От х:

Днес в x:

5 °C

Фотоси показват в Хасково пробега на ралито Будапеща-Константинопол от 1912 г.

  „Готови за приключение“. Ненапразно това е заглавието на фотоизложбата, която отразява ралито Будапеща-Константинопол от 1912 г., което минава и през България.

  Изложбата, е съставена с подкрепата на Унгарския музей на техниката и транспорта. Фотосите вече са гостували в Истанбул и Букурещ, а в края на миналата година бяха показани за първи път и в София, в Унгарския културен институт. У нас изложбата гостува със съдействието на Посолство на Унгария и е под под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

  За времето си това е забележително събитие от света на автомобилизма.

  В началото на миналия век изминаването на дългите автомобилни маршрути са много модерни, а в тях основно се доказват техническите показатели на автомобилите. Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж – Пекин от 1907 г.

  През 1909 г. ралито стига и до Унгария и подтиква представителите на Унгарския автомобилен клуб да организират подобни надпревари. От 25 кандидати, записали се за ралито Будапеща-Константинопол, в крайна сметка тръгват 19. Сред тях има унгарци, австрийци, германци и  един американец.

  Маршрутът на автомобилния клуб, приел междувременно названието „Кралски”, при тогавашните пътни обстоятелства е минавал по непроходими пътища, буквално през долини и чукари-истинско приключения, разказват и заснемат участниците. Затова и изложбата с техните фотоси носи заглавието" готови за приключение", обясняват организаторите й.

  Със съдействието на почетния гражданин на Хасково Димитър Русев изложбата ще гостува и в южния областен град. Фотосите ще бъдат подредена във фоайето на Младежкия център а 22-ри август и ще могат да бъдат разглеждани до 15-ти септември.

  В изложението са включени автентични снимки, правени при пробега от участниците в него. От Унгарския културен институт в София са проучили и излезлите в различни български вестници през 1912 г. отзиви за преминаването на автомобилите от ралито по българския маршрут. Ралито влиза у нас през Русе, минава през Велико Търново, в родния печат има сведения, че е посрещнато и в Габрово, продължава към Пловдив и след това към Одрин до Константинопол.

  За момента няма известни публикации в печатните хасковски медии от това време. По маршрута на ралито градът не е отбелязан конкретно. Историкът Красимира Узунова обаче обеща, че ще направи специално проучване за преминаването на колите и през нашия региона. В музея в Хасково разполагат със стара снимка, на която се различава арка с приветствие от местното население към участниците в рали състезание, но за кое точно става въпрос не се вижда добре на снимката.

  През 1912 година в Хасково вече е имало автомобили дори в някаква степен развита инфраструктура.

  Краси Узунова смята, че най-вероятно ралито е минало през хасковско, тъй като през старата часовникова кула на град Хасково  е минавал Цариградският път, който продължавал към Харманли по сегашния булевард „Съединение“. Възможно е в някои сведения да е опоменато, че автомобилистите са минали от Пловдив и по Цариградския път, смята историчката.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 16.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
  16 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
  16 фев 2020
  Последни новини