От х:

Днес в x:

22 °C

КПП-та за събитията по посещението на папа Франциск ще са отворени 3 часа по-рано

Контролно-пропускателните пунктове, през които хората ще трябва да минават на проверки, ако искат да посетят събитията от визитата на папа Франциск у нас на 5-ти, 6-ти и 7-и май, ще са отворени три часа по-рано от бявениите начални часове. Това съобщиха на брифинг от МВР.

Създаден е временен Оперативен щаб, от който ще се координират действията по сигурност и организацията на движението.

Старши комисар Антон Златанов, зам.-директор на СДВР обясни, че е създадена организация в пълна стиковка на службите. Той призова да не се създава излишно напрежение у гражданите, че ще бъде трудно и тежко да присъстват на мероприятията. „Всеки да се чувства добре дошъл, естествено ще има сериозни мерки за сигурност, но те са съобразени с това, че останалата част от живота на града трябва да продължи.", посочи той.

В София, където папата пристига на 5-ти май, по всички маршрути на движение на кортежа му ще бъде спирано поетапно движението. Очаква се в неделя да е най-натоварено, когато и колоната с военна техника ще минава през града за парада на 6-ти май.

На 5-ти май първото събитие, свързано с посещението на папа Франциск, е от 13 часа на пл. „Св. Александър Невски“. Тогава ще е традиционната неделна молитва. Очаква се да бъде наблюдавана по телевизията от над 20 млн. зрители. На открито около сцената пред църквата „Ал.Невски“ ще могат да присъстват и гражданте, които не могат да влязат в храма.

От МВР уточниха, че Католическата църква в България е създала организация и хората, които изповядват католицизма са снабдени с билети.

Движението по улиците „Раковски“, “Московска“, ул.“Шипка“ и по бул „В. Левски“ ще бъде отцепено. Може да се влиза от кръстовището на ул.“Оборище“ и ул. „Раковски“. От там ще влизат всички, които имат билети и пристигат от страната в организирано пътуване, уточни комисар Антон Златанов.

Останалите също могат да присъстват, но те ще влизат през различни контролно-пропускателни пунктове.

Гражданите ще минават през КПП -то на ул.“Московска“ и ул. „Париж“. Официалните гости и представителите на държавната власт, и дипломатите ще влизат от пропускателния пункт на ул. „Московска“ и ул.„11 август“.

За гражданите в неравностойно положение за всяко едно от събитията има има специална организация и те ще бъдат напътствани от доброволци, които ще ги поемат от КПП-тата и още им осигуряват безопасни и най-удобни места за наблюдение.

Най-масовото събитие се очаква да е същия ден за литургията на площад „Княз Александър І Батенберг“ от 16 часа.

Районът на площада е затворен още от 2-и май за автомобили, а днес ще бъде затворен и за пешеходци. Мерките са заради съоръженията и сцените, които се строят на този площад. За това събитие ще бъдат монтирани монитори, извън зоната за сигурност, уточниха още от СДВР.

Гражданите по бул. “Цар Освободител“ и пл „Княз Александър І Батенберг“ ще могат да заемат места, за да видят папата отблизо. Това ще е единственото място, по което ще може да бъде видян папата в Папамобила. Всички, които искат да присъстват и не са с билети, трябва да дойдат на КПП-то на на ул. „Бенковски“ и ул.“Раковски“ през ул. „Аксаков“, уточниха от службите.

Всички медии и хората с билети ще могат да влязат от охранявания район от ул. „Московска“, зад Руската църква. Другото място, през което може да се влезе от хората с покани е от пропуска на ул. “Дякон Игнатий“, оттам е пропускът и за хората в неравностойно положение. В района на Градската градина ще е зона за сигурност с единия от мониторите, на който може да се види церемонията.

На 6-ти май папата ще прочете „Молитва за мир“ с представители на всички вероизповедания на пл. „Независимост“ от 18.15 ч. Там отново ще бъде изграден периметър за сигурност, в който ще се влиза само през проверка. Всички, които нямат покани могат да влизат от КПП-та, които ще са изградени пред площад „Независимост“. Останалите с покани влизат пред други два пункта.

Лица, които са употребили алкохол или са в неадекватно състояние категорично няма да бъдат допускани до зоните в периметъра на събитията. От полицията призоваха още да се избягва носенето на големи раници и сакове, които отнемат повече време за проверка. Забрана категорична има и за носенето на оръжия, включително и хладни. Ще е разрешено минаването през пропускателните пунктове само с бутилки от литър и половина. Около местата на събитията ще има екипи на БЧК и ще се раздава вода.

