От х:

Днес в x:

12 °C

Социалното предприемачество в България-слабо развито, заради ниската подкрепа от държавата

  За разлика от съседна Гърция, социалното предприемачество в България е развито в доста по-малка степен и основната причина за това е слабата подкрепа от страна на държавата с регулаторните законови и финансови механизми. Това е един от основните изводи, които направиха част от участниците днес в рамките на информационния ден в Хасково по проекта „ Social forces“, който се изпълнява от български и гръцки партньори с финансиране по програмата „Интеррег. България-Гърция“.

  Той беше представен от ръководителя на екипа от българска страна Дамян Стайков.

  Общата цел на проекта е именно да се разшири социалното предприемачество, което в крайна сметка да допринесе за повишаването на равнището на заетост в трансграничаната зона на двете съседни държави.

  Като част от проекта, на срещата беше представен и наръчника със съвети за стартиране на социално предприятие, изготвен от един от българските партньори по разработката -Сдружение “Съюз за възстановяване и развитие“.

  Основната цел на социалното предприятие не е генериране на приходи на всяка цена, а намирането на баланс, на равновесие при генерирането на приходи и постигането на изразен социален ефект, коментира Иванка Душкова от СВР.

  Въпреки че има вече добри практики в България, все пак у нас финансовите институции не подкрепят в такава голяма степен социалното предприемачество, отбеляза тя пред аудиторията.

  И все пак социалното предприемачество е една възможност, която води след себе си облекчен данъчен режим и възможност да бъдат наети хора в неравностойно положение. Те създават предпоставка да работят успешно и да се развиват, което е особено важно за ситуация, в която се намираме в България-с голяма степен дългосрочно безработни, посочи още Душкова.

  В рамките на срещата бяха представени и продукти от три фирми в хасковски регион, които са социални предприятия.

  Едната от тях работи в областния център -Хасково в сферата на производството на перилни и козметични продукти на билкова основа.

  Сияна Кисьова е собственик на предприятието. Към социалното предприемачество се насочва, след като самата тя изпитва на гърба си негативното отношение към хората с физически увреждания.

  По професия е инженер-химик и дълги години е производствен директор. След здравословен проблем обаче започва да накуцва, а е още в разгара на възрастта си и професионалните си възможности. Заради променената визия, професионалното й развитие изведнъж спира.

  Но краят е новото начало. Взима решението да се развива сама като предприемач през 2005 година, когато е поставено началото на Агенцията за хората с увреждания.

  Кандидатства с проект за самостоятелен бизнес, по който е одобрена. Започва отначало с опаковането на сапуни за малки хотели, които се произвеждат на ишлеме в други фирми. Следват още няколко проекта, по които работи и през които купува машините за самостоятелно производство.

  „При нас логиката с която се тръгва към развитие на един такъв бизнес, е човешка. Човек с увреждане с огромен ентусиазъм иска да реализира своя идея, която не е могъл да осъществи преди заради това, което му се е случило. Обикновено сме специалисти, все нещо можем и то добре“, разказва за началния стимул при социалните предприемачи като нея Сияна Кисьова. И добавя: Спазваме всички правила-откъм продукта, откъм ангажимента към хората си. Лошото е обаче, че държавата не се интересува изобщо от тази сфера. Била съм много често в чужбина, в производства, които стъпват на основата на социалното предприемачество. При тях държавата изцяло се грижи и поема отговорност с този бизнес наравно. Обикновено ние тръгваме през проект, за да набавим техническите средства, които ни трябват-машините, например. След това обаче продължаваме да развиваме бизнеса си чрез самофинансиране. Но не може само така. Трябва да имаме по-солидна помощ от държавата, категорична е Сияна Кисьова.

  Доскоро фирмата й е осигурявала работа на 15 души, в момента са останали 10 работници. Сред тях е наела и глухи хора, които преди време са работили в звената на несъществуващото вече предприятие Тих труд.

  „Това, което се случва във фирмите, заели се със социално предприемачество всъщност, е балансирането между финансирането, не на всяка цена печалбата и социалния ефект, защото тези фирми, на практика дават възможност за работа, за общуване, за развитие на хора, които понякога с години са нямали тези възможности. На практика социалните предприемачи спасяват хора от социалната изолация, в която са се намирали с години.“

  Сияна Кисьова е категорична, че социалното предприемачество не трябва да бъде поставено под една шапка с останалия бизнес, а у нас в голяма степен е така. „Ние не сме типичен бизнес модел. Трябва да имаме някакъв реверанс-от една страна ангажираме хора, които не са на 100 % пълноценни, но в същото време имаме машини, с които гарантираме абсолютно качество на продуктите си. И в крайна сметка трябва да излезем на пазара с конкурентноспособен асортимент. За това не искаме преференции, но искаме облекчения- прилагането на икономически механизми. Възможно е определени обществени поръчки да вървят точно през подобен тип предприятия, за да се стимулира работата им, за да се гарантира съществуването им. Не да ни се затварят вратите при тези възможности, както обикновено се случва сега. Според законодателството в момента ни се възстановяват осигуровки, но понякога това се случва след няколко месеца,чисто документално процедурите са тромави. Това трябва да се промени.“

  А и никой не трябва да забравя в крайна сметка, че един миг на съдбата дели здравия от увредения човек, цитира личния си опит сияна Кисьова през думите на директора на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, чиито живот също се преобръща след претърпяна катастрофа.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Сп
   Списаревски
   2 0
   21:52, 17 сеп 2019
   Една птичка пролет не прави„
   От 10 години щуробажинащината и партийните нагласи потапят в блатото оглозганата ни до кокъл државица!
  • 2
   Аз
   Аз
   1 0
   23:56, 17 сеп 2019
   Може ли повече информация относно наемане инвалиди на работа ?
   Казвате,че се възстановяват осгуровките, това означава ли,че здравно и социално осигурен?
  • 3
   Gr
   grajdanin
   1 0
   11:31, 18 сеп 2019
   До автора на статията и редактора: Г-жа Сияна Кисьова по образование е инженер и би следвало пред името й да се постави или образователния й ценз или "г-жа", да не говорим, че има место където личното й име е написано с малка буква. Мисля, че и при другите цитирани с имена е така.

  Хороскоп за 23.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
  23 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
  23 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
  23 фев 2020
  Последни новини