загиват над 100 души. 
   
  Походът продължава седем дни и на 4 октомври, 1913 година, в близост до село Ятаджик, днешно Маджарово, рано сутринта ги посрещнала засада от башибозук. В този ден се водят най-големите сражения. Четите спасяват, колкото могат от населението. След засадата уплашените жени и деца тръгват надолу по дерето под връх „Чаталкая“, за да преминат р. Арда, която в този момент е граница на България. Там попадат под обстрела на картечница, която става причина за кръвопролитната смърт на хиляди тракийци по пътя им към живота. В мразовития октомври месец, реката е пълноводна, а от кръвта на хилядите убити тракийци водата тече червена и  безпощадно повлича голяма част от децата и по-възрастните хора, които се опитват да преминат през нея. Самият Маджаров подава от ръка на ръка дечица. За да прекосят реката хората решават, да се хванат за ръце и заедно да се опитат да се спасят. От другия край на реката ги очакват български граничари, които се впускат в помощ на бежанците. 
   
  Над 2000 души, сред които жени и деца били избити и удавени в р. Арда, останалите били спасени благодарение на храбростта на Димитър Маджаров и Руси Славов. С дни реката е влачила труповете на загиналите. В знак на признателност към тракийския войвода, селището Ятаджик по късно Дупница, през 1959 година е преименувано на Маджарово. Обявено е за град през 1974 година.
  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   Тр
   Тракиот
   14 -2
   16:57, 8 юли 2020
   Името е хубаво и подхожда!
   А защо Хасково носи старо име от турско робство - Хаскьой?
   Който знае да пише и обясни тука!
  • 2
   Би
   Бивш миньор
   26 -2
   17:15, 8 юли 2020
   През соца Маджарово беше едно цветущо селище. Там работеха хора от цяла България. Бяха построени жилищни блокове. На всички се даваха апартаменти. Заплатите бяха високи, пенсионираха се на 45-50 години, вземаха хубави пенсии. Имаха отбор по футбол в Б група. Имаше много народ. Предимно млади от цяла България. Сега е жалка картина.
   • Де
    Деси
    19 -4
    18:54, 8 юли 2020
    Абсолютно вярно! Сега е ужас - няма аптека, няма нищо. Пълно с турци и ц***** се навъдиха.
    Жалко! Единствено за честването през октомври има хора- тогава май е и сбора.
   • са собственост на дъщерята на Боци Тулупа
    ...
    А дънди прешъс миналото лято маркира златна мина - сондажна фирма от софия очерта рудното тяло
    баш на ЧаталКая
    ...
    Хем ви избиват , хем ви шибат гяури прости
  • 3
   Go
   Gost
   1 -21
   19:28, 8 юли 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Мд
    мда
    15 -1
    21:25, 8 юли 2020
    Прочети ли статията ? Какво разбра крива тикво?
  • 4
   Вр
   Време е...
   2 -11
   20:25, 8 юли 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 5
   Ел
   Елена
   22 -3
   21:04, 8 юли 2020
   От циганите и турците сме на това дередже! Заради турците 500 години не сме имали държава, после през 1913 изклали 100 000 тракийци и им откраднали имотите, а циганите- то просто е видно!
   И да, предпочитам цървулите, отколкото циганите и турците и в моята държава не ме е срам от това!
   Който не му харесва- пътя!
   А докато има събития като това в Маджарово през 1913, няма как да си сменя мнението!
   Добре, че съюза на тракийските дружества в България всяка година го отбелязва!
   Помнете, Българи!
   • Аз издигнах Романеско Джолан , на който брат му се казва Иван Атанасов Мечо ,
    за лидер на ДуПиСе
  • 6
   Тр
   Тракиот
   12 -1
   22:30, 8 юли 2020
   Тракиот на гръцки означава тракиец ! И понеже родата ми е от сегашна беломорка тракия, а и сега живея в хаскьой сънджак. Та циг@ните дали са ислямисти , протестанти или будисти са си циг@ни! Те са лицето ни пред света! И с тия примати ни оприличават!!!
   Понеже имам роднини и приятели в беломорието по време на бай тошово време, когато бе много трудно пътуването в беломорието и гърците като чуят българска реч и те канят и те черпат с една дума уважение. В последствие когато започнахме да пътуваме само с лична карта и като чуят българска реч и затварят магазини и дюкяни все едно идват таласъми.
   • Бъ
    Българин
    6 -2
    03:10, 9 юли 2020
    Канят и те черпят погърчените българи които са отказали да се изселят заради имотите които са имали не ги виня данеби българия да им даде имот и къща да им построй друг път може би гола поляна или нива но до там та пак помисли дали са гърци или погърчени българи които ги е срах да говорят бългаски да не ги тормозят.грък и вода няма да ти даде по долни са и от турците те поне ги е харам за вода и хляб не отказват вярващите де другите незнам.а за гръцкия поп който казал на андартите българин да не остане в беломорието поп бил урод ти български поп да си чул да казва такива думи за хора които са на собствена земя такъв случей не съм чул.грък ли е не ми го фали да си ходят в етиопия и да не се връщат и турците в монголия.
  • 7
   Ne
   nelicha - нелича
   2 -1
   22:58, 11 юли 2020
   Извинявайте скъпи мои , но великите сили са позволили това да се случи . Тяхна рожба е Турската държава след разпада на Османската империя . Само проливите и Константинопол да не са Руски . Сега един безумец превръща Света София в действаща джамия . Култовия храм на християнския свят . Ние винаги сме били потърпевши . Европа трябва да втвърди тона и да напомни обещанието на Кемал Паша Ата Тюрк за светския характер на репебликата . И неговия указ от 1937 година за Света София да бъде Исторически музей . Това е причината Турция да съществева . Иначе шеше да даде живот на репеблика Анадол и република Кюрдистан .

  Хороскоп за 22.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
  22 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
  22 апр 2021
  Последни новини