От х:

Днес в x:

300 висят на 30 градуса да се запишат за гимназисти

Не по-малко от 300 седмокласника, част от тях със своите семейства се юрнаха днес до обяд към ученическите общежития за да се запишат в първия етап на класирането за профилирани и професионални гимназии. Срокът за това е до 8-ми юли включително, като ще се работи и събота и неделя от 9 до 18.30 часа. Заради изборите утре и вдругиден документи ще се приемат в общежитие едно, не както досега във втори корпус. От понеделник пиремът се връща на обичайното си място.



Въпреки усилията си 6-та от образователния инспекторат не можеха да обслужат всички желаещи в първия ден и започнаха да контролират опашката. В стаята се пускаха деца на порции, а останалите чакаха понякога по час отвън. Към обяд жегата в стаята и коридора проби 30-те градуса и продължи да пълзи нагоре, несмущавана от жалките опити на единствения вентиратор да охлади голямото помещение.



Една от главните причини за мотаенето е че много от децата не знаят какво искат. По интересното е че и родителите не знаят, коментираха хората обслужващи документите. Възрастен мъж от Тополовград настояваше че детето му трябва да се запише в езиковата. Но не знаеше как се казва училището. Седмокласник пък се потресе като научи от съсед по записване че Райна Княгиня всъщност не е математическата гимназия. Търсеното училище било Боян Петканчин. „Не бе ще уча в МГ-то, това не ми трябва, разгорещено обясняваше хлапакът. Спорът бе разрешен сдлед заминаване на репортера. Съжаляваме-не знаем резултата.



823-ма са издържалите и двата изпита, и те ще бъдат класирани обясни експертът от РИО Иван Ванчев. Това автоматически означава че от обявените 46 паралелки в областта 13 автоматично отпадат ако заетите паралелки се сметнат на средно около 25 ученика. Минимумът е 18, максимумът може да достигне 29. Второто класиране е от 10-ти до 13-ти юли. Третото към края на юли. Не е ясно дали ще има необходимост от 4-то класиране, коментират експертите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини