От х:

Днес в x:

3 °C

Хасковлии от миналия век се снимали на фона на пейзажи, за да изпъкват новите им дрехи

  Малки фотографи днес се докоснаха до голямата магия на образа и проявяването му в Регионалния исторически музей на Хасково. „Ретро фото“ е първата работилница от серията забавно-опознавателни инициативи това лято, които организират от музея.

  В днешното първо занимание с историците от отдел “Най-нова история“ д-р Веселина Узунова и от „Нова история“ -Милен Вълчев, заедно с  експертната подкрепа на фотографа Янко Найденов, децата научиха интересни истории за първите фотоапарати в Хасково, както и за нравите на хората от преди век, за тяхното отношение към снимките и фотографите.

  Днес децата снимаха в лапидариума на музея със стари апарати. А пред тях магията на това как заснетият образ се появява на хартията, в тъмната стаичка, която подготвиха от музея с автентични уреди, разкри Янко Найденов.

  Малките фотографи продължават занятието си в четвъртък, когато ще могат да се докоснат до едно истинско фотографско бижу-стария апарат с обектив на Цайс от 30-те години на миналия век, с който е снимал Емануел Карекинян и дарен на музея от сина му Каракин Карекинян, също фотограф.

  Децата ще вървятпо стъпките на фотографията в Хасково отново в четвъртък, когато е втората част от обучението им. През август ще е втората серия на „Ретро фото“ в Музея.

  А историята на местното фотото минава през много известни тукашни фамилии.

  Хасковлии много обичали да се снимат като цяло, разказва д-р Веселина Узунова. Най-предпочитали обаче да застанат на „гледка“. Качвали са се на Ямача за снимка, защото смятали, че там стават най-хубавите кадри. На фона на пейзажа изпъквали най-добре новите им дрехи. Снимки на хора на главната улица, застанали специално за това, са по-голяма рядкост, освен ако не са дюкянджи, които обикновено позирали пред дюкяните си за реклама. Дори и до Паметника на незнайния войн се снимали само по повод, при събития.

  Децата в музея днес разгледаха стари снимки, видяха и снимка от изглед на Стойчо Марчев-най-богатият по онова време човек в Хасково. Д-р Веселина Узунова им разказа, че той е имал автомобил и е водил със себе си и „фотаджия“, който да запечата моментите от излета му за историята.

  Като цяло фотографите са били хора на почит-интелигентни хора, припознавали ги като артисти.

  Чак към втората половина на века градските забележителности започнали да влизат като фон в кадрите за спомен, които си правели хасковци. Появяват се и повече снимки на хора пред популярния тогава шадраван на момчето с рибката.

  Хасково е родно място и се гордее и с първия български фотограф, снимал за National Geographic- Григор Пасков. Името му остава следа в историята на световната фотография. Роден е през 1870 в Хасково. Преди да се установи трайно в София в началото на 20-ти век, в родния си град отваря първото фотоателие и книжарница.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  03 мар 2021
  Последни новини