От х:

Днес в x:

24 °C

От Малевската земеделска задруга възстановиха печатите, с които правили позиви

  Те са част от земеделската организация в Хасковско. Едни от най-младите са, когато БЗНС „Никола Петков“ се възстановява след репресиите. И двамата са били репресирани от комунистическия режим след 1945 година и са прекарали години наред по затворите.

  Тако Караиванов и Милко Милев са от село Малево и днес бяха сред хората, които с най-голямо вълнение присъстваха на официалното откриване в Регионалния исторически музей на изложбата, посветена на 120-годишнина от основаването на Земеделския съюз у нас.

  Тако Караиванов Милко Милев са от т.нар. Малевска задруга. Те са двама от четиримата останали  живи днес от задругата, която създават още като ученици. ЗМС „Зелени огньове“ започва да действа през 1951 година. Целта на малевските момчета е да печатат и разпространяват позиви срещу комунистическия режим и ограбването на дребните и средни стопани. Близо три години действат, преди властта да затегне примката около задругата и да разкрие участниците в нея.

  Днес двамата заклети земеделци от Малево си спомнят първата си дръзка акция. „Бойното ни кръщение беше през 1952 година. Вечерта срещу първи май се промъкнахме в училищния двор и развалихме украсата за празника“.  На първи училището осъмва без венци, а ликовете на Сталин, Ленини, Георги Димитров и Червенков са разкъсани и в реката.

   „Макар да бяхме деца, някои от нас нямаха пълнолетие, виждахме какво става-плачеха хората, властта ги грабеше, прибираше им земи и животни. Така комунистите със своите действия ни направиха антикомунисти .“, разказва Тако Караиванов.

  През следващите три години младежите действат нелегално и разпространяват позиви не само в своето село, но и в Хасково. Правят и печат на задругата, а буквите за позивите изрязват от автомобилна гума и залепят върху парче дърво, след което ги намазват с туш. След дълга игра на криеница с властта и на няколко пъти измъкване на косъм, в крайна сметка дръзките земеделци са разкрити през 1955 година, когато започват разпространението на позивите срещу режима и властта в страната.

  „Тогава имаше традиция да изпращаме писма до  непознато другарче. Използвахме тази възможност и в пликовете с писмата слагахме позивите.

  Адресите на пликовете пишехме с лявата ръка, за да не личи почеркът. Писмата пускахме в пощенския вагон на влака, за да не се знае точно от кой град излизат.“

  След толкова години от Малевската задруга не са сигурни точно как са хванали следите им, как примката е била затегната от ДС, допускат, че е възможно и някой да ги е издал.

  След разкриването им петима са изправени на съд, а после пратени и по затворите. Двама от задругата не издържат и до края на дните си са с психични проблеми. Тако Караиванов е прекарал 6 години в затворите в Стара Загора и Плевен, работил е и на каменни кариери. Не иска да се връща в ужаса на онези години, само казва, че през цялото време е бил с каузата на БЗНС в сърцето. Двамата със съратника си Милко Милев  казват, че днес изпитват болка от раздробеността на земеделците. „Днес има много дето искат да са царе, искат да са ръководители. Много от тях са млади. Ние сме съвременниците и знаем, и помним, и пазим идеалът на БЗНС.“, казват и са категорични, че дори от настоящата гледна точка в ситуация на раздробено и безсилно политически земеделско движение, и днес, ако се върнат назад,  пак биха минали по същия път като в младежките години. „Имаме идеята, другото може и вече да го няма. Но заради идеята пак ще минем по този път. Защото идеологията на БЗНС, в която ние вярвахме, е в защита не само на селското стопанство, а държи и за дребната и средна собственост, а такава има и в градовете. Днес тя е унищожена. А дребният собственик е независим, свободен е, защото той не е пряко обвързан с властта.“, казва Тако Караиванов.

  Затова и с Милко Милев решават да възстановят печатите на Малевската задруга „Зелени огньове“ и след официалното откриване на изложбата днес ги подариха в РИМ- Хасково, за да бъдат прибавени те към колекция от артефакти, описващи историята на БЗНС от 1898 г. до 1989 г, когато на площада в Хасково Никола Петковистите провеждат първия демократичен митинг тук.

  Във фоайето на музея могат да се видят и четири  оригинални знамена на земеделските дружби от хасковските села Кижовник, Малево и Узунджово. Две от тях са от Книжовник и са подарени на музея от 90-годишният земеделец Теньо Янчев, който също присъства днес на изложбата. Тя е работа на д-р Веселина Узунова от отдел „Нова история“ в Хасковския музей, а по събирането на материалите й е помагала и нейната майка в РИМ- Хасково-д-р Красимира Узунова.

  Преди откриването на експозицията, която беше представена накратко още преди месец, част от земеделците поднесоха цветя на паметната плоча на земеделския идеолог Александър Стамболийски.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
   Хи
   Химена
   3 -12
   15:30, 9 юни 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 4
   Ба
   Бат'Желю
   2 -6
   22:15, 9 юни 2020
   Не си пълнете сайта с ГРОТЕСКИ Хасково Нет! И вие... Виж коментара

  Хороскоп за 18.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
  18 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
  18 сеп 2020
  Последни новини