От х:

Днес в x:

14 °C

Първите сведения от чужденци за красотата на шевиците в Хасковския край са отпреди 1,5 в.

  С изработването на пъстри шевици продължи днес лятната инициатива за децата на Регионалния исторически музей в Хасково. В магията, която е вплетена в българските шевици, участниците в работилниците въведоха етнографките от РИМ-Хасково Маргарита Цветанова и Диляна Пецова.

  Всяка шевица има определен символ и всеки бод е определен код, разказа Маргарита Цветанова.

  От хасковските шевици и от носиите,украсени с тях са се възхищавали много чужди пътешественици, дипломати и мисионери още в далечни времена. Първите впечатления от видените по нашия край шевици са описани още в 1530 година, допълни тя.

  В Хасково и околностите шевиците не са толкова пъстри, като тези към Елхово и Толбухин, например, и това се обяснява с по-дългия период на османско владичество, в който са били нашите земи.

  Шевиците са се слагали като пазители, не само за красота, разказа на децата Маргарита Цветанова. Всеки, който изработва шевица, е влагал поне един бод, който да отличава неговата  от другите, дори да се използва характерната матрица за дадения регион. Един от най-традиционно използваните бодове е кръстатият, изобразяващ четирите посоки на света.

  Цветовете, използвани в шевиците, също имат своята символика и са послание. Жълтият и оранжевият са цветовете на светлината и топлината, червеното е символ на раждането и новия живот, свързва се и с огъня и неговата пречистваща сила, зеленото е свързано с плодородието и природата, а черното и кафявото изобразяват почвата, земята.

  Накрая всеки от участниците в работилницата монтира своята шевица върху ключодържател, за да се превърне той в пазител на дома му.

  Към всяко от ръкоделията имаше  послания за добро под формата на четиристишия, написани специално за работилничката от Диляна Пецова.

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 25.01.2021

  Последни новини