От х:

Днес в x:

11 °C

Социалното предприемачество в България-слабо развито, заради ниската подкрепа от държавата

  За разлика от съседна Гърция, социалното предприемачество в България е развито в доста по-малка степен и основната причина за това е слабата подкрепа от страна на държавата с регулаторните законови и финансови механизми. Това е един от основните изводи, които направиха част от участниците днес в рамките на информационния ден в Хасково по проекта „ Social forces“, който се изпълнява от български и гръцки партньори с финансиране по програмата „Интеррег. България-Гърция“.

  Той беше представен от ръководителя на екипа от българска страна Дамян Стайков.

  Общата цел на проекта е именно да се разшири социалното предприемачество, което в крайна сметка да допринесе за повишаването на равнището на заетост в трансграничаната зона на двете съседни държави.

  Като част от проекта, на срещата беше представен и наръчника със съвети за стартиране на социално предприятие, изготвен от един от българските партньори по разработката -Сдружение “Съюз за възстановяване и развитие“.

  Основната цел на социалното предприятие не е генериране на приходи на всяка цена, а намирането на баланс, на равновесие при генерирането на приходи и постигането на изразен социален ефект, коментира Иванка Душкова от СВР.

  Въпреки че има вече добри практики в България, все пак у нас финансовите институции не подкрепят в такава голяма степен социалното предприемачество, отбеляза тя пред аудиторията.

  И все пак социалното предприемачество е една възможност, която води след себе си облекчен данъчен режим и възможност да бъдат наети хора в неравностойно положение. Те създават предпоставка да работят успешно и да се развиват, което е особено важно за ситуация, в която се намираме в България-с голяма степен дългосрочно безработни, посочи още Душкова.

  В рамките на срещата бяха представени и продукти от три фирми в хасковски регион, които са социални предприятия.

  Едната от тях работи в областния център -Хасково в сферата на производството на перилни и козметични продукти на билкова основа.

  Сияна Кисьова е собственик на предприятието. Към социалното предприемачество се насочва, след като самата тя изпитва на гърба си негативното отношение към хората с физически увреждания.

  По професия е инженер-химик и дълги години е производствен директор. След здравословен проблем обаче започва да накуцва, а е още в разгара на възрастта си и професионалните си възможности. Заради променената визия, професионалното й развитие изведнъж спира.

  Но краят е новото начало. Взима решението да се развива сама като предприемач през 2005 година, когато е поставено началото на Агенцията за хората с увреждания.

  Кандидатства с проект за самостоятелен бизнес, по който е одобрена. Започва отначало с опаковането на сапуни за малки хотели, които се произвеждат на ишлеме в други фирми. Следват още няколко проекта, по които работи и през които купува машините за самостоятелно производство.

  „При нас логиката с която се тръгва към развитие на един такъв бизнес, е човешка. Човек с увреждане с огромен ентусиазъм иска да реализира своя идея, която не е могъл да осъществи преди заради това, което му се е случило. Обикновено сме специалисти, все нещо можем и то добре“, разказва за началния стимул при социалните предприемачи като нея Сияна Кисьова. И добавя: Спазваме всички правила-откъм продукта, откъм ангажимента към хората си. Лошото е обаче, че държавата не се интересува изобщо от тази сфера. Била съм много често в чужбина, в производства, които стъпват на основата на социалното предприемачество. При тях държавата изцяло се грижи и поема отговорност с този бизнес наравно. Обикновено ние тръгваме през проект, за да набавим техническите средства, които ни трябват-машините, например. След това обаче продължаваме да развиваме бизнеса си чрез самофинансиране. Но не може само така. Трябва да имаме по-солидна помощ от държавата, категорична е Сияна Кисьова.

  Доскоро фирмата й е осигурявала работа на 15 души, в момента са останали 10 работници. Сред тях е наела и глухи хора, които преди време са работили в звената на несъществуващото вече предприятие Тих труд.

  „Това, което се случва във фирмите, заели се със социално предприемачество всъщност, е балансирането между финансирането, не на всяка цена печалбата и социалния ефект, защото тези фирми, на практика дават възможност за работа, за общуване, за развитие на хора, които понякога с години са нямали тези възможности. На практика социалните предприемачи спасяват хора от социалната изолация, в която са се намирали с години.“

  Сияна Кисьова е категорична, че социалното предприемачество не трябва да бъде поставено под една шапка с останалия бизнес, а у нас в голяма степен е така. „Ние не сме типичен бизнес модел. Трябва да имаме някакъв реверанс-от една страна ангажираме хора, които не са на 100 % пълноценни, но в същото време имаме машини, с които гарантираме абсолютно качество на продуктите си. И в крайна сметка трябва да излезем на пазара с конкурентноспособен асортимент. За това не искаме преференции, но искаме облекчения- прилагането на икономически механизми. Възможно е определени обществени поръчки да вървят точно през подобен тип предприятия, за да се стимулира работата им, за да се гарантира съществуването им. Не да ни се затварят вратите при тези възможности, както обикновено се случва сега. Според законодателството в момента ни се възстановяват осигуровки, но понякога това се случва след няколко месеца,чисто документално процедурите са тромави. Това трябва да се промени.“

  А и никой не трябва да забравя в крайна сметка, че един миг на съдбата дели здравия от увредения човек, цитира личния си опит сияна Кисьова през думите на директора на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, чиито живот също се преобръща след претърпяна катастрофа.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Сп
   Списаревски
   2 0
   21:52, 17 сеп 2019
   Една птичка пролет не прави„
   От 10 години щуробажинащината и партийните нагласи потапят в блатото оглозганата ни до кокъл државица!
  • 2
   Аз
   Аз
   1 0
   23:56, 17 сеп 2019
   Може ли повече информация относно наемане инвалиди на работа ?
   Казвате,че се възстановяват осгуровките, това означава ли,че здравно и социално осигурен?
  • 3
   Gr
   grajdanin
   1 0
   11:31, 18 сеп 2019
   До автора на статията и редактора: Г-жа Сияна Кисьова по образование е инженер и би следвало пред името й да се постави или образователния й ценз или "г-жа", да не говорим, че има место където личното й име е написано с малка буква. Мисля, че и при другите цитирани с имена е така.

  Хороскоп за 15.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
  15.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
  15.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
  15.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
  15.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
  15.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  15.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
  15.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
  15.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
  15.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
  15.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  15.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
  15.10.2019
  Последни новини