От х:

Днес в x:

Хасковлийка: Пералнята ми става като луноход

Пералнята ми е като луноход – щом я пусна, след минута всички лампи по нея светват! Ту има вода, ту няма. Това каза пред репортер на Haskovo.net Марушка Димитрова от ул. "Заря" №3 в Хасково. Възрастната жена бе награбила две кофи и чакаше ред пред водоноската, изпратена в квартал "Младежки хълм". Налягането на водата в тръбите спадна най-напред в по-високите части на града, и от ВиК изпратиха първо тук цистерната с вода.

Дори през зимата нямаме вода, оплака се и Петя Милева от същия блок. Тръбопроводите в квартала са стари, от 50 години не е подменяно нищо, гневи се тя. Водонапорната кула в тази част на града дори не се пълни, затова няма налягане, обясни друг съкварталец – Любомир Чепиков. Според него това не се правело заради многото течове и високите етажи редовно оставали без вода.



Градът ще остава постепенно на сухо днес, каза Атанас Димов, шеф на район "Хасково" във водното дружество. Той допълни, че разполагат с две водоноски – едната 10-кубикова, другата – три. Ще ги изпращаме поред в кварталите, останали без вода, обясни той.

Подмяната на главния напорен водопровод от помпената станция край Ябълково е проект, финансиран от министерството на регионалното развитие. Той е за 3.5 милиона лева. Изпълнението обаче се забави с близо година заради технологични проблеми. Трасето ще трябва да мине и под жп линията Пловдив-Свиленград, което допълнително забави поставянето на новите пластмасови тръби.



Старият железен водопровод бе пред разпадане, обясни Атанас Димов. Той допълни, че само в неделя тръбите се пукали на три места, което наложило спирането на водата в много от кварталите в града.

За 20 години това е първата мащабна инвестиция в инфраструктурата на ВиК, допълни Димов.




Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини