От х:

Днес в x:

15 °C

Царски печати, шевици и калиграфско писмо събират децата в музея през лятото

Лятната инициатива на Регионалния исторически музей в Хасково ще събере в края на юли и през август най-малките жители на града.

В няколко работилници децата ще изработят с помощта на специалисти и под наставленията на експертите от различните отдели на музея, ретро снимки, калиграфско писмо, български шевици, царски печати, ще се запознаят с изключително интересната история на първите пари.

Работилниците са деца над 9-годишна възраст, с предварителна заявка, а за всяка от тях ще се заплаща символичната такса от пет лева, а за всички шест-20 лева. Максимумът участници във всяка една група е 12 души. Повечето от работилниците ще се проведат в лапидариума на Музея при спазване на мерките за здравна сигурност, заради което и родители няма да бъдат допускани.

Началото е на 14-ти юли с Ретро фото  работилницата. В нея от музея участват историците от отдел „Възраждане“ и „Нова история“ Милен Вълчев и д-р Веселина Узунова. Децата ще работят със стар фотоапарат, а магията на това как заснетият образ се появява на хартията ще им разкрие фотографът Янко Найденов. Тази работилница ще се повтори  на 4-ти и 6-ти август.

Работилницата „Първите пари“ на 21-ви и 23 –ти юли ще водят Марияна Славова от отдел „Археология“,  която е и нумизмат и реставраторът в музея Владимир Димитров. В тази работилница децата ще се запознаят как са се появили първите пари и защо е възникнала тяхната необходимост. Ще разработят своя домонетна форма.

В истинската магия, която е вплетена в българските шевици, участниците в работилниците на 28-ми и 30-ти юли ще въведат етнографките  от РИМ-Хасково Маргарита Цветанова и Диляна Пецова. А на края всеки ще монтира своята шевица върху ключодържател, за да се превърне той в пазител на дома му.

На 11-ти и 13-ти август е работилницата „С перо и мастило“. В нея децата ще  пишат с истинско перо и мастило. Ще се научат да изписват името си на старобългарски. Румен Георгиев от отдел „Възраждане“ и Владимир Димитров ще ги напътстват тук.

Инициативата „Лято в музея“ тази година приключва с разкази за царските печати  на 18-ти и 20-ти август. Тогава с помощта на археолога Данаел Огнянов и екскурзовода Мария Ангелова децата ще  научат, че за да управлява един владетел земите си короната е символ на неговата мощ, но трябва да притежава и още едно много важно нещо - печат, без който законите му и договорите с други държави, не биха имали стойност.

Всеки от участниците в тази работилница ще си тръгне от нея със свой печат.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 25.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят предразполага към неангажиращи занимания и активна почивка. Имате прекрасна възможност да се отърсите от напрежението на работната седмица и да възстановите напълно силите си. Доверието, което гласувате на непознат няма да остане излъгано и най-вероятно ще бъдете много доволни от сътрудничеството си, въпреки първоначалните колебания.
25 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще се прояви и днес. Водени от разбирането си за нещата, ще сложите край на онези, които ви пречат да се чувствате истински и ще вземете решения, променящи в известна степен обичайните ви занимания. Бъдете толерантни и ще ви бъде по-лесно в отношенията с околните.
25 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Споделете притесненията с близките си, ще намерите бързо решение и ще ви олекне. Денят ще ви предложи изненади, които бихте могли да трансформирате в добри реализации, стига да се възползвате на момента. Със сигурност няма да скучаете. Не се намесвайте в чужди спорове, имайки желание да сте полезни.
25 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Налице са всички предпоставки, за да прекарате един приятен и спокоен ден. Заемате се с ангажименти, които не ви натоварват и се справяте чудесно. Ще споделите нещо, което ви вълнува с близък човек, надявайки се на съвет. Добре ще е, ако обърнете повече внимание на здравето си.
25 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
25 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят се свързва с творчески изяви и с внимание към любими хора. Няма да ви липсва желание за удоволствия и любов. Други от вас ще пътуват, но на близки разстояния. Подготвяте нечии празник и това изисква повече време по организацията му. Ентусиазирани сте и ще се справите.
25 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Този ден повечето от вас ще отредят за почивка сред домашна обстановка. Имате нужда да се разтоварите и да обмислите бъдещите си професионални задачи. Вслушвате се в съветите, които получавате от близките си и това ще бъде само от ваша полза. Ще ви се наложи да се откажете от прекалено смел за момента замисъл. Вечерта ще се забавлявате истински.
25 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не споделяйте личните си перипетии с всеки. Бъдете по-дискретни. Възможни са неприятни изненади и провокации. Потърсете приятни занимания, с които да се разтоварите от напрежението. Ще ви заредят с позитивни мисли и емоции. Подобно въздействие може да има и любим човек.
25 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нуждаете се от повече спокойствие и силна храна. Здравето ви също изисква грижи, движение и почивка. Споделете домашните задължения с близките си, не се ангажирайте с всичко сами. За щастие, до себе си имате хора, които ви обичат и с готовност ще поемат от товара ви. За други денят е свързан с пътувания и срещи.
25 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Покажете благородство на характера си и благодарете на онези, които ви подкрепят и същевременно остават в сянката ви, грижейки се за вашето развитие. Ще овладеете стреса, като потърсите подходящи за интересите ви и желанията ви забавления. Любовта е мощна сила, не я пренебрегвайте.
25 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
25 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нерешени проблеми ще ви накарат да потърсите нови възможности за справяне с тях. Наясно сте, че това не може да продължава повече. Ако ви е нужна помощ, потърсете подходящия човек, за да не губите енергията си напразно. Вслушайте се в интуицията си, ще получите свежи идеи и желание да общувате с нови хора.
25 окт 2020
Последни новини