От х:

Днес в x:

35 °C

Фотоси показват в Хасково пробега на ралито Будапеща-Константинопол от 1912 г.

  „Готови за приключение“. Ненапразно това е заглавието на фотоизложбата, която отразява ралито Будапеща-Константинопол от 1912 г., което минава и през България.

  Изложбата, е съставена с подкрепата на Унгарския музей на техниката и транспорта. Фотосите вече са гостували в Истанбул и Букурещ, а в края на миналата година бяха показани за първи път и в София, в Унгарския културен институт. У нас изложбата гостува със съдействието на Посолство на Унгария и е под под патронажа на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

  За времето си това е забележително събитие от света на автомобилизма.

  В началото на миналия век изминаването на дългите автомобилни маршрути са много модерни, а в тях основно се доказват техническите показатели на автомобилите. Измежду тези съревнования най-известен е автопробегът Париж – Пекин от 1907 г.

  През 1909 г. ралито стига и до Унгария и подтиква представителите на Унгарския автомобилен клуб да организират подобни надпревари. От 25 кандидати, записали се за ралито Будапеща-Константинопол, в крайна сметка тръгват 19. Сред тях има унгарци, австрийци, германци и  един американец.

  Маршрутът на автомобилния клуб, приел междувременно названието „Кралски”, при тогавашните пътни обстоятелства е минавал по непроходими пътища, буквално през долини и чукари-истинско приключения, разказват и заснемат участниците. Затова и изложбата с техните фотоси носи заглавието" готови за приключение", обясняват организаторите й.

  Със съдействието на почетния гражданин на Хасково Димитър Русев изложбата ще гостува и в южния областен град. Фотосите ще бъдат подредена във фоайето на Младежкия център а 22-ри август и ще могат да бъдат разглеждани до 15-ти септември.

  В изложението са включени автентични снимки, правени при пробега от участниците в него. От Унгарския културен институт в София са проучили и излезлите в различни български вестници през 1912 г. отзиви за преминаването на автомобилите от ралито по българския маршрут. Ралито влиза у нас през Русе, минава през Велико Търново, в родния печат има сведения, че е посрещнато и в Габрово, продължава към Пловдив и след това към Одрин до Константинопол.

  За момента няма известни публикации в печатните хасковски медии от това време. По маршрута на ралито градът не е отбелязан конкретно. Историкът Красимира Узунова обаче обеща, че ще направи специално проучване за преминаването на колите и през нашия региона. В музея в Хасково разполагат със стара снимка, на която се различава арка с приветствие от местното население към участниците в рали състезание, но за кое точно става въпрос не се вижда добре на снимката.

  През 1912 година в Хасково вече е имало автомобили дори в някаква степен развита инфраструктура.

  Краси Узунова смята, че най-вероятно ралито е минало през хасковско, тъй като през старата часовникова кула на град Хасково  е минавал Цариградският път, който продължавал към Харманли по сегашния булевард „Съединение“. Възможно е в някои сведения да е опоменато, че автомобилистите са минали от Пловдив и по Цариградския път, смята историчката.

  Красимира Славова


   

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 18.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
  18.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
  18.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
  18.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
  18.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
  18.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
  18.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  18.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
  18.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
  18.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
  18.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
  18.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
  18.09.2019
  Последни новини