От х:

Днес в x:

5 °C

Хасковлии от миналия век се снимали на фона на пейзажи, за да изпъкват новите им дрехи

  Малки фотографи днес се докоснаха до голямата магия на образа и проявяването му в Регионалния исторически музей на Хасково. „Ретро фото“ е първата работилница от серията забавно-опознавателни инициативи това лято, които организират от музея.

  В днешното първо занимание с историците от отдел “Най-нова история“ д-р Веселина Узунова и от „Нова история“ -Милен Вълчев, заедно с  експертната подкрепа на фотографа Янко Найденов, децата научиха интересни истории за първите фотоапарати в Хасково, както и за нравите на хората от преди век, за тяхното отношение към снимките и фотографите.

  Днес децата снимаха в лапидариума на музея със стари апарати. А пред тях магията на това как заснетият образ се появява на хартията, в тъмната стаичка, която подготвиха от музея с автентични уреди, разкри Янко Найденов.

  Малките фотографи продължават занятието си в четвъртък, когато ще могат да се докоснат до едно истинско фотографско бижу-стария апарат с обектив на Цайс от 30-те години на миналия век, с който е снимал Емануел Карекинян и дарен на музея от сина му Каракин Карекинян, също фотограф.

  Децата ще вървятпо стъпките на фотографията в Хасково отново в четвъртък, когато е втората част от обучението им. През август ще е втората серия на „Ретро фото“ в Музея.

  А историята на местното фотото минава през много известни тукашни фамилии.

  Хасковлии много обичали да се снимат като цяло, разказва д-р Веселина Узунова. Най-предпочитали обаче да застанат на „гледка“. Качвали са се на Ямача за снимка, защото смятали, че там стават най-хубавите кадри. На фона на пейзажа изпъквали най-добре новите им дрехи. Снимки на хора на главната улица, застанали специално за това, са по-голяма рядкост, освен ако не са дюкянджи, които обикновено позирали пред дюкяните си за реклама. Дори и до Паметника на незнайния войн се снимали само по повод, при събития.

  Децата в музея днес разгледаха стари снимки, видяха и снимка от изглед на Стойчо Марчев-най-богатият по онова време човек в Хасково. Д-р Веселина Узунова им разказа, че той е имал автомобил и е водил със себе си и „фотаджия“, който да запечата моментите от излета му за историята.

  Като цяло фотографите са били хора на почит-интелигентни хора, припознавали ги като артисти.

  Чак към втората половина на века градските забележителности започнали да влизат като фон в кадрите за спомен, които си правели хасковци. Появяват се и повече снимки на хора пред популярния тогава шадраван на момчето с рибката.

  Хасково е родно място и се гордее и с първия български фотограф, снимал за National Geographic- Григор Пасков. Името му остава следа в историята на световната фотография. Роден е през 1870 в Хасково. Преди да се установи трайно в София в началото на 20-ти век, в родния си град отваря първото фотоателие и книжарница.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Коментари в сайта (2)

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини