От х:

Днес в x:

Над 8 хил. декларираха доходите си по интернет в Хасковско

8 870 души от  Хасковска област са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщават от местния офис на Националната агенция за приходите. 84% от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на обработените декларации е 10 503.

От НАП напомнят, че декларирането на  доходите на физическите лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да се случи  до 30 април. До тази дата физическите лица следва да направят годишно изравняване на осигурителните вноски и да внесат окончателните осигурителни вноски за 2019 г.

Изключение има за едноличните търговци, включително тези, които плащат патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци – те подават годишните декларации за доходите си до 30 юни, тази година. Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, то тогава трябва  да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък до 1 юни. 

До края на юни е и срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация по образец  с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски.

От НАП обръщат внимание, че когато едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например доходи от наеми, трябва да ги декларира до 30 април. След това в срок до 30 юни трябва да подаде нова годишна данъчна декларация за всички доходи, включително от дейността си като ЕТ, като направи и годишно изравняване на осигурителните вноски.  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини