От х:

Днес в x:

25 °C

С перо и мастило децата изписаха калиграфски текст на кирилица

  Колко е било трудно на онези летописци назад в годините, които са били натоварени да приведат съответните владетелски укази в такъв вид, че те освен да носят информацията, да показват и цялото величие и тежест на нейното предназначение. Това безспорно разбраха днес децата, които се включиха в работилницата, посветена на калиграфията, част от инициативата "Лято в музея".

  В лапидариума на Регионалния исторически музей в Хасково с перо и туш в черен, червен и златист цвят малките калиграфи изписаха свой текст на кирилица, в който свидетелстват, че са били част от инициативата. За това с информация и демонстрация им помогнаха главният уредник в отдел „Възраждане“ Румен Георгиев и реставраторът зограф Владимир Димитров. Те запознаха малките калиграфи с тайните на средновековните ръкописи. А в инициативата помагаха кураторът й Антония Петрова и Милен Вълчев от отдел “Нова история“

  „Интересно им е, но не им е лесно. Самата кирилица, която изписват с перо и с туш им харесва много обаче. Главната буква е в царствения червен цвят, както е прието в църковно-славянския език, в молитвениците, в старите книги. Навремето украсата е била от истинско злато. Стривали са златна монета и в разтвор от силен оцет и с още специфични добавки, са правили златна боя, с която са рисували иконите, но и контура на официалните документи. “, обясни Владимир Димитров. Хартията, на която децата изписаха своето калиграфско писмо беше подготвена от него предварително, обработена с безир за по-голяма здравина.

  Историкът Румен Георгиев е категоричен, че въпреки че е по-рядко срещана днес, калиграфията не е мъртво изкуство.

  „Знам, че във вековната история на Софийския университет всички дипломи на завършващите студенти са написани на ръка, така е било, така е и днес“.

  А за днешната инициатива смята: „Хубаво е децата да знаят какво е било в миналото, да си обяснят защото да напишеше книга е било наистина къртовски труд, буквално се е работило денонощно.“

  Инициативата „Лято в музея“ тази година приключва с разкази за царските печати на 18-ти и 20-ти август. Тогава с помощта на археологът Даниел Огнянов и екскурзоводът Мария Ангелова децата ще изработят свой печат и ще подпечатат изписаните днес текстове.

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини