От х:

Днес в x:

РИОСВ с предписание към община Хасково за разчистване на две сметища с гуми

Община Хасково ще получи предписание от РИОСВ за разчистване на две нерегламентирани сметища с излезли от употреба гуми. Те се намират в горичка между квартал "Болярово" и село Въгларово. Това съобщиха от държавната инспекция, откъдето е извършена проверка на място след читателски сигнал до Haskovo.net.

Старите гуми са струпани в две от разклоненията от асфалтовия път, където има същостроителни и битови отпадъци. На кмета на общината ще бъде оказано боклукът да се извози до депото в Гарваново, а гумите да бъдат предадени на фирма, имаща право да ги третира.Автомобилните гуми не могат да бъдат приети за депониране в Регионалния център, защото е забранено да се изхвърлят такъв вид отпадъци там, уточниха от РИОСВ. От контролната служба поясниха, че от кметството са изразили готовност за сключване на договор с фирма, която да ги приеме. Официално позицията на общината обаче ще стане ясна в следващите дни. Местната администрация ще има срок от един месец да се справи със създалата се ситуация.

Освен сметището между Хасково и Въгларово, има още едно по-голямо на територията на бившия ТЕЦ, което също трябва да бъде разчистено.

Според запознати проблемът е сериозен с изхвърлянето на старите гуми, защото в национален план има малко места за третирането им и по общините масово се получават сметища. От РИОСВ заявиха, че проблеми имало и в други общини от областта и извън нея. По-притеснително е, че има общини, които имат сключени договори с фирми, които въпреки контракта не ги вземат, защото не работят преработващите предприятия - няколко циментови завода и няколко ТЕЦ-а, които ги изгарят с оползотворяване на топлина.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ха
    Хасковска жителка
    9 -4
    10:24, 12 май 2019
    Ръчичките да изсъхнат на ВиК !!! Оставиха негодниците половината град без вода в неделния ден.
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    11 -3
    16:37, 12 май 2019
    Комунистическата партия ГЕРБ да чисти боклуците които оставя зад себе си.Бог да пази България от ГЕРБ!
  • 3
    65
    65090-0
    1 -4
    18:38, 12 май 2019
    Знам че от 8-9 Години , Гробаря дето държи
    Екарисажа иска
    да прави там фабрика за горене на гуми от Цяла Европа
    .....
    Та ей това е "ключа за бараката " на тия активни действия на ятаците на ГРОБ в РИОСВ :))
  • 4
    Да
    Данък
    0 -1
    09:52, 13 май 2019
    За тия гумаджии специален данък ще сложим и касови апарати към нас ще свършим!!!!

Случаен виц

Последни новини