От х:

Днес в x:

17 °C

Хасковлии от миналия век се снимали на фона на пейзажи, за да изпъкват новите им дрехи

  Малки фотографи днес се докоснаха до голямата магия на образа и проявяването му в Регионалния исторически музей на Хасково. „Ретро фото“ е първата работилница от серията забавно-опознавателни инициативи това лято, които организират от музея.

  В днешното първо занимание с историците от отдел “Най-нова история“ д-р Веселина Узунова и от „Нова история“ -Милен Вълчев, заедно с  експертната подкрепа на фотографа Янко Найденов, децата научиха интересни истории за първите фотоапарати в Хасково, както и за нравите на хората от преди век, за тяхното отношение към снимките и фотографите.

  Днес децата снимаха в лапидариума на музея със стари апарати. А пред тях магията на това как заснетият образ се появява на хартията, в тъмната стаичка, която подготвиха от музея с автентични уреди, разкри Янко Найденов.

  Малките фотографи продължават занятието си в четвъртък, когато ще могат да се докоснат до едно истинско фотографско бижу-стария апарат с обектив на Цайс от 30-те години на миналия век, с който е снимал Емануел Карекинян и дарен на музея от сина му Каракин Карекинян, също фотограф.

  Децата ще вървятпо стъпките на фотографията в Хасково отново в четвъртък, когато е втората част от обучението им. През август ще е втората серия на „Ретро фото“ в Музея.

  А историята на местното фотото минава през много известни тукашни фамилии.

  Хасковлии много обичали да се снимат като цяло, разказва д-р Веселина Узунова. Най-предпочитали обаче да застанат на „гледка“. Качвали са се на Ямача за снимка, защото смятали, че там стават най-хубавите кадри. На фона на пейзажа изпъквали най-добре новите им дрехи. Снимки на хора на главната улица, застанали специално за това, са по-голяма рядкост, освен ако не са дюкянджи, които обикновено позирали пред дюкяните си за реклама. Дори и до Паметника на незнайния войн се снимали само по повод, при събития.

  Децата в музея днес разгледаха стари снимки, видяха и снимка от изглед на Стойчо Марчев-най-богатият по онова време човек в Хасково. Д-р Веселина Узунова им разказа, че той е имал автомобил и е водил със себе си и „фотаджия“, който да запечата моментите от излета му за историята.

  Като цяло фотографите са били хора на почит-интелигентни хора, припознавали ги като артисти.

  Чак към втората половина на века градските забележителности започнали да влизат като фон в кадрите за спомен, които си правели хасковци. Появяват се и повече снимки на хора пред популярния тогава шадраван на момчето с рибката.

  Хасково е родно място и се гордее и с първия български фотограф, снимал за National Geographic- Григор Пасков. Името му остава следа в историята на световната фотография. Роден е през 1870 в Хасково. Преди да се установи трайно в София в началото на 20-ти век, в родния си град отваря първото фотоателие и книжарница.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 23.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  23 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  23 сеп 2020
  Последни новини