Директорът на на Областната дирекция на МВР в Пловдив Атанас Филков посочи, че на 6-ти май, преди обяд, заради посещението на папа Франциск  и в гр. Раковски, движението по автомагистрала „Тракия“ в посока Бургас ще бъде отклонено от пътен възел „Запад -Пловдив“ на 119 км до пътен възел „Плодовитово“ на 165 километър и пренасочвано през Пловдив. Тази организация ще бъде създадена и в следобедните часове по обратния ред.

В град Раковски достъпът до зоните за посетители ще бъде осигурен от полицията  и тук ще има пунктове. Три от тях ще са разположени в подходите към площад „България“. От този площад ще се излъчва литургията от храма, а отвън ще може тя да се наблюдава на екрани. Достъпът до площада в кв.“Секирово“ ще става през пет пропуск пунктове. И в двата квартала има обособени паркинги за автомобилите на хората от Раковски и гостите на града.

КПП-та за събитията по посещението на папа Франциск ще са отворени 3 часа по-рано, за да могат да се извършват по-спокойно проверките на гражданите. Затова от службите призоваха всички, които имат възможност да пристигнат за събитията колкото се може по-рано  преди обявеното им начало.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще е благодатен на срещи и установяване на полезни контакти. Работата ви ще е интересна, спорна, и повече отколкото очаквате. Обмислете добре идеите си и пътищата за осъществяването им. Не пренебрегвайте полезната информация, която ще научите помежду другото. Роднини ще ви зарадват с вести, имащи отношение към общите ви начинания.
04 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Посветете се на важните за вас задачи, без да се разпилявате с маловажни неща. Имате прекрасни идеи, които чакат своята реализация, създайте условията за нея, бъдете наблюдателни и разчитайте знаците по пътя си. Много хора ще ви приветстват и помагат. Следвайте убежденията си, те са вашата пътеводна светлина.
04 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще имате възможността да се утвърдите като коректен и лоялен партньор. Справяте се отлично със завършването на важен проект, което е сериозна крачка в професионалното ви развитие. Предстои ви скорошна стабилизация във финансов план, което ще ви даде възможност да разширите сферата на проектите си.
04 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Перспективна идея ще ви вдъхнови да заживеете с планове за нейното осъществяване. Настроението ви ще нарасне, ще ви направи активни и по-добри. Наред с това не пренебрегвайте задълженията си, отделете време на всичките си задачи. Дошла навреме вест ще внесе повече яснота в намеренията ви.
04 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работещите в производството, търговията и бизнеса ще продължат и днес да се занимават със служебните си задачи. Трети ще мислят за почивката си, тръгвайки на път. Във всички случаи ще се ползвате с внимание и разбиране, няма да срещате непреодолими препятствия пред себе си. Приемете приятелската покана за среща.
04 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Старанията, които влагате в делата си ще дадат резултати. Но, понякога се налага и да се съобразявате с обстоятелствата, като отстъпите от позициите си - при спорове например, а също и при видими здравословни проблеми. Не въвличайте близките си в рисковани начинания. Спестете им това напрежение.
04 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не изисквайте прекалено много от обкръжението си. Всеки има своите приоритети, които следва,колкото и да не ви се иска. Търпението ви към тях ще повиши уважението им и ще ви помогне да се освободите от напрежението, което носите. Вечерта е подходяща за гости. Поканете някого или вие отидете.
04 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Овладейте емоциите си и не се впускайте в рисковани начинания. Възможността да пострадате сериозно ако го сторите е доста голяма. Заемете се с ежедневните си ангажименти и не се разсейвайте със странични проекти. Имате предостатъчно работа, която не търпи отлагане. Очаква ви привлекателно предложение за вечерта.
04 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Преценявайте добре обстановката, като не прекалявате с търпението на околните. В добра форма сте и изпълнени с ентусиазъм. Трансформирайте излишната си енергия в нещо полезно, творческите ви идеи заслужават внимание. Нека не ви възпират отминали неудачи, дайте воля на въображението си.
04 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Характерни за вас днес са противоречията, които са иначе чужди на зодиакалния ви знак. Чувствате, че стоите на кръстопът и не сте сигурни кой от пътищата е най-правилния за вас. Най-удачния вариант е да се захванете с нещо, което вече сте започнали и да оставите времето да работи за вас. Бъдете сигурни, че не след дълго ще разберете това което ви интересува.
04 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предстоят ви приятни задължения днес. Привлечени сте от бъдеща възможност, която е свързана с известни инвестиции, но пък е доста перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате напоследък. Сами знаете колко ценен е той за вас.
04 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Вие сте безспорен, неизтощим източник на енергия и свежо чувство за хумор. Работите усърдно и всеотдайно, и резултатите не закъсняват. Внимавайте да не влезете в пререкание с близките си. Приятелите заслужават повече внимание и това го разбирате и днес. Организирайте в тяхна чест събиране и се повеселете.
04 юли 2020
Последни новини