От х:

Днес в x:

Национално поклонение за 110 г. от разорението на тракийските българи край Маджарово

    Национално тракийско поклонение, посветено на 110 години от разорението на тракийските българи, се проведе в Маджарово. То се състоя пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс. Организира се от Община Маджарово и Съюза на тракийските дружества в България.

    В поклонението участваше президентът на България Румен Радев. В словото си той отбеляза, че днешният ден носи вековната мъка на няколко поколения българи и затова по традиция много хора се събират в този край на България, с уникална природа и история, за да почетат с мълчание голготата на предците ни. 

    В рамките на своята визита в Маджарово държавният глава разгледа тематична изложба, подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт, посветена на 110-годишнината от разорението на тракийските българи и 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.

    Освен възпоменателно поклонение със заупокойна молитва пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс в Маджарово, програмата включваше поднасяне на цветя пред паметниците на войводите Димитър Маджаров, Руси Славов и Капитан Петко войвода.

    През 1913 г. в Одринска и Беломорска Тракия са избити 60 000 българи, а над 350 000 са прокудени от родните си места и търсят спасение в България. През 1948 г. е издигнат пантеонът край Маджарово в памет на невинните жертви край село Ятаджик, днешно Маджарово.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ши
      Шинол от Балкан юг
      5 -6
      16:21, 30 сеп 2023
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини