От х:

Днес в x:

„Алегро“с премиера на спектакъла „Вълшебството балет“ тази вечер

    Сдружение „Орфей 1977“ и Балетна школа „Алегро“ към младежкия център в Хасково представят тази вечер премиера на класическия балетен концерт-спектакъл „Вълшебството балет“.

    Сюжетът е изграден върху второ действие на балета “Жизел“. Адаптацията и режисурата на спектакъла е на ръководителя на „Алегро“ Мая Габровски.

    Действието се развива в гората близо до гроба на красивата селянка Жизел, влюбена в танците.

    Влюбеният в нея приживе пазач на горския дивеч Хиларион е тук в траур. Появява се и любимият на жизел-благородникът Албрехт, който търси гроба й.

    Появяват се вилисите /видения – духове на девойки/, а заедно с тях и кралицата им Мирта. Те измъчват Хиларион и Албрехт. Жизел вече също е част от виденията В това време Хиларион, преследван от духовете, е захвърлен в езеро, където умира. След това духовете обграждат и Албрехт, искайки да го накажат да танцува без да спре до края на дните си. Жизел със своята любов го спасява от останалите видения, като му дава сили да издържи до сутринта. В ролята на Жизел на сцената излиза Надя Колева.

    Спектакълът е изграден за по-малко от пет месеца.“ Както и да го изиграят, те извършиха едни малък подвиг с научаването и изпълнението на това, което по принцип само професионални трупи си позволяват да направят“, похвали младите танцьори ръководителката им.

    Днес по обяд балерините от „Алегро“ направиха последна репетиция преди премиерата довечера. От залата я изгледа един от доайените на танцовото изкуство в Хасково Дорина Инджова, която поздрави участниците и ръководителката им за положения огромен труд.

    Проектът е финансиран по Общинската програма за подпомагане на на културни инициативи.

    Тазвечершната премиера е част от поредицата от спектакли под общото наименование „Изкуство от деца за деца“, презентира Мая Габровска.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини