От х:

Днес в x:

В Маджарово и Ивайловград се оплакват от задимяване от пожарите в Гърция

    „Въздухът е много замърсен. Трудно се диша.“ С това описание жители на Маджарово изпраха снимки от града, направени днес следобед.

    Задимеността идва от пожарите в Гърция, които върлуват с нова сила и вече две седмици не могат да бъдат овлdдени.

    Въпреки, че разстоянието от пожара в Гърция е 25 км., Ивайловград е в дим и гъста мъгла от пушека, съобщават и местните хора там.

    Фронтът на пожара в южната ни съседка е на 20 километра.

    Гръцките медии съобщават, че изгорената от пожарите територия ще надхвърли 1,5 милиарда квадратни метра, като цитират премиер Кириакос Мицотакис.

    „Почти сигурно е, че пожарите в Еврос са причинени от човек. И почти сигурно е, че са запалени по маршрутите на нелегалните мигранти“, се отбелязва още в изявлението на премиера, който добавя, че наказанията за умишлени палежи ще бъдат увеличени.

    След като един модул български пожарникари, в чийто редици има и огнеборци от Хасково, вече са част от спасителната акция в подкрепа на Гърция,

    нови 36 родни огнеборци ще отпътуват за там, където ще сменят колегите си в борбата с горските пожари край Александруполис.

    Първият екип наши огнеборци участва в сложни пожарогасителни дейности по овладяване на труднодостъпни огнища на пожари, патрулиране и охрана на засегнатата територия, съвместно с гръцките пожарникари и екипи на военните в района на населените места Лефкимми, Кила, Сапес и Лептокалия.

    Новият модул заминава на 1-ри септември. Ръководител на екипа ще е гл. инспектор Росен Борисов от РДПБЗН-Шумен.

    В новия състав са включени огнеборци от регионалните дирекции по пожарна безопасност и защита на населението (РДПБЗН) от София, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Габрово, Пазарджик и Стара Загора.

    До момента в района на град Александруполис в Северозападна Гърция, където е регистриран най-големият горски пожар в ЕС от 2000 г. насам, са изгорели над 810 000 декара земя.

    Поради размера на огненото бедствие, Европейската комисия обяви, че провежда най-мащабната си въздушна противопожарна операция за справянето с „най-големите регистрирани някога в ЕС“ горски пожари.

    Чрез Механизма за гражданска защита на Съюза в Гърция са изпратени 407 пожарникари и 62 специализирани автомобила от България, Кипър, Чехия, Франция, Румъния, Сърбия и Словакия.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини