От х:

Днес в x:

ОТ БСП поискаха обяснение по търга за доставка на горива. Кметът: всичко е по процедура

Изображение 1 от 3

    С притеснителни обстоятелства. Така от БСП-Хасково коментираха тази сутрин обявения от Общинската администрация търг за закупуването на горива и смазочни материали за служебния автопарк. Председателят на общинския съвет на БСП и Камен Тодоров, който е и общински съветник, заместникът му Ина Вескова и секретарят Богдан Кирилов изразиха недоумение за краткото време, обявено в търга -по-малко от 48 часа и процедурата по него. Публикацията е от 12 юни, а дата на отваряне на офертите-14 юни.

    Съмненията им се формират около догадките дали процедурата не е за хора с предварителна информация.

    Освен това, те посочиха, че имат въпросителни и за формирането прогнозната сума, обявена в търга от около 2,2 млн.лв. Според направените от справки прогнозната цена за заявеното количество и горива и смазочни материали, струва под 2 милиона лева.  

    Само час след поставените от социалистите въпроси, кметът на Хасково даде брифинг, за да обясни ситуацията. Станислав Дечев изрази недоумение по поставения от БСП казус и защо, ако е имало въпросителни, те не са били отнесени към него директно. Според кмета обаче няма нищо неясно и неточно по процедурата за горивата, което да може да се постави под съмнение за каквато и да е схема. „Процедурата по търга за доставка на горива за община Хасково е съвсем чиста“, коментира той. Като публичен възложител общината има право на процедура без обявление. Такава е била практиката и при предишния търг за горивата, такава практика прилагат и повечето общини в страната. Предходният договор не е изтекъл, но предвид възможностите за обжалване на процедурата, настоящата е обявена своевременно, за да не се чака последния момент, подчерта Дечев. Кметът разясни още, че сроковете, заложени в обявяването на обществената поръчка е по инструкция по АОП.

    Община Хасково има сключен договор с борсов агент, който има право да търгува на Софийска стокова борса. В следващите десет дни по зададените му от местната администрация параметри, той ще следи сесиите, на които търговците ще предлагат офертите за обявените от Хасково количества. „Търсим цената с най-добрата отстъпка.“, обясни кметът Станислав Дечев.   

    Началник сектор “Обществени поръчки“ в местната администрация Банко Банков посочи, че отстъпката на борсата е в стотинки. 

    И разясни, че нито една от направените оферти, не минава през общината. Те не се задават чрез системата за обществени поръчки, а на Софийската стокова борса, допълни той.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ив
      Иван
      26 -9
      13:33, 14 юни 2023
      Последни нагласени поръчки, преди местните избори догодина. Дано следващите да не са толкова корумпирани, ама надали...
      • Ат
        Атанас
        19 -2
        15:05, 14 юни 2023
        Иванее, местните избори са тая година. Куха лейко
    • 2
      И
      И
      17 -6
      16:18, 14 юни 2023
      Изперете и тези пари ...долу Дечев.
    • 3
      Пр
      Просто е
      21 -2
      16:26, 14 юни 2023
      Минава през брокер , защото така по-лесно се връщат пари към хората в общината организирали поръчката.При търг има обжалване, конкуренти, видими цени , договори. Тук предварително е договорено кой брокер на Софийската стокова борса ще играе за поръчката.
      Цената формално е борсова , изглежда прозрачно , но играчите на борсата са свързани в производители и търговци на горива и отстъпките са значителни. Накратко НАП , прокуратурата и борсата перат най-добре.Има друга странност. След като брокерът спечели сделката как ще достави горивото. Общината няма ведомствена бензиностанция. При борсовата търговия договорените количества се доставят с цистерни в резервоари на купувача- летище София например , държавни болници , училища. Следете сделката. Накрая пак ще се зарежда на една определена бензиностанция чрез догтовор между брокера и собственика на обекта.
    • 4
      Бс
      БСП да питат
      8 0
      08:48, 15 юни 2023
      И защо общината си направи частна улица. И вечер дори не може да се влезе отстрани на общината.
      Да си затварят двора ок. Но това е улица общинска и никой няма достъп до там.
      Въпроса е имат ли право?
    • 5
      Ощ
      Още за пилетите на А.Д.
      8 0
      08:53, 15 юни 2023
      Кога "еколозите" на общината ще се самосезират за безумията, които вършат някои общински предприятия? На 30 м западно от централния вход на общината някой, вероятно "Еко"-неравновесие е отсякъл 50-60 годишно съвсем здраво дърво! За ваше сведение "уважаеми" еколози едно дърво произвежда 6 тона кислород годишно, докато вие произвеждате само пропан бутан и метан с най-долната част на гърба!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини