От х:

Днес в x:

1 °C

От Малевската земеделска задруга възстановиха печатите, с които правили позиви

  Те са част от земеделската организация в Хасковско. Едни от най-младите са, когато БЗНС „Никола Петков“ се възстановява след репресиите. И двамата са били репресирани от комунистическия режим след 1945 година и са прекарали години наред по затворите.

  Тако Караиванов и Милко Милев са от село Малево и днес бяха сред хората, които с най-голямо вълнение присъстваха на официалното откриване в Регионалния исторически музей на изложбата, посветена на 120-годишнина от основаването на Земеделския съюз у нас.

  Тако Караиванов Милко Милев са от т.нар. Малевска задруга. Те са двама от четиримата останали  живи днес от задругата, която създават още като ученици. ЗМС „Зелени огньове“ започва да действа през 1951 година. Целта на малевските момчета е да печатат и разпространяват позиви срещу комунистическия режим и ограбването на дребните и средни стопани. Близо три години действат, преди властта да затегне примката около задругата и да разкрие участниците в нея.

  Днес двамата заклети земеделци от Малево си спомнят първата си дръзка акция. „Бойното ни кръщение беше през 1952 година. Вечерта срещу първи май се промъкнахме в училищния двор и развалихме украсата за празника“.  На първи училището осъмва без венци, а ликовете на Сталин, Ленини, Георги Димитров и Червенков са разкъсани и в реката.

   „Макар да бяхме деца, някои от нас нямаха пълнолетие, виждахме какво става-плачеха хората, властта ги грабеше, прибираше им земи и животни. Така комунистите със своите действия ни направиха антикомунисти .“, разказва Тако Караиванов.

  През следващите три години младежите действат нелегално и разпространяват позиви не само в своето село, но и в Хасково. Правят и печат на задругата, а буквите за позивите изрязват от автомобилна гума и залепят върху парче дърво, след което ги намазват с туш. След дълга игра на криеница с властта и на няколко пъти измъкване на косъм, в крайна сметка дръзките земеделци са разкрити през 1955 година, когато започват разпространението на позивите срещу режима и властта в страната.

  „Тогава имаше традиция да изпращаме писма до  непознато другарче. Използвахме тази възможност и в пликовете с писмата слагахме позивите.

  Адресите на пликовете пишехме с лявата ръка, за да не личи почеркът. Писмата пускахме в пощенския вагон на влака, за да не се знае точно от кой град излизат.“

  След толкова години от Малевската задруга не са сигурни точно как са хванали следите им, как примката е била затегната от ДС, допускат, че е възможно и някой да ги е издал.

  След разкриването им петима са изправени на съд, а после пратени и по затворите. Двама от задругата не издържат и до края на дните си са с психични проблеми. Тако Караиванов е прекарал 6 години в затворите в Стара Загора и Плевен, работил е и на каменни кариери. Не иска да се връща в ужаса на онези години, само казва, че през цялото време е бил с каузата на БЗНС в сърцето. Двамата със съратника си Милко Милев  казват, че днес изпитват болка от раздробеността на земеделците. „Днес има много дето искат да са царе, искат да са ръководители. Много от тях са млади. Ние сме съвременниците и знаем, и помним, и пазим идеалът на БЗНС.“, казват и са категорични, че дори от настоящата гледна точка в ситуация на раздробено и безсилно политически земеделско движение, и днес, ако се върнат назад,  пак биха минали по същия път като в младежките години. „Имаме идеята, другото може и вече да го няма. Но заради идеята пак ще минем по този път. Защото идеологията на БЗНС, в която ние вярвахме, е в защита не само на селското стопанство, а държи и за дребната и средна собственост, а такава има и в градовете. Днес тя е унищожена. А дребният собственик е независим, свободен е, защото той не е пряко обвързан с властта.“, казва Тако Караиванов.

  Затова и с Милко Милев решават да възстановят печатите на Малевската задруга „Зелени огньове“ и след официалното откриване на изложбата днес ги подариха в РИМ- Хасково, за да бъдат прибавени те към колекция от артефакти, описващи историята на БЗНС от 1898 г. до 1989 г, когато на площада в Хасково Никола Петковистите провеждат първия демократичен митинг тук.

  Във фоайето на музея могат да се видят и четири  оригинални знамена на земеделските дружби от хасковските села Кижовник, Малево и Узунджово. Две от тях са от Книжовник и са подарени на музея от 90-годишният земеделец Теньо Янчев, който също присъства днес на изложбата. Тя е работа на д-р Веселина Узунова от отдел „Нова история“ в Хасковския музей, а по събирането на материалите й е помагала и нейната майка в РИМ- Хасково-д-р Красимира Узунова.

  Преди откриването на експозицията, която беше представена накратко още преди месец, част от земеделците поднесоха цветя на паметната плоча на земеделския идеолог Александър Стамболийски.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Хи
   Химена
   3 -12
   15:30, 9 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
   Ба
   Бат'Желю
   2 -6
   22:15, 9 юни 2020
   Не си пълнете сайта с ГРОТЕСКИ Хасково Нет! И вие... Виж коментара

  Хороскоп за 24.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
  24 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
  24 ное 2020
  Последни новини